Избор директора ЈП – први део

Расправа поводом тачке избор директора Јавних предузећа. 4. седница 23.6.2014.

Даме и господо одборници, врло је интересантна и важна тачка. Ја сам једном приликом раније говорио о овоме када смо имали на дневном реду по скраћеном поступку избор вршилаца дужности директора предузећа и тада сам – испоставило се – погрешно претпоставио да је тај претходни конкурс поништен.

Значи, госпођо Јандрић, ви вероватно знате да постоји већ конкурс који је расписан прошле године у законском року, а рок је био до краја јуна 2013. године и 28. јуна 2013. је ова Скупштина урадила већ читав овај процес, донела је Одлуку о расписивању конкурса, изабрала је Конкурсну комисију – један члан из Сталне конференције градова и општина, по један из ових управних и надзорних одбора итд. Значи, све оно што ми сад предвиђамо већ је у складу са законом урађено и спроведено.

И тај конкурс није поништен. Значи, он је важећи. Људи су се на тај конкурс јавили. Јавио се велики број људи. Иначе, ја сам прошли пут то и читао – за Градске пијаце 33 кандидата, за Зеленило 44, за Градско стамбено 25, за Градску чистоћу 23.

Та Комисија је обавила разговоре са тим кандидатима. Они су донели своју документацију и Комисија односно комисије су направиле за свих ових 20 јавних предузећа, јер је то потпуно исти конкурс, направиле су ранг листу од по 3 кандидата који треба сад да буду предложени Скупштини да ми од та три првопласирана кандидата одаберемо једног, било оног првопласираног, а можемо неког од ова друга два. То предвиђа закон.

Значи, то је све већ завршено и прошло.

И значи, тај конкурс ја сам мислио да је поништен јер сам видео да се спрема нови. Међутим, није ни поништен.

Шта пише у образложењу Одлуке? У образложењу Одлуке на страни 2 пише: претходно спроведен јавни конкурс није окончан доношењем решења о именовању директора. Сходно томе потребно је спровести нови јавни конкурс.

То ми баш није јасно. Није окончан одабиром директора, ни то нисмо имали на дневном реду. Зашто нам није сад на дневном реду да се изјашњавамо о тим кандидатима за директоре?

АНДРЕЈА МЛАДЕНОВИЋ (С МЕСТА):

Није окончан избор.

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Није окончан. Можете ви после да се јавите, господине замениче градоначелника. Разумемо се ми добро.

Конкурс је важећи, није поништен и ова Скупштина се о томе није изјашњавала.

Привремени орган је донео одлуку да ми не желимо никога да изаберемо. Отприлике тако нешто. То не може. Људи, то је нонсенс и логички и правно. Сад ћемо да имамо два конкурса, две комисије и имаћемо две, вероватно у многим предузећима, две ранг листе. Негде ће да буду вероватно исти ти кандидати ако су они добри кандидати, ако се поново јаве. Ево, на пример, господин Алексић који је био члан Градског већа, он је сад поднео оставку и може да се јави опет на конкурс. Прошли пут се јавио. Значи, он може да буде… То га не спречава.

Добро, хоћу да кажем а то није ни мало смешно да имамо једну смешну правну ситуацију да имамо неокончан конкурс, да имамо људе који су се јавили, да имамо људе који очекују да се ми о томе изјаснимо и да се сад правимо да ништа није било и правимо нови конкурс.

Да ли сад ти кандидати који су се јавили на прошли конкурс треба да се јаве на овај? Да ли им важи документација? Да ли им важе бодови? Значи, то је све потпуно нејасно и мислим да ова тачка једноставно није добро припремљена, да ми претходно морамо да окончамо претходни конкурс на овај или онај начин, можда и тако што ћемо овде да изгласамо да не усвајамо ниједног од тих директора, а неке можемо и да изаберемо. Али да урадимо ово што сад радимо, мислим да не можемо и зато предлажем да се гласа против овог Предлога одлуке, јер може да буде проблема ако неко од тих људи сутра буде тужио Град јер су њихова права објективно угрожена. Хвала.