Избор директора ЈП – други део

Расправа – ПРЕДЛОЗИ РЕШЕЊА ПО КОНКУРСИМА ЗА ИМЕНОВАЊЕ ДИРЕКТОРА ЈАВНИХ ПРЕДУЗЕЋА ЧИЈИ ЈЕ ОСНИВАЧ ГРАД БЕОГРАД, РАСПИСАНИМ 27. ЈУНА 2014. ГОДИНЕ. 6. седница, 18.9.2014.

ПРЕДСЕДНИК:

Последњи пријављени говорник је господин Зоран Алимпић.

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Господине председниче, мислим да сте пар пута повредили Пословник.

ПРЕДСЕДНИК:

Да ли хоћете по Пословнику?

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Не, није по Пословнику. Користим ово време да говорим о томе да сте повредили Пословник. Није по Пословнику и нећу тражити да се изјасните да ли сте повредили Пословник. Требали сте господину Јовичићу, који је говорио пре мене, да скренете пажњу да је скренуо са теме, јер је он наставио дискусију и полемисао је директно са мном, а то је била претходна тачка дневног реда. Полемисао је о чоколадицама, о аутобусима, о картама, а то је претходна тачка дневног реда. Нисте се јавили за ту тачку дневног реда и немојте сада да причате овде о томе.

Такође желим да вас подсетим, господине председниче, на овако једно… а мислим да вам је то први пут да сте употребили тај доле скривени прекидач за искључивање микрофона. Ја сам и заборавио да постоји. То смо уградили у време радикала.

ПРЕДСЕДНИК:

Али сте уградили кад је требало.

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Да, знам. То смо уградили у време радикала, када је заиста било неопходно. Али, желео бих да вас замолим ипак да га убудуће не злоупотребљавате на тај начин. Ви имате за одборника који говори, када сте му ви рекли да не говори, имате могућност да му изрекнете опомене, могућност да му изрекнете меру одузимања речи, па тек онда му искључите микрофон. Није добро да се то користи, овако директно у тренуцима – сад упалим, сад угасим.

ПРЕДСЕДНИК:

Господине Алимпићу, ја константно кршим Пословник пуштајући вас да причате ван дневног реда.

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Ја говорим о повреди Пословника у првом делу свог излагања, да ми не бисте за то посебно давали реч, да говорим о томе, већ само желим да вас замолим да не користите тај прекидач без преке потребе.

ПРЕДСЕДНИК:

Само ме немојте терати на то и биће све у реду.

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Он би требало да више и не постоји, а добро, можете да га примените и на мени. Верујем да би волели.

ПРЕДСЕДНИК:

Не, нећу то.

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Када већ говоримо о избору директора, то сам тако схватио да је тема која је око јавног предузећа ГСП, да је то била тема. Говоримо сви о том директору. Он није ту, претпостављам. Можда бих поставио питање овако јавно, да ли је заиста тачно да је тај досадашњи в.д. директора Милковић, који је сад предложен да буде и даље директор, дао јуче изјаву коју су пренели многи медији, пренео је ТАНЈУГ, Б92, Блиц, а не знам ови остали, које не пратим вероватно – да у ГСП нема ниједан аутобус млађи од 6 година. То је објављено у свим овим медијима које сам поменуо. Погледајте сада и телефонима ако хоћете да се информишете. Да је стање такво да ГСП нема ниједан аутобус млађи од 6 година. То је била његова изјава коју нико није демантовао.

Зар је потребно да вас подсећам да је прошле године набављено 232 аутобуса, 200 Солариса, 32 Икарбуса. Они су млађи од 6 година. Ако је то заиста рекао директор, онда кажем да не испуњава основни услов да буде директор ГСП. Ако то није изјавио, онда би било добро да демантује то, јер ће грађани помислити, а нећу да кажем шта ће о њему помислити. Али, знате, директор би требало то да зна.

Као што је већ раније речено и ту смо сад имали дилему – да ли је ово први пут да се расписује конкурс у складу са Законом о јавним предузећима? Да ли је ово први пут да Скупштина града транспарентно бира директоре, актуелне итд? Није први пут. Ја сам давно говорио о томе. Прошле године у законском року расписан је конкурс за директоре, исти овакав.

Господин Весић, уводничар, нам је читао колико се пријавило кандидата за које предузеће. Тад се више пријавило кандидата. Ја нећу сада о томе, јер то све пише. Значи, за Градске пијаце 33, за Јавно зеленило 44, за Стамбено 25, а после су овде људи схватили да то нема смисла. Људи су се јавили, тестирани, разговарано с њима, направљена ранг-листа, први, други, трећи. Многи који ће сада бити изабрани су били и на тој листи.

И онда о њима, наравно, знам и слушам у дискусији, није одлучивала Скупштина, него Привремени орган који мења Скупштину, чија то није надлежност, понављам, пошто је Привремени орган требало само да обавља текуће и неодложне послове, а ово је урадио 5 дана пре конституисања Скупштине. Није био ни текући ни неодложни посао. Можда ми чак и сад можемо, значи, у складу са завршеним расписаним конкурсом и достављеним предлозима као Скупштина града да се изјаснимо о тим предлозима.

Шта је урадио Привремени орган? Није поништио тај конкурс, није  га ни огласио неважећим. Привремени орган је у улози Скупштине, обављајући функцију Скупштине, закључио да је неодложно да се одбију сви предлози, да не ваља нико, донео такву Одлуку, иако је та Одлука у супротности са чланом 31. Закона о јавним предузећима.

У Закону о јавним предузећима, у члану 31. децидирано стоји шта треба да ради орган надлежан за именовања. То је у нашем случају Скупштина града Београда. Орган надлежан за именовања, након разматрања достављене листе и предлога акта, одлучује о именовању директора јавног предузећа доношењем решења о именовању предложеног кандидата, или неког другог кандидата са листе. Решење о именовању директора је …. Ми можемо да именујемо првог на листи, можемо да именујемо и другог на листи, можемо да именујемо и трећег на листи, ако нам не ваља ни први, ни други. Не можемо да не именујемо никог.

Предлагач је Веће и већ је то исфилтрирало. Значи, било је 20 на конкурсу, добили смо 16, сада ми, тј. ви, тј. Скупштина по закону треба да изабере кандидате, а не никога, него да изабере кандидате.

Привремени орган је урадио нешто што није законом њему дозвољено, по два основа. Први је тај што је то Привремени орган и што то није неодложан посао да се уради неколико дана пре конституисања Скупштине, а други разлог је тај што по члану 31. орган надлежан за именовање треба да изабере, неког мора. Тако пише, а можда закон не ваља.

Чули смо данас у неким другим случајевима образложење да нећемо поштовати закон, зато што не ваља закон, времешан је и слично, невероватне ствари које сада не бих коментарисао, и можда овај закон није добар, али мора да се примењује.

Дакле, суштина ове моје примедбе је, ја не желим уопште да улазим у личности директора, неки су били раније, неки су били сада вршиоци дужности, а нису сви, наравно, чланови Српске напредне странке, а већина јесте, а нису ни раније сви били чланови Демократске странке или СПС, било је и раније директора који професионално раде тај посао. Никакво то није чудо, биће и овако и онако. Добро је да сада закон обавезује на то. Добро је и ја то поздрављам да ово није у скраћеном поступку, него да је у редовном поступку. То је добар потез и волео бих да се од сада па надаље тако ради, иако не постоји та обавеза јер нису у питању општи акти него појединачни. Али, зато вам кажем да не можемо да гласамо ни за један од ових предлога, јер овај конкурс није легалан и није легитиман. Ово је дупли конкурс – конкурс на конкурс. Још увек није решено питање претходног, правог конкурса, расписаног по закону прошле године.

Ја мислим да је то питање које ће и одређени судови, којима је то у надлежности, решавати касније, па ћемо бити против овог предлога.