Где се, на крају, налази улица Маршала Толбухина?

Обједињена расправа поводом тачака Дневног реда од 6. до 8.:
  1. ПРЕДЛОГ ПЛАНА ДЕТАЉНЕ РЕГУЛАЦИЈЕ ЗА ИЗГРАДЊУ МРС „БЕЖАНИЈА“ СА ГРАДСКИМ ГАСОВОДНИМ ПРИКЉУЧКОМ ОД ПОСТОЈЕЋЕГ ГРАДСКОГ ГАСОВОДА У ЗЕМУНСКОЈ УЛИЦИ ДО ПЛАНИРАНЕ МРС „БЕЖАНИЈА“, ГРАДСКА ОПШТИНА НОВИ БЕОГРАД
  2. ПРЕДЛОГ ПЛАНА ДЕТАЉНЕ РЕГУЛАЦИЈЕ ЗА АВАЛСКУ УЛИЦУ У ЖЕЛЕЗНИКУ, ГРАДСКА ОПШТИНА ЧУКАРИЦА
  3. ПРЕДЛОЗИ ОДЛУКА:
                   – o изради Плана детаљне регулације дела Макишког поља, градска општина Чукарица;
                   – o изради Измене и допуне Плана детаљне регулације подручја Јајинци – целина Г, за блок Г-38 између улица Ружа 3 и Нова 13, градска општина Вождовац. 37. седница, 26. јануар 2017.

Видим да нема много заинтересованих данас за урбанизам, па и ја сам донео за говорницу само ову једну Одлуку о изради Плана детаљне регулације дела Макишког поља да о њој кажем пар речи. Очекивао сам да ова Oдлука дође на дневни ред из простог разлога што мислим да је изузетно важно на који начин ће градски урбанисти предвидети трансформацију овог дела Града, пошто је ово простор који је до прошле године био заштићена зона водоизворишта Београда. Из овог краја се Београд снабдева водом. Ту су у близини и Макиш I, Макиш II и рени бунари. Једном одлуком, о којој сам раније дискутовао па не бих више о томе, та заштићена зона око водоизворишта je смањена и сада, у површини од 680 хектара, један део тог простора треба да добије и своје урбанистичко решење и да се дефинише шта ће се градити. Дакле, сада када усвајамо ову Одлуку не знамо тачно шта ће тамо урбанисти да предвиде, али можда је прилика да се скрене пажња на то. Замолио бих наш Секретаријат за урбанизам, градског архитекту и урбанисте Урбанистичког завода, који ће припремати овај план, да поведу рачуна о томе шта предвиђају тамо, јер се причало и најављивало свашта, од неке кинеске индустријске зоне и некаквих индустрија. Видим из овог текста да се од тога изгледа одустаје и искрено се надам да тамо неће бити објеката и привредних активности које ће имати загађујући карактер. Читајући Одлуку једна друга ствар ми је „пала у очи“, која можда још једном показује одређену неозбиљност у раду Скупштине Града. Наиме, члан 2. дефинише границе овог плана. Каже се, „Границом Плана детаљне регулације обухваћен је део подручја градске општине Чукарица, простор обилазнице, Савске магистрале, улица Маршала Толбухина, Милорада Јовановића…“, итд. Зар нисмо овде, уз моје дуготрајно „губљење даха“ расправљали о томе да је улица Маршала Толбухина сада на Новом Београду? Тамо треба да је свечано откривена и нека табла. Улица Гоце Делчева сада се зове улица Маршала Толбухина. А ова, до недавно улица Маршала Толбухина, сада се зове улица Ендија Ворхола.

ГОРАН ВЕСИЋ (с места):

Променићемо.

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Морате да промените. То је крајње неозбиљно. Не само да Ви то не знате, него да урбанисти, Секретаријат за урбанизам, они који припремају ову одлуку, не знају ни како се зову улице у Београду. Шетате тог Маршала већ четврти, пети пут – те у центру, па на Чукарицу, сада на Нови Београд, а сада? Враћате овде на Чукарицу? Људи, оставите Маршала да почива негде где треба да буде. То је урбанизам, али је изузетно важно ако очекујете од грађана да знају како им се зове улица, да мењају своје личне карте, да мењају своја документа, онда промените и ви ову Одлуку. Ово је одлука коју данас доносимо. Скрећем пажњу да се поведе рачуна. Нисам ваљда ја једини у овој згради који чита ове материјале? Немојте да правите овакве грешке, јер оне указују на неспособност, дилетантизам, незнање и неозбиљност када се припремају урбанистички планови. Хвала.