Излазе у сусрет инвеститорима који су опљачкали ИКЛ.

II део расправе поводом тачака Дневног реда: ПРЕДЛОЗИ УРБАНИСТИЧКИХ ПЛАНОВА:

ПРЕДЛОГ ПЛАНА ДЕТАЉНЕ РЕГУЛАЦИЈЕ БЛОКА ИЗМЕЂУ УЛИЦА: СРЕДАЧКЕ, ВОЈВОДЕ ШУПЉИКЦА, ЧУЧУК СТАНЕ И ВУЛЕВАРА КРАЉА АЛЕКСАНДРА, ГРАДСКА ОПШТИНА ЗВЕЗДАРА.

ПРЕДЛОГ ПЛАНА ДЕТАЉНЕ РЕГУЛАЦИЈЕ ЗА БЛОК ИЗМЕЂУ УЛИЦА: КНЕЗ ДАНИЛОВЕ, СТАНОЈА ГЛАВАША, ДАЛМАТИНСКЕ И СТАРИНЕ НОВАКА, ГРАДСКА ОПШТИНА ПАЛИЛУЛА.

ПРЕДЛОГ ПЛАНА ДЕТАЉНЕ РЕГУЛАЦИЈЕ ШИРЕГ ПОДРУЧЈА УЗ УЛИЦУ ВОЈВОДЕ СТЕПЕ 1 I ФАЗА, ГРАДСКА ОПШТИНА ВОЖДОВАЦ.

ПРЕДЛОГ ПЛАНА ДЕТАЉНЕ РЕГУЛАЦИЈЕ ПОДРУЧЈА ИЗМЕЂУ БУЛЕВАРА АРСЕНИЈА ЧАРНОЈЕВИЋА, КОМПЛЕКСА СТУДЕНТСКОГ СПОРТСКОГ ЦЕНТРА И УЛИЦА БЛАГОЈА МАРЈАНОВИЋА МОШЕ И ПАРТИЗАНСКЕ АВИЈАЦИЈЕ, ГРАДСКА ОПШТИНА НОВИ БЕОГРАД.

ПРЕДЛОГ ПЛАНА ДЕТАЉНЕ РЕГУЛАЦИЈЕ КОМПЛЕКСА БЕНЗИНСКИХ СТАНИЦА СА ПРАТЕЋИМ САДРЖАЈЕМ НА ОРЈЕНТАЦИОНОЈ СТАЦИОНАЖИ ОД КМ 557+634 ДО КМ 560+212 ИНФРАСТРУКТУРНОГ КОРИДОРА АУТОПУТА Е-70, ГРАНИЦА ХРВАТСКЕ – БЕОГРАД (ДОБАНОВЦИ), ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ ЗЕМУН И СУРЧИН.

ПРЕДЛОЗИ ОДЛУКА О ИЗРАДИ ПЛАНОВА ДЕТАЉНЕ РЕГУЛАЦИЈЕ ПОДРУЧЈА ИЗМЕЂУ САОБРАЋАЈНИЦА: СТЕФАНА ПРВОВЕНЧАНОГ, ВОЈИСЛАВА ИЛИЋА, МОКРОЛУШКЕ НОВЕ И КРУЖНОГ ПУТА ПАДИНА, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ ВОЖДОВАЦ И ЗВЕЗДАРА.

ПРЕДЛОГ ОДЛУКЕ О ИЗРАДИ ПЛАНА ДЕТАЉНЕ РЕГУЛАЦИЈЕ ЗА ЗОНУ КОМЕРЦИЈАЛНИХ САДРЖАЈА НА ПОДРУЧЈУ ИЗМЕЂУ ИБАРСКЕ МАГИСТРАЛЕ, ДЕОНИЦЕ АУТОПУТА ДОБАНОВЦИ – БУБАЊ ПОТОК, ПОТОКА МАСТИРИНЕ И КРУЖНОГ ПУТА, ГРАДСКА ОПШТИНА ЧУКАРИЦА.

ПРЕДЛОГ ОДЛУКЕ О ИЗРАДИ ПЛАНА ДЕТАЉНЕ РЕГУЛАЦИЈЕ КОМПЛЕКСА „OASIS“ У БЕЧМЕНУ, ГРАДСКА ОПШТИНА СУРЧИН. 30. седница, 8. јун 2016.

ЗОРАН АЛИМПИЋ

Одабраћемо ту тачку – План оивичен улицама Станоја Главаша, Далматинска, Старине Новака.

То је, као што претпостављам да они који познају добро Београд, претпостављам да то сви овде одборници знају, та локација је локација на којој се некада налазила фабрика која се зове „Индустрија котрљајућих лежајева – ИКЛ“. То је локација окружена овим улицама, Кнез Даниловa, Станоја Главаша, Далматинскa и Старине Новака. Могуће да сте упознати, могуће да нисте, та фирма „ИКЛ“ је жртва онога што би многи овде међу вама звали „пљачкашка приватизација“. Та фирма је, кажу, жртва пљачкашке приватизације. Та приватизација ИКЛ-а је спроведена 1999. године, знамо ко је тада био министар у Влади, тада је продато. (Чује се добацивање са места). Ви се после јавите па демантујте. Значи, приватизовано је крајем деведесетих година.

Ако сте читали, што је ваша дужност као одборника, овај материјал који смо добили, могли сте да нађете на 55. страни примедбу председнице Удружења акционара ИКЛ-а у којој стоји „примедбом се информишу и упозоравajу учесници у процесу израде предметног плана“, а овиме, упознаје и вас одборнике као учеснике у процесу доношења овог плана, „да је приликом приватизације предузећа ИКЛ, дошло до симулације отуђења, да плаћање никад није извршено, да су радници акционари остали без имовине“.

Самом овом примедбом констатује се „да имовина приватизоване индустрије не може да буде предмет било каквих измена и планова док се не дефинишу имовински односи свих њених власника“. У прилогу примедбе се налази правоснажна пресуда Вишег суда у Београду, посебног Одељења за борбу против организованог криминала, по којој се лица која су умешана у отуђивање ИКЛ-а, кажњавају за кривично дело, прање пара, злоупотребу положаја, злоупотребу одговорног лица, итд.

Као лица која су спровела ову приватизацију наводе се извесни  Ћопић, који је осуђен правоснажно на неколико година затвора, који се помиње и као сарадник Дарка Шарића, човек коме се још увек суди за прање новца, али је за пљачку ИКЛ-а већ правоснажно осуђен. Помиње се извесни Антон Станај, мислим да је из Црне Горе, човек који је мислим 2006. године ухапшен у Београду, па осуђен на неколико година затвора, па са кауцијом од 400.000 евра пуштен да се брани са слободе, па побегао у Судан, па су га у Судану убили. Та породица Станај је такође умешана, они су ти који су купили ИКЛ, преварили раднике, а њихов циљ није, наравно, био производња котрљајућих лежајева, фабрика је ликвидирана, лежајеви се више не производе. Њихов циљ је био само да дођу до плаца. Пошто у том времену после приватизације то није тако могло, они су купили фирму, али нису купили градско грађевинско земљиште, оно се може закупити или купити на други начин, по тада важећим законима. Они нису могли да добију дозволу за градњу овог насеља које се сада зове „Централ гарден“. То Централ гарден је парк који се налази у средини насеља, али то није јавни парк, то је парк који припада само купцима тих скупих станова. Насеље је, мање – више, већ изграђено, можете тамо да га видите, јако добро изграђено додуше, јако лепо изгледа, професионално је све саграђено. Инвеститор који то сада ради је страни инвеститор, из Израела ваљда и нема везе, надам се, са овим криминалом осим што је купио ту сумњиву имовину и тај сумњиви плац. Тај инвеститор је исти инвеститор који је финансијер овог плана. У овом плану се легализује оно што је инвеститор већ изградио, а излази му се у сусрет доста. Ви сви знате да када инвеститор финансира план, онда обично жели да повећа квадратуру, да повиси висину објеката, па је и сад колико смо чули, планирана нека кула од 60 метара. Излази се инвеститору у сусрет да се ту направи што више квадратних метара и да би профит на крају читаве ове трансакције био што већи.

Тај инвеститор није могао да добије грађевинску дозволу све до промене власти у овој градској скупштини која се десила крајем 2013. године и већ почетком 2014. године, када сте ви напредњаци дошли на власт, тај инвеститор је добио грађевинску дозволу, иако се судски спорови и даље воде, порушио је фабрику.

Има ту још нека друга прича која личи донекле на ону о којој сам на почетку свог излагања говорио, (када сам говорио о случају Савамала), то рашчишћавање терена на нелегалан начин. Имате објекте, имате имовинско-правни проблем, ако објекат нестане – виша сила, неко га срушио, изгорео у овом случају, нема више објекта. Значи, ИКЛ је 2006. године под чудним околностима изгорео. Избио је пожар, изгорео је, не знам да ли је то истраживано, шта је утврђено, можда је стварно био случајан пожар, али ето – фабрика изгорела, па кажу инвеститори: када је већ изгорела, онда је то празно грађевинско земљиште, хајде да градимо.

Није им дозвољено тада да граде, али 2014. године када сте ви дошли на власт – јесте.

Неки од вас, мада мислим да медији то нису баш пренели, али они који то прате знају да и кад је издата та скандалозна грађевинска дозвола, да су се окупили запослени и мали акционари ИКЛ-а и да су одржали демонстрације овде испред Скупштине града, тражећи да се та дозвола поништи.

Стечајни управник ИКЛ-а је тужио овог инвеститора, тужио град, све то што пише у овој примедби која је доста скраћена и дата одборницима само информативно, било је већ тада познато. Уместо да неко у врху ове градске власти за коју сада поуздано знамо да склона криминалу, поништи ту грађевинску дозволу, прелази се на израду плана у коме се дозвољава тим инвеститорима још да повећају квадратуру. Мада, ко зна ту Далматинску, Станоја Главаша, зна да су то мале улице, да ту саобраћај неки велики баш и није могућ. Тај огроман број станова ће направити проблем и досадашњим станарима и новим станарима, али кажем, мора се признати да је тај објекат урађен лепо, лепо изгледају те зграде, али на крају иза лепоте, често се крије и нешто много ружно. У овом случају да.

Дакле, ја сам ову причу испричао из два разлога. Први, зато што и не иде због тих људи који су некада радили у ИКЛ-у, у нашој индустрији, због људи који живе тамо у том крају, да оћутимо. Ред је да неко овде за овом говорницом када се усваја овај план каже ове ствари. Иако, то овде и пише, али врло кратко. Да одборници знају за шта гласају и шта усвајају и коме је ово у интересу и ко ће овде јако профитирати и зарадити на рачун овога.

Овде су неки људи већ осуђени правоснажно да робијају, неки нису, овде можете да нађете, у тој примедби пише чак да је директор ИКЛ-а сам себи продао фирму, продао плац, шта ли већ, чист криминал, али ето из тог криминала изродило се лепо насеље на које ми сад још додајемо спратове.

Други разлог је овај који вама вероватно одговара, а то је да мало добијемо на времену да се скупи кворум па да лепо и по закону све ово усвојите.

(Председник и г. Алимпић говоре у глас)

ПРЕДСЕДНИК

Таман сам хтео да Вас похвалим како можете да имате конструктивну расправу. Можда расправљамо о томе колика је спратност дозвољена у том делу града, па да причамо о томе да се тамо налази зграда Инекса, да је тамо дозвољена спратност виша од оне коју инвеститор ради, није битно, ту је струка на крају крајева да каже своје …

ЗОРАН АЛИМПИЋ

Дискутовао сам ја како сте мењали прописе о високим зградама и објектима и био сам против тога. Сад по овим новим вашим прописима можете да дате дозволу било где, за било колику зграду.

ПРЕДСЕДНИК

Не може, постоји ипак …., нисте у праву, али струка ће одговорити.

ЗОРАН АЛИМПИЋ

… постоји више различитих група интересних и у струци, и у грађевинској и у архитектонској. Постоји и оно што су некад кад сте и ви били опозиција, не мислим на Вас г. председниче, на СНС мислим, називали урбанистичком мафијом, криминалом, корупцијом, па су се можда, ја верујем да су ови оштећени људи из ИКЛ-а гласали за вас верујући да ћете ви то да разрешите, а сад се суочавају са шокантном чињеницом да ви у ствари тим инвеститорима излазите у сусрет, да им повећавате спратност, да им дајете дозволу, све оно што нису могли да остваре од 1999. до 2013. године.

То је тако, то вам је прича о овом урбанистичком плану, а сад гласајте за њега ако вас има довољно и то је то.

Иако сам јутрос обећао и поручио да ћу сваки свој говор да  завршавам позивом да се открије ко је срушио, ко је наложио рушење у Савамали, као да ме је премијер чуо, услишио је моје захтеве, открио је кривца, тако да не морам то више да понављам.