Град није утрошио средства за одбрану од поплава али јесте за кампању СНС.

Расправа поводом ПРЕДЛОГА РЕШЕЊА О ДАВАЊУ САГЛАСНОСТИ НА РЕБАЛАНС ПРОГРАМА ПОСЛОВАЊА ЗА 2016. ГОДИНУ ЈВП „БЕОГРАДВОДЕ“, ПРЕДЛОГА РЕШЕЊА О ДАВАЊУ САГЛАСНОСТИ НА ОДЛУКУ О ПОКРИЋУ ГУБИТКА ИСКАЗАНОГ У ФИНАНСИЈСКОМ ИЗВЕШТАЈУ ЗА 2015. ГОДИНУ ЈВП „БЕОГРАДВОДЕ“, ПРЕДЛОГА РЕШЕЊА О ДАВАЊУ САГЛАСНОСТИ НА ОДЛУКУ О РАСПОДЕЛИ НЕРАСПОРЕЂЕНЕ НЕТО ДОБИТИ ИЗ РАНИЈИХ ГОДИНА ЈКП „ЈАВНО ОСВЕТЉЕЊЕ“ и ПРЕДЛОГА РЕШЕЊА О ДАВАЊУ САГЛАСНОСТИ НА ОДЛУКУ О РАСПОДЕЛИ ПРЕОСТАЛЕ НЕТО ДОБИТИ ИЗ 2014. ГОДИНЕ ЈП „ГРАДСКО СТАМБЕНО“. 29. седница, 28. април 2016.

Даме и господо, ја као и сви други одборници не могу ништа друго него да се у расправи која се отвара по појединим тачкама Дневног реда ослањам на материјал који ми одборници добијамо пред ту расправу, односно у фази припреме седнице Скупштине, што исто важи и за ове 4 тачке. Значи, ја ћу се у својој расправи искључиво ограничити на оно што овде пише и ако ја много тога знам из прошлог периода шта је било планирано, како је било планирано, али сада дискутујемо о ономе што пише.

Није коректно да предлагач напише у претходном материјалу, мислим на претходну тачку дневног реда, на страни 5. ево у четвртом пасусу, да се ово ради због пројекта „Београд на води“. Због 1.800.000 м2. За тих 1.800.000 м2 – 2006. године коју сада помињете ми нисмо знали. Значи, ако се ово не ради због тога, онда не треба то ни да пише, а не кад дискутујући то прочитам онда предлагач излази и каже да се уопште не ради због тога. Па ко кога овде лаже, а онда и вара? Ако већ нешто ставите у материјал држите се тога.

То исто важи и за ово што је сада на дневном реду, то је тачка 42. Сви ви знате шта се догодило оне 2014. године. Поплаве, катастрофалне поплаве у Београду, у Обреновцу, на делу Београда и сад имамо Ребаланс програма пословања нашег Јавног водопривредног предузећа „Београдводе“ за које пре неколико седница закључисмо да ће да буде укинуто и припојено „Србијаводама“ па се то изгледа још не дешава, што је добро, ја сам против тога да се то икада и деси. И ето сад имамо још једну годину у којој то предузеће ради, а онда већ на другој страни овог ребаланса видимо да је државним програмом обнове оштећених водних објеката, значи још 2014. године да су опредељена средства за санацију оштећених водних објеката на територији која је у надлежности Београдвода, значи на територији града Београда. И онда можемо да прочитамо да средства опредељена Уредбом, значи средства које је Београд добио од Републике за обнову оштећених водних објеката нису у целости утрошена током 2014. и 2015. године?! То је, како да вам кажем један важан и озбиљан податак а недопустив. Ми смо недавно имали опет кише, много слабије него онда и сви су могли да примете да је паника и да нам сад и слабија киша доноси поплаве више него раније. И онда се може логично закључити да изгледа насипи и водни објекти који треба да штите од поплава нису обновљени чак ни на ниво пре великих поплава, а сада видимо и зашто. Значи, та су средства опредељена, одобрена, Република нам је дала и у 2014. и 2015. нисмо их утрошили? Ја сам тражио овде у овом материјалу одговор на питање које се намеће али наравно нисам га нашао. Питање је зашто? Зашто нису утрошена та средства? Није било пројеката? Нису успели тендери? Не знам, нисмо хтели? Колико година ће требати да се обнове оштећени насипи на територији града Београда?

Наравно, овде се ради о Ребалансу, ради се о новцу и овде тема јел’да, ове тачке је новац. Шта са новцем, али тај новац је требало да буде употребљен и претворен у поправљене и унапређене насипе који треба да нас штите?!

Осврнућу се и на тачку… то је 45-та. Дакле, сагласност на Одлуку о расподели преостале нето добити из 2014. године ЈП „Градско стамбено“. Јер ево, у овој одлуци заправо видимо, да за разлику од других јавних предузећа која своју нето добит уплаћују у буџет овде ће се заправо ових преко 150.000.000 динара усмерити на покривање трошкова пројекта који се зове „Мали пројекти Београда“. А то је, ако се сећате онај предизборни пројекат када су активисти Српске напредне странке ишли по зградама од врата до врата, нарочито на Врачару и Старом граду, покушавајући на неки начин да промене вољу грађана и да купе гласове и нудили им мале радове. Поправке, кречења, замена сандучића, поправку врата итд. Хитно – одмах. Очигледно је добар део тога и одрађен, ефекат на бираче је изгледа у великој мери изостао, мада га је сигурно и било, али остаје дуг, остаје да фали новац да се то покрије и сада је то уз ових 150 милиона, ако сам добро разумео представницу предлагача и 180 милиона које је узето од Комерцијалне банке у виду кредита, односно неке банке не пише које, што ће онда наравно грађани кроз плаћање накнаде Јавном градском стамбеном предузећу у даљем неком периоду сами плаћати. Они су наравно слагани, њима је говорено да је то за њих поклон, донација, да им је то донео Весић, да су им то донели одборници Српске напредне странке…

 

ПРЕДСЕДАВАЈУЋА:

Господине Алимпићу јели то стоји у материјалу, прочитајте ми где сте то нашли у материјалу: одборници Српске напредне странке, куповина гласова, Горан Весић, и све остало што сте навели, молим вас?

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

То знају сви.

ПРЕДСЕДАВАЈУЋА:

Ко то зна? Ко то зна, господине Алимпићу?

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Грађани Београда. Они које сте обилазили од врата до врата.

ПРЕДСЕДАВАЈУЋА:

Грађани Београда? Господине Алимпићу ја вас молим, пустила сам вас да причате, значи, немојте ми овде вршити, говорити неистине. Значи, то је неистина, немате доказе за то. Овде причате, господине Алимпићу опет вас питам прочитајте ми у материјалу све ово што сте рекли… (Алимпић покушава да настави говор).

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Немојте да говоримо истовремено, имате ту прекидач, мени можете да искључите микрофон ако желите.

ПРЕДСЕДАВАЈУЋА:

Нећу да вам искључим, зато што ја имам само право да вас опоменем на ствари које причате које се не налазе у материјалу и које нису истина. Ја вас молим, држите се тачке Дневног реда. Нећу вам прикључити микрофон. Док ви кажете, хвала вам лепо, молим вас вратите се на место. Хвала.