Да ли се баш премијер први сетио да покрене иницијативу за постављање споменика Стефану Немањи у Београду?

Расправа поводом ПРЕДЛОГА ОДЛУКЕ О ПОДИЗАЊУ СПОМЕНИКА СТЕФАНУ НЕМАЊИ и ПРЕДЛОГА РЕШЕЊА О ОБРАЗОВАЊУ ОДБОРА ЗА ПОДИЗАЊЕ СПОМЕНИКА СТЕФАНУ НЕМАЊИ. 26. седница, 28. децембар 2015.

Наравно, колегинице Јасмина, јављам се за реч, не желим да овој тачки дам мањи значај него осталим тачкама, напротив, врло је значајна. Ово је, како да вам кажем, један од послова које ради Скупштина града и који можда не вреди највише у неком финансијском смислу, али свакако вреди у симболичним и културном смислу. Ја ћу гласати за ову одлуку, као и за решење о образовању Одбора. Мало је необично решење да сам премијер буде члан одбора, али што да не, ако жели тога да се прихвати. Вероватно сматра да ће и то допринети његовом рејтингу. Искрено се надам да ће онда можда и Влада мало да донира средства, да не мора баш Град из ових скромних средстава за споменике, да то ради, пошто врло често ми имамо донаторе за споменике.

Појавила се на почетку та дилема о којој бих хтео да кажем пар речи, мислим да је то битно за рад ове скупштине, ко је званични предлагач ове тачке? Значи, без икакве сумње предлагач свих претходних тачака је Градско веће и Градско веће на својој седници утврђује ко ће бити представник предлагача. Али, предлагач ове одлуке је Комисија за споменике и називе улица и тргова и, дакле, председница Комисије је требало да буде званично предлагач ове одлуке, мада смо спојили расправу, па имамо и другу одлуку – Решење о образовању Одбора за подизање споменика. Ту је већ предлагач Градско веће, па је Градско веће могло и неког другог да овласти да то образлаже, тако да није у реду да правог предлагача ставимо у ситуацију да се јави као одборник, јер то једноставно није у складу са нашим Пословником.

ПРЕДСЕДНИК

То није тема.

ЗОРАН АЛИМПИЋ

…Али, не видим стварно никакав разлог да ме прекидате.

ПРЕДСЕДНИК

А толико лепа тема, толико је аргумената да кажете нешто лепо и ви се сад ухватили тога да ли је Веће предложило г. Весића по другој тачки или г-ђу Јасмину Митровић Марић по првој тачки.

Понекад имам осећај да Ви намерно малтретирате ове људе овде.

ЗОРАН АЛИМПИЋ

Ма шта Ви осећали и мислили, ја као одборник имам права да говорим и имама право све време да користим …

ПРЕДСЕДНИК

Имате, али Вас молим да не изазивате превише негативних реакција људи за ваше добро. Треба људи да Вас воле.

ЗОРАН АЛИМПИЋ

То звучи као нека претња.

ПРЕДСЕДНИК

Треба да Вас воле, да будете омиљени одборник у овој скупштини.

ЗОРАН АЛИМПИЋ

Ма ајте, пустите то. Губите време. Сувише дуго сам ја седео ту на Вашем месту и на месту Ваше заменице и сувише тога слушао од неких од ових људи када су били радикали, да им сад не бих мало тога вратио. Има да стрпљиво слушају.Тако је то у животу, све се враћа, све се плаћа.

Наравно, није неуобичајено и то што је г. Весић, градски менаџер, инсистирао да он буде представник предлагача, јер из неког мени стварно непознатог разлога, он стално прича у јавности о споменицима и баш он је узео то као неку своју тему и бави се тиме, што не видим зашто би? Мада видим да данас има и улогу естрадног менаџера, пошто је саопштио да Цеца ипак неће певати за нову годину него Харис Џиновић, па је моје питање да ли ће оних 90.000 Бугара ипак доћи, јер долазе ваљда због Цеце а не због Хариса Џиновића?

ПРЕДСЕДНИК

Господине Алимпићу, ајде на Дневни ред, а око естраде Тању Пашић питајте шта Вам није јасно.

ЗОРАН АЛИМПИЋ

Вратићу се на иницијативу грађанина Александра Вучића, који је дошао на идеју и поднео иницијативу да се подигне споменик Стефану Немањи. Ја знам заправо за ову иницијативу више од годину дана, јер ме интересују те теме па сам видео изјаву г. Весића, старију од годину дана у којој је он најавио подизање споменика Стефану Немањи, па сам видео на једном сајту, медију, сајт је  „telegraf.rs“, а мислим да још увек може да се нађе ако вас интересује, пре више од годину дана, где пише да је тај Телеграф, та новина, да су они иницирали подизање споменика Стефану Немањи, а да је градски менаџер Горан Весић позитивно одговорио на њихову иницијативу, захвалио им се и све је то тако писало у том чланку још пре годину дана.

Где је Весић? Није у сали? Можда се он тога не сећа, али то је тако било, и даље на интернету стоји тај чланак. Он је у међувремену заборавио скроз да је добио иницијативу од неког другог и захвалио се, и добио је сад нову иницијативу од премијера и поново се изненадио и поново се захвалио. Како да вам кажем, г. Весић је у свом говору поднео још четири, пет иницијатива за неке друге владаре, па нема разлога да сад други министри или премијер поново подносе иницијативе, сад сте ви поднели, и за краља Милутина и за Деспота Стефана. Рекли сте да од Немањића једино цар Душан већ има споменик, али то није споменик њему него Законику. Заборавили сте да кажете да постоји споменик Светом Сави, Растку Немањићу, код Храма Светог Саве, али кажем, подржавам и можда је то и био најбољи прави редослед да Стефан Немања у Београду у Немањиној улици добије свој споменик и то је потпуно природан предлог, нормалан и подржаћу и гласаћу и за сам предлог и за предлог Одбора који је на највишем нивоу и који на прави начин показује значај овог споменика и значај овог догађаја, када тај споменик буде откривен у граду Београду. Хвала.