Паркинг сервис и гараже

Расправа о ребалансу Програма пословања за 2014. годину Јавног комуналног предузећа „Паркинг сервис“. 5, седница, 22.7.2014.

У Предлогу решења који смо добили о давању сагласности на 4. ребаланс Програма пословања за ову годину Јавног комуналног предузећа „Паркинг сервис“, имамо, наравно, и образложење и то образложење је врло штуро. Зашто се све то ради итд. Практично се то образложење своди на једну реченицу коју можете да видите овде на другој страни. Та реченица гласи: „У последњих 9 година ниједна нова гаража није изграђена у Београду, а број возила се готово удвостручио“. И то је онако, нама одборницима града образложење зашто ми све ово радимо. Како да вам кажем. У Београду имају само три подземне гараже. Има Вуков споменик, има овде ова код Градске скупштине и има и трећа гаража – Ботаничка башта, у улици Војводе Добрњца, која је иначе отворена 25. априла 2012. године. Ја се сећам отварања све те три гараже.

Од априла 2012. године до данас нема 9 година. Пре тога тамо није било јавне гараже. Она јесте мала, има 250 места. А иначе, значи, да се не сводимо само на подземне гараже. У том периоду од 9 година, као што сте и сами као грађани Београда могли да посведочите, изграђен је велики број нових паркинг места. Сваки пут када су улице реновиране, чак и на рачун неких зелених површина, што иначе не подржавам, али потребе су велике и хиљаде је нових паркинг места. Такозвани фаст-паркови, велики број фаст-паркова настао је, а то је оно на спрат, када се практично повећава број паркинг места на истој површини. Дакле, повећан је број паркинг места.

Није спорно да паркинг места у Београду недостају. Није спорно да треба направити нове подземне гараже. Спорно је да се овде нама у образложењу дају неистините чињенице. Не видим никакав разлог за то.

Занимљива је и тврдња да се број возила у 9 година готово удвостручио. Мене је заинтересовало то образложење, јер мало ми је чудно да у време светске економске кризе која траје од 2008. године, продавци и произвођачи аутомобила се жале – никад гори промет, никад мање продатих возила. Врло ми је била необична тврдња да се од 2005 – 2006. године удвостручио број регистрованих возила у Београду. Ја сам проверио то, што је иначе веома лако проверити. Републички завод за статистику, па и Градски завод за статистику и МУП прате број регистрованих возила. Ево, казаћу вам, на пример.

У Београду је 2006. године било 397.843 регистрована путничка возила. Прошле године, 2013, пошто ова година још није завршена па не знамо, регистровано је 441.648, отприлике десетак посто је број увећан, мада број заправо пада. На пример, пре три године, 2010. године, регистровано је негде 32.000 путничких аутомобила више него ове године. Значи, 483.000, а сада 447.000. Значи, повећао се број за протеклих 9 година у најбољем случају између 10% и 15%, а последњих година због светске економске кризе тај број чак и опада. Тако да је ово у образложењу апсолутно нетачно и бесмислено.

Наравно, ја не мислим уопште да је неко дајући нам ово образложење имао неку злу намеру да нам да неке нетачне податке, па да извучемо неке лоше закључке. Ово чак ништа и не мења у чињеници да за ово треба чак и гласати. Али, оно што мене можда погађа и вређа као градског одборника што мислим да погађа достојанство ове Скупштине што неко сматра да је у том Јавном комуналном предузећу „Паркинг сервис“, пошто од њих вероватно ови подаци долазе, да је потпуно небитно шта ће они да напишу у образложењу, знате. Ми ћемо то да изгласамо, па нема везе шта пише. Значи, подаци који су, како да кажем, отприлике офрље, овако, лупи шта му падне на памет, па нема везе. Није тако. Није тако.

Ово је Скупштина града Београда. Није никакав проблем заиста дати тачне и прецизне податке, статистичке, о броју возила, повећању, смањењу, о броју паркинг места, чему ово, мислим, због овог заиста морам да протестујем, да морам да замолим на крају и Градско веће. Значи, ви сте ти, уколико у јавним предузећима не поштују довољно Скупштину и нас одборнике, па нам пишу овакве ствари, хајде бар ви, кад усвајате ово, пре него што пошаљете на Скупштину, вратите им ово. Кажите да ово што пише у образложењу не звучи да је тачно. Значи, да се удвостручио број возила од 2005-2006. до данас. То није логично. Хајде ви ово мало средите да има неког смисла. Значи, постоји и просечан читалац новина ће схватити да ово није логично. Ето, морао сам да интервенишем. За убудуће, не мења ово ништа посебно, али заиста ради очувања достојанства Скупштине и ради нас одборника овде, желео бих заиста да видим у материјалима озбиљност, тачне податке, потврђене податке, статистичке. Ако је тешко скупити, немојте ни да пишете отприлике и офрље оно што очигледно није тачно и што не стоји. Хвала.