Именовање правобраниоца, заштита личних података у биографијама кандидата

Расправа на тему: Предлог решења о именовању градског правобраниоца Града Београда.  12. седница, 30.12.2014.

Даме и господо одборници, именовање градског правобраниоца је нешто што нам је следило, оваква тачка дневног реда, с обзиром на то да смо на прошлој, односно претпрошлој седници усвојили нову одлуку о градском правобраниоцу. Између осталог, то више није јавни правобранилац како се некада звао, него градски правобранилац, што није само језичка промена. Битна је промена. Јавни правобранилац би значило неко ко брани права свих грађана Београда, а градски правобранилац – онај ко штити интересе Града.

У складу са том променом је, наравно, било потребно и именовати новог градског правобраниоца.

Лично сматрам да особа која је до сада радила тај посао, госпођа Катарина Жежељ, има и искуства и знања и показала је на том месту – већ дуго година она ради у правобранилаштву – да то ради добро и да зна шта ради.

Међутим, право је градоначелника да предложи другу особу и колико видим из биографије и та особа, госпођа Љиљана Благојевић такође по својој биографији и по својим знањима и искуству сигуран сам да ће добро обављати тај посао, а Катарина Жежељ се сада предлаже за заштитника грађана. Дакле, за ову другу функцију која је такође битна, функцију градског омбудсмана, те сматрам да ни то није лоше решење.

Међутим, оно на шта сам хтео да скренем пажњу, јер као што постоји заштитник права грађана, тако исто постоји заштитник односно повереник за информације од јавног значаја, који води рачуна о томе да неке информације које треба да буду свима доступне, буду свима доступне, а неке информације које залазе у лична, приватна права грађана, па и оних који врше јавну функцију не треба да буду доступне. И имајући заиста и поштовање према предложеним кандидатима, ја овде желим да кажем да мислим да је велика грешка и да није добро да у приложеним биографијама које се овде штампају у примерцима за 110 одборника, затим примерци за новинаре и не знам где све то иде, значи то су јавни подаци, да се овде у биографији овим женама стављају њихове кућне адресе, кућни телефон, приватни мобилни телефон, приватна имејл адреса. Значи, сад као правобранилац води у име Града неколико хиљада спорова, неких врло сложених и велике вредности и мислим да интегритет правобраниоца на овај начин треба заштитити.

Исто важи и за омбудсмана. Мислим да он јесте заштитник права грађана, али не треба сви да знају његову личну адресу, кућни телефон, па да га траже тамо ван радног времена.

Ово иначе није пракса само код ових биографија. Видео сам и у скраћеном поступку, значи, господин који је именован на пример за директора Центра за социјални рад. Колико странака жели да дође до директора Центра за социјални рад и онда се објави његова кућна адреса, његов лични мобилни телефон, његов имејл. Сад може одмах да га промени.

Према томе, предлажем заиста за убудуће за оваква именовања кад ово копирате, покријте некако ове личне податке јер заиста можете да доведете ове људе у врло непријатну ситуацију. Хвала.