Говорење истине и упозоравање на штетне потезе власти кажњава се одузимањем речи и искључивањем микрофона.

Расправа поводом ПРЕДЛОГА ОДЛУКЕ О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ОДЛУКЕ О УТВРЂИВАЊУ ДОПРИНОСА ЗА УРЕЂИВАЊЕ ГРАЂЕВИНСКОГ ЗЕМЉИШТА. 24. седница, 7. децембар 2015.

Даме и господо градски одборници, ова одлука коју данас усвајамо, има очигледно за циљ да поправи веома лоше стање у наплати доприноса за уређење градског грађевинског земљишта. Евидентан је мањак средстава у том фонду који је веома важан за функционисање града. Неким предложеним решењима из ове одлуке требало би да се то некако надомести и да се уведу нови велики попусти инвеститорима који до сада нису платили накнаду и допринос, омогућава се чак и да инвеститори то плате у натури, односно да сами граде инфраструктуру. Међутим, мале су могућности да ово заиста помогне у том великом проблему, а то је пуњење фонда који је намењен за изградњу инфрастуктуре у Београду, а самим тим – сви они велики планови, акциони планови, пројекти, о којима смо слушали на прошлој седници, остаће само празно слово на папиру и списак лепих жеља и списак предизборних обећања.

Ми смо у прошлој години, 2014. години, ако се сећате, почетком године када смо усвајали програм рада Дирекције за градско грађевинско земљиште предвидели да приходи Дирекције буду преко 10 милијарди динара, конкретно, 10.116.000.000. На крају те 2014. године реализовано је више него дупло мање, 4.172.000.000. Ове године су били, мислим Скупштина града је била, у својим плановима мало реалнија, па је план  био 5.000.000.000, а на прошлој седници секретар за финансије је на моје директно питање рекао да ће то у ствари бити далеко мање од тих предвиђених 5 милијарди.

У међувремену је, накнада за уређење грађевинског земљишта преименована у допринос, а тај допринос је много мањи од раније накнаде. Значи, приходи се неће повећати, приходи које град има ће бити мањи. Па је још и Закон о озакоњењу све које су бесправно градили, ослободио и накнаде за уређење и доприноса за уређење. Уместо тога платиће се мала такса, а и та такса не припада потпуно граду, већ неких 30% узима Република, што је потпуно нејасно по ком основу узимају и то мало прихода који град треба да има за развој своје инфрастуктуре, али добро.

Истина је, што је мој претходник, г. Божовић, напоменуо да је градоначелник на прошлој седници најавио да ће, да ли ће то тако бити, оно што он најави обично се не испуни, најавио је да ће у програму Дирекције, у наредном буџету бити чак 12 милијарди динара, што је и више од оне нереалне оптимистичке предпоставке са почетка 2014. године. Ја мислим да се то вероватно заснива на процени наплате таксе за озакоњење. Дакле, чињеница је да ми у Београду имамо, мислим, 230 хиљада предмета за озакоњење, можда ће их бити још неколико хиљада на основу теренског прегледа који треба да ураде грађевински инспектори, па ако они сви плате од тих пет хиљада, или неки нешто више, онда ће се вероватно слити у касу града Београда тих предвиђених неколико милијарди динара, уколико то тако буде, али то је једнократан приход. То ће се десити у 2016. години, ако се деси, и то је то. 2017. године настаје катастрофа.

Значи, нема више новца за инфраструктуру и нема више пуњења фонда за уређење грађевинског земљишта и нема наде да ће се он више пунити. Све се своди на празне речи: „ајде да нешто урадимо, да нешто направимо“, у овој изборној години, када су локални избори, а после готово, предајемо се. Закон о озакоњењу не предвиђа да баш сви плаћају таксу од само 5 хиљада динара, конкретно, што ви вероватно знате, за оне који имају бесправни објекат, стан или кућу, до 100 квадрата плаћа се 5 хиљада динара, до 200 квадрата је 15 хиљада динара, до 300 квадрата је 20 хиљада динара и ту већ негде излазимо из зоне оних који су градили за себе, да имају где да живе, да себи обезбеде кров над главом и улазимо у зону комерцијалних објеката који су грађени ради профита и ради продаје, па ту онда имамо да је преко 200 квадрата такса од 250 хиљада динара, до 1000 квадрата је 500 хиљада динара, преко 1500 квадрата је милион динара, преко 1500 квадрата је три милиона динара. То су таксе које предвиђа закон, од којих 70% треба да припадне локалној самоуправи. Уместо доприноса за уређење градског грађевинског земљишта који бесправни градитељи не морају да плаћају.

Огромна је неправда и огроман простор за корупцију по питању комерцијалних објеката велике квадратуре, које су инвеститори градили без грађевинске дозволе, јер, да су платили допринос, у просеку нека у Београду то буде 100 евра по квадрату, мада је у централним зонама више. Знате, ако имате објекат од 1000 квадрата то је 100 хиљада евра, ако имате 2000 квадрата то је 200 хиљада евра. А они треба да плате, прерачунајте, 25 хиљада или 50 или 75 хиљада евра, неколико пута мање. Бесправни градитељ који је можда пре месец – два започео градњу и објекат му је угрубо изашао из земље, он уместо да плати допринос 200 хиљада евра, он ће да плати таксу 75 хиљада. Огромне профите ће неки људи на основу овог закона остварити, на штету града, на штету фонда за уређење градског грађевинског земљишта. И да кажемо да је то, можда ће сви ти планови које Скупштина града сада усваја, да у идућих 10 година, уложи 600 милиона евра у објекте водовода и канализације, да се по „смарт“ плану изграде три линије метроа, да се изгради обилазница или све што се у виду предизборних обећања, са чиме се излази у јавност како је то готова ствар!? Да кажемо, можда неће бити средстава од фонда за уређење грађевинског земљишта, али можда ће бити неких других извора средстава и врло брзо смо погођени чињеницом да неће. Управо супротно, ако се сећате прошле седнице, она није била тако давно, 30. новембра, ја сам тада ризикујући да ме овде градски менаџер назове врачем или погађачем и тако даље, најавио да Министарство финансија припрема нови закон о финансирању локалне самоуправе по коме ће се локални буџети драстично умањити.

Нисам био довољно врач погађач, јер су се моје претпоставке показале сувише оптимистично. Конкретно, 3. децембра је на сајту Министарства финансија, постављен предлог, нацрт новог закона о финансирању локалне самоуправе, који је буквално катастрофалан по локалну самоуправу. По том закону једноставно се отима велики део средстава локалног буџета. Одређени изворни приходи локалне самоуправе који су по закону припадали локалној самоуправи сто посто, укидају се, смањује се удео у порезу на зараде, што сам ја најавио, са 80%, (у Београду је то 70%), смањује се на 50%. То је наш главни извор прихода у градском буџету. Укидају се локалне комуналне таксе, еколошка такса се укида, фирмарина се укида, накнаде оне које се плаћају приликом регистрације возила, ја ћу да вам кажем процене, које су званичне у министарству финансија, колико Београд новца у буџету губи са овим изменама које ће почетком следеће године када се заврши јавна расправа, вероватно бити усвојене.

ПРЕДСЕДНИК

Господине Алимпићу, ја Вас молим да оставите и по коју реченицу за расправу о буџету 28. децембра, пошто ово није тема. Приходи локалне самоуправе када будемо расправљали о буџету.

ЗОРАН АЛИМПИЋ

Тема су приходи Дирекције за градско грађевинско земљиште. Приходи се драстично смањују и они се морају надокнадити из неких других извора, уколико мислите да ће ико да поверује да су ваша обећања реална. Обећања да ћете ви да трошите више у будућности а не мање. Ја сад овде тврдим, за инфраструктуру, за улагање у инфраструктуру, за улагање из фонда за градско грађевинско земљиште, неминовно је драстично смањење. Молим вас, ја говорим о тачки Дневног реда, говорим о градским финансијама, говорим о парама, имам још 15 минута и ништа неће бити згорег да одборници чују оно што ја имам да кажем. Имамо још само две тачке, нема потребе да ме прекидате.

Ако се испуни намера Владе Србије, значи, град Београд, укидањем еколошке накнаде … (У том тренутку председник је преко прекидача који има на свом месту искључио микрофон на говорници).

ПРЕДСЕДНИК

Сачекајте, не можемо да се довикујемо. И уопште не постоји могућност да ви причате преко мене са говорнице. Не ради вам микрофон, причате џабе. Г. Алимпићу, молим Вас да будете коректни, да се држите Дневног реда, не одузимам реч, дајем вам да искористите сво време које које имате на располагању. Али, молим Вас, није овде ствар у томе шта ћете Ви да дозволите, шта нећете, нећемо расправљати. Да ли можете као искусан одборник, као коректан човек кога знам да се суздржите и да говорите о Дневном реду.

ЗОРАН АЛИМПИЋ

Градоначелник Ниша Зоран Перишић, председник Сталне конференције градова и општина потписује саопштење по коме је недопустиво да овакав закон буде усвојен…

ПРЕДСЕДНИК

Г. Алимпићу, морам да Вам изрекнем опомену. С обзиром да сте Ви толико некоректни, да сте ме заиста данас разочарали. Молим Вас.

ЗОРАН АЛИМПИЋ

… (микрофон је и даље искључен, није забележен наставак говора)

ПРЕДСЕДНИК

И даље не поштујете мене и даље причате ван Дневног реда.

Г. Алимпићу, изричем вам и другу опомену и одузимам реч.

Дајем паузу од 5 минута и молим да уклоните г. Алимпића са говорнице.