Где је печат?

Обједињена расправа поводом седме, осме и девете тачке Дневног реда. II део: 8. ПРЕДЛОГ ОДЛУКЕ О УСПОСТАВЉАЊУ САРАДЊЕ ИЗМЕЂУ ГРАДА БЕОГРАДА, РЕПУБЛИКА СРБИЈА И ГРАДА ШАНГАЈА, НАРОДНА РЕПУБЛИКА КИНА, 9. ПРЕДЛОГ ОДЛУКЕ О УСПОСТАВЉАЊУ САРАДЊЕ ИЗМЕЂУ ГРАДА БЕОГРАДА (РЕПУБЛИКА СРБИЈА) И ВЛАДЕ ГРАДА МОСКВЕ (РУСКА ФЕДЕРАЦИЈА). 39. седница, 15. јун 2017.

Имамо и ове две одлуке о успостављању сарадње, у ствари, то је већ раније успостављена сарадња, која се сада продужава, наставља, продубљује итд. да не улазимо у то. Текст ових одлука је скоро истоветан, не баш исти, пошто се ради о различитим градовима, оно што ми треба да усвојимо. У прилогу смо добили ове документе које је потписао градоначелник Града Београда и градоначелници Шангаја и Москве. Ја сам ту уочио једну разлику, а можете и сви ви, када погледате. На овом документу, који је градоначелник Синиша Мали потписао о сарадњи са Москвом, преко његовог потписа је ударен печат, а на овај други Споразум о разумевању са Шангајем, није ударен печат.  То што нема печата на потписима градоначелника Шангаја и Москве, то није наша ствар, то је ствар законодавства, администрације и праксе у тим земљама, али, у нашој земљи је пракса да се потпис градоначелника оверава печатом. Оставка не мора, пошто је то „лични чин“, али остали документи би било добро да се оверавају печатом. Да, то није небитно. Можда ја то не бих ни поменуо, да у случају наше Скупштине, нашег сазива, нашег градоначелника, то је јако битно питање, јер је наш градоначелник је човек који је жртва фалсификатора, има људи који у иностранству фалсификују његов потпис. Ми о томе имамо већ неке објављене доказе, да је у новембру месецу 2015. године графолог из Бугарске утврдио фалсификован потпис Синише Малог.

ПРЕДСЕДНИК:

То је крајње малициозно поређење.

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Није малициозно. Наш градоначелник има потпис који нека лица у иностранству имају тенденцију да фалсификују. Зато би било јако добро да се његов потпис овери печатом, на који он има право, јер је много теже фалсификовати печат него његов потпис. Право да вам кажем, печат је у нашем систему рада локалне самоуправе и државе јако важан. Видели смо како, рецимо, печат председника Републике у специјално дизајнираној кутији они, одлазећи и долазећи председник, свечано предају један другом и било би заиста штета да сад почну да се потписују, а да печат забораве, да га не користе. Дакле, ако га већ имате, користите га. Друго је питање ако је градоначелник у Москву понео печат, односно његов представник за сарадњу са иностранством, господин Миљан Маљевић, а да је заборавио да га понесе у Шангај. То је онда већ неко оправдање.

ПРЕДСЕДНИК:

Миљан Маљевић није био у Шангају, а био је у Москви.

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Можемо да чујемо и одговор господина Маљевића, који ће нам разјаснити ово питање. Хвала.