Злоупотребе Привременог органа

Обраћање са ПРВЕ (КОНСТИТУТИВНЕ) СЕДНИЦЕ СКУПШТИНЕ ГРАДА БЕОГРАДА, ОДРЖАНЕ 23. АПРИЛА 2014. ГОДИНЕ

Даме и господо, поштовани одборници и одборнице, поштовани представници средстава јавног информисања, поштовани председавајући, прво, наравно, желим да честитам свим одборницима који су изабрани у Скупштину града Београда. Изабрани сте да представљате грађане Београда, у складу са њиховом вољом и то је велика част и велико задовољство за све оне који то раде први пут, вероватно и посебно задовољство и позивам вас да сви заједно овде будемо стално свесни тога зашто смо овде, кога представљамо и шта је овде наш задатак.

Жао ми је што морам да кажем да је ова седница почела лоше.  Почела је кршењем Пословника и почела је једном очигледном злоупотребом. Наиме, у члану 85. Пословника веома јасно пише да ако је више одборничких група пријавило своје говорнике, прво треба реч да добије представник веће одборничке групе, која има више одборника. На моју велику жалост, то је овде одборничка група Српске напредне странке. Господин Јовичић је требало први да добије реч и први да говори и тако је до сада, је л’ да, увек и било.

Наравно, ово не бих ставио на душу господину Ранчићу, као најстаријем одборнику, јер вероватно је то грешка. Али, мислим да је секретар привременог органа (Горан Весић) ипак требало да буде упознат са овом појединошћу. Јер, као што смо могли да видимо, ова грешка је намерно или ненамерно злоупотребљена, јер је овде шеф владајуће и највеће одборничке групе био у позицији да одговара и да критикује и да напада шефа опозиционе групе. То је она једна мала, ситна предност у овој Скупштини, коју имамо као опозиција и то што звучи нормално је да не будемо лишени те предности. Тако да бих ја ипак замолио, а надам се да господин Никодијевић неће правити такве грешке. Знам да је он добро упознат са одредбама Пословника. Нема заиста потребе да се примењују овакви трикови.

Мени је врло драго што се ова седница одржава баш данас. Данас, пет недеља после одржаних избора и после објављених резултата избора. А то ми је лично драго, рећи ћу вам због тога што сам ја пре неколико година, 2008. године био у позицији да будем тај који треба да закаже седницу Скупштине и одједном се на мене сручио онако велики одијум да то мора да буде у року од 15 дана. Подсећам вас да је законски оквир тада био исти. Закон о главном граду и Закон о локалној самоуправи из 2007. године и важи и данас и важио је 2008. године.

Да ли се ова седница одржава у року од 15 дана? Не, прошло је 5 недеља. Рок од 15 дана је рок у коме председавајући треба да закаже седницу, а она може да се држи и дуже, у року од два месеца. И драго ми је да сте сада схватили да је то тако и да сте прихватили, а има неких који сада овде седе, који су тада организовали разне перформансе испред Старог двора, алимпијаде и глумили сте кловнове, покушавајући да ме убедите да то није тако. Драго ми је да сте сада прихватили да сам ја био у праву, закаснело, али драго ми је. Добро, има тога.

Међутим, тада је било разлога да се мало сачека са седницом. Нормално, јер је било више одборничких група које су требале да се договоре око будуће коалиције. Требало је дати времена странкама и одборничким групама да оне направе консултације. Сада није било разлога за то. Сада једна листа има апсолутну већину и сад је седница заиста могла да се одржи у том оквиру од 15 дана и да испадне да ја нисам био у праву. Није било никаквог разлога за оволико чекање. Значи, ти разлози свакако нису били преговори, чак ни унутар једне одборничке групе. Сигурно сви добро знамо да о томе одлучује само један човек. Али, можда је постојао један други разлог због кога се сачекало са одржавањем ове седнице.

Изгледа да је то било зато да би се дало времена ненадлежном органу, привременом органу, да уместо ове Скупштине донесе одређене одлуке које нису ни техничке природе, нити су ситне. А знамо да Закон о локалној самоуправи прописује да привремени орган може доносити одлуке из надлежности Скупштине, само неодложне и техничке.

Одлуке које су донете пре само 5 дана, пазите, 5 дана пре конституисања Скупштине, још нису ни ступиле на снагу, јер оне ступају на снагу 8 дана по објављивању у Службеном листу. Значи, свакако нису неодложне, а нарочито нису техничке, јер су у питању одлуке од фундаменталног значаја, веома великог значаја за Београд и за грађане Београда.

Подсећам, значи, ради се о одлуци да се уђе у процедуру измене и допуне Генералног урбанистичког плана. Ради се о суспензији Студије о изградњи високих објеката у Београду. Значи, студије која нам говори где у Београду могу да се граде високи небодери, а где не могу да се граде. Говорим о одлуци која се тиче јавних набавки. Како и у чије име ће Агенција за инвестиције вршити јавне набавке? Говорим о одлуци која се тиче легално и по закону расписаном и започетом конкурсу за директоре јавних предузећа.

Постоји пресуда Уставног суда, не по питању Београда и овог Привременог органа, али неке друге локалне самоуправе које су биле у тој позицији и у образложењу Уставног суда стоји да привремени орган не може да доноси кадровска решења, везано за именовање директора јавних комуналних предузећа, јер то није неодложан и технички посао који не може да сачека конституисање Скупштине.

Дакле, веома важне одлуке су донете, пре свега, неколико дана, не сачекавши да се конституише Скупштина. То је, даме и господо, сумњиво и коруптивно понашање. То је коруптивно и нетранспарентно понашање, а не лажне, исконструисане оптужбе које користите да бисте хапсили и приводили чланове опозиције, чланове Демократске странке, са циничним образложењем да се одређује притвор да не би узнемиравали јавност. Коју јавност? Да не би таблоиде узнемиравали. Таблоиде, које народ зове службеним листовима или службеним гласницима Српске напредне странке. Таблоиде у којима се људи вређају, оптужују, врши се кршење презумпције невиности, нешто што спада у корпус основних људских права и што смо и сада овде могли да чујемо.

Значи, ако је против некога покренута правна машинерија и ако се води против њега судски поступак, онда ће суд пресудити да ли је он крив или није. Не треба да му суде таблоиди, а не треба ни са ове говорнице да му се суди. То, даме и господо, није добар почетак рада ове Скупштине.

Председник Скупштине, будући, оно што би требало свакако да уради, као један од првих задатака, да би заштитио достојанство ове Скупштине, да би заштитио законитост одлука које ова Скупштина доноси, јесте да предложи као једну од првих тачака на некој од следећих седница Скупштине да се пониште ове одлуке од пре неколико дана, јер су то одлуке из надлежности Скупштине, па ако треба да их ми овде расправљамо, да би добила и опозиција шансу да их критикује, да чујемо образложење за те одлуке, да и новинари могу да виде и сазнају те одлуке, да то буде транспарентно, па онда да се донесу и да видимо шта је иза тога.

На овај начин, на брзину доношење неких одлука које су, потпуно је јасно, у надлежности Градске скупштине, тако нико ни не зна шта је донето и кад је донето је врло сумњиво понашање.

Дакле, желим сву срећу, наравно, будућем председнику Скупштине, пошто ми је јасно да ће бити изабран, да не прави пословничке грешке, нарочито не намерно и да штити достојанство Скупштине од органа извршне власти који очигледно намеравају да уместо ове Скупштине, која је највиши орган Скупштине града, управљају Градом и доносе чудне и у најмању руку нетранспарентне одлуке. Хвала.