Састав Скупштине града Београда

08_2013019

Локални избори одржани су 16. марта 2014. и на њима су четири изборне листе освојиле мандате за 110 одборника Скупштине града Београда.

Распоред мандата по изборним листама:
1. АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – БУДУЋНОСТ У КОЈУ ВЕРУЈЕМО (Српска напредна странка, Социјалдемократска партија Србије, Нова Србија, Српски покрет обнове, Покрет социјалиста): 63 мандата
2. СА ДЕМОКРАТСКОМ СТРАНКОМ ЗА ДЕМОКРАТСКИ БЕОГРАД – ДРАГАН ЂИЛАС: 22 мандатa
3. ИВИЦА ДАЧИЋ – Социјалистичка партија Србије (СПС), Партија уједињених пензионера Србије (ПУПС), Јединствена Србија (ЈС) – Милан Кркобабић: 16 мандата
4. ДЕМОКРАТСКА СТРАНКА СРБИЈЕ – ВОЈИСЛАВ КОШТУНИЦА: 9 мандата

Све одборничке групе изузев одборничке групе Демократске странке укључиле су се у владајућу већину тако да је одборничка група ДС остала једина опозициона група у градској Скупштини.

Одборница Марија Ђурђевић иступила је у марту 2016. године из одборничке групе коју је формирала листа бр. 1: АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – БУДУЋНОСТ У КОЈУ ВЕРУЈЕМО и наставила да делује као самостална одборница.

Из одборничке групе бр. 3: ИВИЦА ДАЧИЋ – Социјалистичка партија Србије (СПС), Партија уједињених пензионера Србије (ПУПС), Јединствена Србија (ЈС) – Милан Кркобабић издвојила се одборничка група ПУПС са који су формирали посебну одборничку групу која има 6 чланова. У одборничкој групи СПС-ЈС остало је 10 чланова.

Из одборничке групе бр. 2: СА ДЕМОКРАТСКОМ СТРАНКОМ ЗА ДЕМОКРАТСКИ БЕОГРАД – ДРАГАН ЂИЛАС издвојиле су се четири одборнице које су формирале одборничку групу „За наш град 011“ и прикључиле су се истоименој групи грађана коју је формирао председник градске општине Нови Београд Александар Шапић пошто је напустио Демократске странку. Преостали одборници са те листе формирали су одборничку групу „Демократска странка“. У децембру 2016. из те одборничке групе иступила је одборница Милица Вулић са Старог града и постала независни одборник. У јуну 2017. из одборничке групе „За наш град 011“ иступила је одборница Мира Баста и постала самостална одборница, а из одборничке групе Демократске странке затим је иступио одборник Зоран Гајић и прикључио се групи „За наш град 011“.

Из одборничке групе 4. ДЕМОКРАТСКА СТРАНКА СРБИЈЕ – ВОЈИСЛАВ КОШТУНИЦА средином 2015. године издвојило се 7 одборника који су формирали одборничку групу „Самостални ДСС“. Један одборник (Новаковић Душан) изабран на листи ДСС прешао је у СНС, а само један одборник, Милан Бојовић, остао је веран Демократској странци Србије као самостални одборник.

Председник одборничке групе Демократске странке био је председник градског одбора ДС Балша Божовић, а заменик председника одборничке групе је био Зоран Алимпић.

Наредни локални избори одржани су 4. марта 2018. године и на њима су четири изборне листе (од 24 листе колико је учествовало на изборима) освојиле мандате за 110 одборника Скупштине града Београда.

Распоред мандата по изборним листама:

1. Александар Вучић – Зато што волимо Београд! –  64 одборничка мандата.

11. Драган Ђилас – Београд одлучује, људи побеђују! 26 одборничких мандата.

5. Александар Шапић – градоначелник 12 одборничких мандата.

3. Ивица Дачић – (СПС), Драган Марковић Палма – (ЈС) 8 одборничких мандата.

Изборна листа бр. 4. Да ослободимо Београд – (ДС), (СДС), (НОВА) и (ЗЕП – зелени), није прешла изборни цензус од 5%, и добила је свега 2,24% гласова бирача и ниједан одборнички мандат.