Споразум о сарадњи са градом Минском

 Дискусија поводом предлога споразума са Минском, главним градом Белорусије. 4. седница, 23.6.2014.

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Ми наравно поздрављамо званично успостављање сарадње са градом Минском и са братским народом Белорусије. (АПЛАУЗ)

Имамо и једну везу коју можемо сваки дан да видимо на улицама Београда, а то су тролејбуси, врло издржљиви, врло квалитетни, чак 83 комада које смо купили од њих и још увек их плаћамо и користимо и надам се да ће бити прилике да се та сарадња још више прошири пошто имамо много поља где можемо да сарађујемо.

Ја сам само желео сад, пошто је ту господин Младеновић, не знам да ли има још неко из Управе ко је ово припремао, да поставим једно питање које сам данас покушао да поставим и на састанку Савета за локалну самоуправу. Можда је моје незнање у питању, па само ако неко зна да ми објасни.

Наиме, ја знам да белоруски језик постоји, да је то један од словенских језика, да је то ваљда званичан језик у Белорусији, не знам где би другде био и рецимо, знам да је то питање врло битно на Балкану да ли је језик овај или онај, па пошто овде у последњој реченици, у последњем члану пише да имамо споразум у два примерка – један на српском, један на руском, само да питам да ли ми тиме случајно вређамо домаћина и да не би било, боље да буде на белоруском. То је питање онако чисто из радозналости.