Чланство Београда у Асоцијацији Европских градова

Расправа о Предлогу одлуке о придруженом чланству Града Београда Асоцијацији градова „EUROCITIES“. 14. седница, 25.2.2015.

Даме и господо, Београд као главни град Републике Србије, која тежи да постане чланица Европске уније, свакако треба да буде и члан Асоцијације европских градова „Eurocities“ или Евроградови и као што можете да видите овде у приложеном на насловној страни Службеног листа из 2003. године, ова Скупштина је већ једном донела једну овакву одлуку. Било је то 2003. године у марту. Као што вам је вероватно познато, то је она трагична година, трагичан месец за нашу земљу, премијер је убијен. Ствари су се после тога мало промениле и ова Одлука заправо никада није од тада реализована. Односно, ми у наредним годинама нисмо били чланови „Eurocities“. Зашто? Зато што нисмо плаћали чланарину.

Да вас обавестим, ова организација има врло опсежне активности и оне се финансирају из чланарине коју градови плаћају. Они плаћају чланарину а ми је нисмо плаћали или да кажем вама блиским изразом – уштедели смо. То није једини трошак, наравно, пошто градоначелник постаје представник у „Eurocities“, где постоје одређени органи и онда се путује. Путује се на састанке тамо где је седиште – у Бриселу и у неке друге градове.

Видим да нашем новом градском руководству то није страно и путује се овде на велико, на томе се не штеди. Штеди се на грађанима, на пензионерима, на трудницама и породиљама. Ту се штеди, а на путовањима по свету и угледању на разне градове се не штеди и чујемо често овде „шта смо видели у Љубљани, Загребу и Њујорку“.

Једноставно додатно питање за представника предлагача. Неко мора и то да буде. Врло битно је питање. Колика је чланарина коју Град Београд мора да плаћа годишње за чланство у „Eurocities“?

Члан 4 каже: „Средства за реализацију ове Одлуке обезбедиће се у буџету града Београда“.

Ми смо буџет усвојили пре пар месеци. Пошто овде пише у будућем времену, значи није обезбеђено у садашњем програмском буџету, мораћемо да ребалансирамо буџет да бисмо предвидели средства како за чланарину, тако и за путовања наших делегација које иду у складу са овим. Било би неозбиљно тражити од Скупштине да доноси ову одлуку пре него што чујемо колико. Мислим, то је врло једноставна информација и довољно је погледати на интернету и сајту „Eurocities“ где можете да видите колика је чланарина. Ја бих волео да пре гласања чујемо то, јер тамо стоји и одговоран приступ према пореским обвезницима, према нашем буџету, према грађанима Београда, да знамо колико ће нас коштати одлука коју доносимо. Иначе, одлука је одлична и ја ћу за њу да гласам, али прво да чујемо овај податак. Хвала.

(Одговора на ово питање није било).