Да ли ће спалионица смећа бити на Цераку и колико ће то грађане да кошта?

Расправа о ПРЕДЛОЗИМА ОДЛУКА О УСВАЈАЊУ ПРОЈЕКАТА ЈАВНО-ПРИВАТНОГ ПАРТНЕРСТВА

  • за пружање услуга третмана и одлагања комуналног отпада
  • за обављање комуналне делатности градског превоза путника на територији града Београда – други део. 19.  седница, 16. јул 2015.

Пошто ми је остало још мало времена, мада имам још доста да причам и о овоме, али биће прилике касније, нешто мало и о одлуци о третману за комунални отпад.

Значи, основно питање је ту по мени, за мене, предвиђена локација за спаљивање отпада, односно за производњу топлотне енергије зими, а очигледно електричне енергије лети на Цераку поред топлане Церак, значи поред Ибарске магистрале. Не само мене као Чукаричанина, требало би и друге људе који живе на Цераку, у насељима горе – Виногради, Видиковац, Жарково и околним насељима да их интересује да Град планира да се тамо направи постројење, пећ која ће да спаљује отпад. Односно, да не будем баш непрецизан, овде пише такозвани РДФ – Refused Derived Fuel гориво добијено из отпада. А то вам је, овако да поједноставим, отпад, ђубре самлевено, исецкано на ситне комадиће па сушено неким термичким процесом да буде суво и онда ће то вероватно камионима преко обилазнице, Ибарске магистрале, не видим како другачије, у непрекидној колони да се доводи у ту спалионицу и ту ће се спаљивати то ђубре где ће бити и пластике, где ће бити гасова, где ће бити свега и то ће непрекидно да ради. Пепео одатле не пише где ће да иде, вероватно назад на депонију, надам се да неће негде у близини да се оставља. Наравно, то гориво има и пепела. Значи, то ……. , имате на страни 43…  Нема потребе за добацивањем, господине Јовичићу.

Имате на страни 43, значи постројење за РДФ које користи РДФ из отпада, значи да се налази на Цераку и ту ће се производити енергија.

Иначе, да не будем баш на крај срца иако као опозициони одборник, ваш посао је да хвалите, а мој посао је да пронађем другу страну медаље, овај пројекат је лепо написан, добро урађен, квалитетан. То је ствар у коју треба ући, коју треба радити, али грађани Београда треба да знају шта то значи за њих. Значи, ово је скуп процес и они треба да знају и неминовно је да ово значи повећање цене за њих. Значи, не може бити иста цена одношења отпада сада и одлагања у депонију Винча као сада и све ово што се предвиђа овим. И моји претходници су причали о томе.

Значи, предвиђени су различити начини, да се уведе додатна тарифа грађанима и привреди по килограму отпада, затим додатни третман отпада да то плаћају или – као што је градоначелник рекао – неће грађани више ништа да плаћају, у шта чисто сумњам, он је рекао да ће грађанима цена остати иста, а Град ће да додаје тај новац. Колики? Мислим да се чак може и проценити из ових реченица овде. Дакле, Град ће да додаје, а грађани неће плаћати ништа. Господине градоначелниче, то што ће Град да додаје, такође плаћају грађани. То је буџет Града. То су паре које грађани дају кроз порез на имовину, кроз таксе, кроз разна давања. Мислим, то је исто новац грађана. Значи, да ли сте платили на мосту или на ћуприји коштаће нас ово много скупље. А добар део тога је – и овде тачно пише како, колико, значи пише све о томе како ће приватни партнер морати да узме кредит за ово, чак постоји и варијанта да се Град задужи, па да Град узме кредит. И то се овде помиње. Значи, неко мора да узме кредит.

Пише и колика је цена финансирања, колике су камате. Значи, мораће да се враћа кредит, враћаће се камате и профит за тог партнера приватног или ће то бити државни партнер, не знам. Значи да се то плаћа.

То је ствар коју грађани треба да знају у шта ми сад улазимо. Улазимо у једно велико повећање. Значи, можда, да ли је сад тренутак да се улази у повећање комуналних услуга, у повећање цена одношења смећа – грађани једва чекају још неко повећање да им смислите – то је велико питање, али ово ће много да кошта.

Значи, пројекат сам мало и похвалио, што не личи на мене, добро је урађен, али поставља се основно питање, спалионица на Цераку и ово друго питање – цена којом ће морати ово да плате грађани.

Време ми истиче па завршавам. Хвала.