Како се пљачкају грађани Београда преко јавних предузећа

Расправа о ПРЕДЛОЗИМА РЕШЕЊА О ДАВАЊУ САГЛАСНОСТИ НА  ОДЛУКЕ О РАСПОДЕЛИ  НЕТО ДОБИТИ ЈАВНИХ ПРЕДУЗЕЋА ЧИЈИ ЈЕ ОСНИВАЧ ГРАД БЕОГРАД

 • ЈКП „Београдски водовод и канализација“
 • ЈКП „Београдске електране“
 • ЈКП „Градска чистоћа“
 • ЈКП „Погребне услуге“
 • ЈКП „Инфостан“
 • ЈКП „Градско стамбено“
 • ЈКП „Паркинг сервис“
 • Ветеринарска установа „Ветерина Београд“
 • ЈКП „Јавно осветљење“
 • ЈП „Ада Циганлија“
 • ЈП „Београдска тврђава“
 • ЈП „Хиподром Београд“ седница, 30. јул 2015.

Даме и господо одборници, ви који сте остали у сали да саслушате, хвала вам.

Пре него што пређем на ову дискусију рећи ћу да смо имали интересантну дискусију градоначелника Обреновца,  пошто сам  показује да воли да га зове градом, па нека му буде, у којој је хвалио Уговор са кинеским инвеститором, који је јуче потписан и препричавао делове тог Уговора. Било би врло добро да он то нама не припречава и не тумачи него да ми добијемо тај Уговор на увид. Молим вас да ово третирате као одборничко питање, да се не бих јављао на крају, мада имам нешто да кажем и на крају, па ме упишите. Позивам вас све да останете до краја, биће интересантно одборничко питање.

То се односи и на Уговор, који нам је градоначленик одавно обећао да ћемо да га добијемо  на увид, а то је Уговор око Пројекта  „Београд на води“. То је било – сад ће, само  што није, ево да се Комисија изјасни.

Изјаснила се Комисија,  али нема Уговора. Молим вас  да добијемо и тај Уговор на увид, да може јавност да га види. Лепо је да градоначелник и председник Општине излазе и препричавају како су дивни неки уговори, али боље ћемо ми те уговоре да анализирамо ако их добијемо, а они морају да буду јавни. Хвала што сте ми дозволили ову малу дигресију.

Сада прелазим на  тачку дневног реда, а она се односи на расподелу добити јавних комуналних предузећа.

За претходну тачку није било потребе да се јавим, али  има везе са овом тачком – да похвалим  ЈКП „Паркинг сервис“.  Ми смо на прошлој седници, пре само две недеље, усвојили ребаланс Програма њиховог пословања, а сада само после две недеље успели су да  спреме нови ребаланс Програма пословања, у коме раде једну паметну ствар, а то је да смањују предвиђену добит за ову годину а повећавају инвестиције у гараже. То  похваљујем, то је врло паметно, то су требала да ураде и остала предузећа, мада је опет остало превише за добит.

Остаће вишак добити од 750.000.000 „Паркинг сервис“-у. Таква му је услуга да наплаћује простор. Он и треба да даје неке паре Граду, али од овог новца може да се направи хиљаде паркинг места. Зар није боље уложити новац у нова паркинг места? Делимично су они то сада  и урадили.

Ово је суштина онога о чему желим да говорим и када су у питању остала јавна комунална предузећа.

Поднео сам три амандмана на она предузећа која имају највећу добит и где су нелогичности највеће. То сте добили као једну малу свешчицу. Молим све одборнике да бар прочитају те амандмане и њихова образложења, јер мислим да су добри и да  је ово корисно за грађане града Беогада и да бисте ви као представници грађана требали да гласате за ове амандмане, да не буде као код претходног случаја у вези са спомеником, да се нешто одбије само зато што сам ја то предложио, па се после понашамо као да је то прихваћено.То не могу да дозволим јер је ово озбиљна Скупштина.  Ако одбијете ове амандмане онда сте их одбили,  чисто да се зна, јер више ми није јасно шта је одбијено а шта је прихваћено.

Имамо јавна предузећа која раде посао за који су основана, а тај посао је да пружају комуналне услуге грађанима Београда. Значи, то нису приватна предузећа и нису основана да праве профит, да зарађују паре него да грађанима пружају одређене услуге. Наравно, да те услуге буду редовне, да имају оптималан однос квалитета и цена. Значи, што бољи квалитет, а подношљива цена за грађане.

Оно што је потпуно нелогично јесте да та предузећа остварују профит. Нешто симболично од пар хиљада динара може, као што имају нека предузећа, нпр. „Београдска тврђава“ од 300.000, „Хиподром“ 27.000 динара, значи да буде на некој страни сигурности, да нису баш на нули.

Комунална предузећа треба да пружају комуналну услугу. Рецимо „Београдски водовод и канализација“ пружају услуге водовода и канализације и грађанима и то обрачунавају по кубику и грађани плаћају а онда кажу да имају вишак 12.000.000 динара и хајде да га убаце у буџет, јер наводно  не знају шта ће са тим?!

И овог лета људи нису имали воду. Уложите у нове бунаре, пумпе. Трећина Београда нема канализацију. Не може ово Предузеће да има вишак или профит који ће да уложи у буџет, да би се то онда потрошило на нешто друго. Шта је то друго? Шта је важније од снабдевања водом? Овде чак и нисам поднео амандман, а то важи за овакво предузеће.

Поднео сам амандман на добит ЈКП „Београдске електране“. Обратите пажњу и на мој амандман и на образложење у амандману и обратите пажњу на износе.

Код овог предузећа у претходних неколико година, да ли су у питању топлије зиме, цена енергената, шта је у питању  мање је битно, али однос цене и услуга које пружа то предузеће није добар и оно  остварује велику добит, вишак. Значи, наплати од грађана даљинско грејање а мање од тога потрши за енергенте, гас, мазут и одржавање система. Вишак је коришћен, и против тога не може нико ништа да има против, за покривање губитака из ранијих година, када су зиме биле хладе, када је био неки период када није било гаса па се куповао мазут који је скупљи и било је доста нагомиланог дуга.

Сада имамо ову одлуку коју нам предлаже Надзорни одбор, који није крив за то јер он предлаже одлуку онако како смо му ми, Скуштина Града сугерисали.

Они предвиђају да се тај нераспоређени добитак за 2012. и 2013.годину искористи да се покрију губици из ранијих година. Логично, за то те паре и служе.   Део добитка из  2014. године, такође да се искористи за покривање  губитка  из  ранијих година. И  тај део  је  око  1.000.000.000 динара.

Констатује се да се заједно са тим вишком из 2012., 2013., и 1.000.000.000 динара из 2014.године у целости покривају акумулирани губици Предузећа. Значи, Предузеће више не дугује никоме.  Остало је још више од 3,5 милијарде динара. То су паре које су грађани Београда, не сви него они који се греју преко Предузећа „Београдске електране“ платили. Ту има око 300.000 домаћинстава и неколико хиљада пословних простора, то су њихове паре. Они те паре нису дали за неку другу намену него за своје грејање. Ако је цена превисока па остане оволики вишак, поштено је и логично да вратимо те паре тим грађанима а не да их потрошимо на нешто друго. Наравно, није лако вратити паре грађанима, али ја сам овде предложио врло једноставан начин.

Можемо да сугеришемо Надзорном одбору да предложи умањење цена до краја године и да се на тај начин, кроз умањене цене, врати грађанима овај вишак. Он припада њима. Они нису плаћали порез на грејање, јер такав порез, колико ја знам, не постоји него су плаћали грејање. Њих је 300.000, а овде се ради о 3,5 милијарди, значи више од 10.000 динара од прилике у просеку по једном кориснику платили су више него што је та комунална услуга коштала. Ми то сада узимамо и тиме пунимо буцет. То је неформални порез. То је парафискални намет!

Недавно је Република Србија одлучила да опорезује струју. Уведена је акциза, а то је врста пореза, од 7,5%. То је поштен однос. Ви кажете грађанима – ви плаћате вашу струју и 92,5% иде за производњу струје и дистрибуцију, а  7,5% је порез који ћемо ми да убацимо у буџет Републике. То пише у рачуну, то грађани знају. Овде код грејања је у питању непоштен однос. Овде је још већи порез наплаћен грађанима и то иде у буџет, а то не пише у рачуну. Грађани се пљачкају. Ово је  превара грађана.

Предлажем да урадимо оно што је најлогичније – да одбијемо овај предлог Надзорног одбора, а да им пошаљемо другу сугестију, а она би била да се рачуни сразмено смање до краја године, да би се грађанима вратила средства. С обзиром да ће и у наредној 2015.години очигледно бити вишка, јер је цена превисока у односу на потребно, стварају се услови за трајно, бар у неком периоду, смањење цене грејања.

У граду Нишу грађани протестују, тражећи да им се смањи цена грејања. Не знам каква је тамо ситуација, али они осећају да ту нешто није у реду.  Овде је потпуно јасно шта није у реду, то пише у нашем материјалу.

Ви сте грађанима који се греју преко „Београдских електрана“ у 2014. години узели скоро исто онолико новца колико су они платили порез на имовину. Значи, није сада проблем само повећање пореза на имовину. Ви плаћате порез на имовину 5.000, 15.000 или 20.000 годишње, а ако се грејете осим што  плаћате гас, топлу воду и грејање, ви плаћате опет некакав парафискални, прикривени порез Граду, који износи можда исто толико. Рекао сам, у просеку то је око 10.000 динара. Ово није добро.

Још гора ствар је зашто се то ради? Како је то могуће? Толики нови приход, кога раније није било, значио бих да је буџет града Београда већи, али није, он је исти. Те паре грађана узете на тај начин и кроз повећање пореза на имовину и кроз овај порез на комуналне услуге пуне „рупе“ у буџету, које  настају на некој другој страни. Којој? Вама одборницима  који усвајате буџет и ребаланс и читате извештаје о буџету, то је јасно. Те паре су са друге стране, приходи који су смањени у делу накнаде, односно доприноса за уређење грађевинског земљишта.

Усвојен је нови Закон о планирању и изградњу, усвојен је Закон о конверзији. Значи, новац који је Град требало да узме од „тајкуна“, од богатих инвститора за изградњу инфраструктуре  кроз допринос за уређење грађевинског земљишта, кроз накнаду за конверзију, нећемо узети. Њима опраштамо, дајемо им подстицаје, поклањамо им. Чули сте малопре „диван“ Уговор, поклања се кинеском, рекао је чак и име човека, Џен Чен, руковао се са њим градоначелник,  14 хектара, без икакве накнаде. То се раније није радило. Ту „рупу“ треба надокнадити парама грађана тако што им опорезујемо комуналне услуге.

То је „суперхик“ политика. Они који су читали најпопуларнији стрип у Југославији у прошлом веку „Алан Форд“ знају шта је „суперхик“ политика. То је политика „узми сиромашном а дај богатом“. Преливају се милијарде. Овде је 5.000.000.000 на комуналним услугама, а у задње две године још 10.000.000.000 од пореза на имовину, замењују умањени приход од „тајкуна“.

Обратите пажњу, сада се јављају „радосни тајкуни“. Хвале у јавности мере ове власти. На прошлој седници смо усвајали план за Мишковића да гради зграду од 40.000 квадрата, 35.000.000 евра. Јављају се сада нови, Пера Матић за БИГЗ-ом, са својим инвестицијама, јављају се ови на Новом Београду радосни, јер су им смањене накнаде, бесплатна је конверзија,  јефтина накнада за грађевинско земљише. Ко ће то да надокнади? Грађани Београда, они који нису инвеститори, који нису градитељи, нису „тајкуни“, они који нису добили то земљиште. То је права ствар о којој се ради овде.

Позивам вас да усвојите овај амандман, а и наредне амандмане.

Да пређемо на Предузеће „Градска чистоћа“.

Ту имамо једну специфичну ситуацију. Молим вас да прочитате мој амандман.

„Градска чистоћа“ за разлику од топлана, пружају мању, слабију услугу грађанима Београда ове године. Значи, они немају пара да раде своју основну делатност, примарну. О томе сам говорио на прошлој седници, ако сте слушали. У 2015. у односу на 2014. годину, због недостатка средстава  1.036 улица у Београду је из виших категорија за вршење услуге чишћења јавних површина сврстано у ниже категорије, 691 улица из виших категорија за вршење услуга прања улица сврстано је у улице ниже категорије.  Значи, Београд се ређе чисти и ређе пере јер нема пара.

Са друге стране „Градска чистоћа“ пријављује пола милијарде динара добит да се уплати у буџет, да се потроши за нешто друго.

Шта друго, ако нећемо да перемо наше улице? Ја сам поставио одборничко питање, надам се да ћу добити одговор –  да добијемо списак тих 1000 улица и 600 улица и која је виша категорија,  а која је нижа категорија, шта то подразумева?  Један парцијални одговор овде већ имамо. Улица Краља Милана је од 2014. године, а то није периферна улица, то је центар Града,  припадала је другој категорији за прање и као таква, прала се сваки дан осим недеље. Ове године за исту улицу одређена је трећа категорија, па се наведена улица пере три пута недељно. Улица Коче Капетана, такође строги центар Београда, али мала улица за разлику од ове, припадала је петој категорији за прање, што  је значило да се пере четири пута месечно, а за  2015. годину прешла је у шесту категорију и пере се три пута месечно. Зато је Београд прљав. Мање се пере, мање се чисти, да би се уштеделе паре, да би се остварио екстра профит, који би се уплатио у буџет за неку другу намену.

Питаћете која би то намена могла да буде? Разне намене могу да буду. Рецимо, оду паре у текућу буџетску резерву, а јуче је градоначелник одлучио да из текуће буџетске резерве уплати извесној фирми  „Скај мјузик“ за концерт Робија Вилијамса 35.000.000 динара. Тај концерт није пропао, тамо је било 30.000 људи. Карте су биле 50 , 100 и 200 евра. Значи, вишеструко већа цене једне карте него комплетна инвестиција у оснивачки улог слободне зоне, коју смо малопре усвојили, а сада је он наводно у мањку 35.000.000 динара?!

Знате шта је 35.000.000 динара? То је „Бемус“, „Битеф“ и „Белеф“. Сви заједно имају од града мање од 35.000.000. „Бемус“ је добио 11.000.000, „Битеф“ 14.000.000 и „Белеф“ 8.000.000.  Не знам шта треба да се надокнади  успелом концерту Робија Вилијамса са 35.000.000?  Тако се троше паре грађана Београда.

Постоји сумња, овај град је мали, чаршија прича приче, које се ја не стидим да изнесем, да су то паре за куповину „Студија Б“. Ово јесте посао за истражне органе, да испрате даље ток тог новца, јер се у Граду прича да ће део или свих  35.000.000  бити искоришћено за куповину „Студија Б“. Био би велики криминал да град Београд, без икакве потребе из текуће буџетске резерве, одлуком  која се  потпуно коси са културном политиком овог града, усмери та средства. Видите колико улажемо за „Бемус“, „Битеф“, а и Октобарски салон добија само 8.000.000.  Да видимо ко ће да купи „Студио Б“ и са којим парама?

Ако град Београд  даје неком приватнику паре да он преко  неког другог приватника купи „Студио Б“, па да он постане приватни власник са парама грађана Србије,  да купи наш „Студио Б“, који сада нама припада и то нашим парама, био би велики криминал. Зато ово овде и износим.

Господине Рајковићу, то што Ви са места то поредите са неким ранијим случајевима говори само да сам на трагу и да је у питању реална прича.

ЈКП „Погребне услуге“ – имате 47.000.000 динара вишка. О томе нећу да причам.  Смањите људима накнаду за гробна места ако је толики вишак.

ЈКП „Инфостан“  – 61.000.000 вишка. Шта ради „Инфостан“? „Инфостан“ само наплаћује за ове друге, за остала јавна предузећа и наплаћује дистрибуцију рачуна, коверте и папире. Како 61.000.000 вишка? Смањите  цену тих коверата и цену папира  да грађани мање плаћају. Ви сте смањили попусте које имају ратни војни инвалиди, сиромашни грађани, јер 60.000  породица  имало је до 50% попуста,  а то сте смањили на 30%, да би више пара остало, а сада видимо да и „Инфостан“ има неки профит.

Молим да ми се не добацује са места, а ако неће председник да вас опомене, ја ћу.

ПРЕДСЕДНИК:

Господине Алимпићу,  као што штитим Вас од других када мало претерају, сада и Вас  молим да се вратите на дневни ред, да не измишљате инсинуације за које добро знате да нисте у праву. Молим Вас, држите се истине, без инсинуација, без лажних општужби јер добро Ви знате и шта је „Градско стамбено“ и шта су електране и шта је 35.000.000  „Скај мјузик“-у и ко је организатор тог концерта и какав је бенефит града Београда од доласка 15.000 странаца. То добро знате и молим  Вас да говорите само истину, ради грађана и ради добрих односа међу људима овде у Скупштини.

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Малопре  градоначелник није рекао истину, па га нисте опоменули, што сам за час доказао увидом у његову изјаву.

ПРЕДСЕДНИК:

Молим Вас наставите, оставите то да ли је неко направио лапсус док је давао изјаву, бавимо се суштином.

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Много често градоначелник прави такве лапсусе.

ПРЕДСЕДНИК:

Молим Вас, будимо коректни.

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Поднео сам амандман на Решење да дамо сагласност на Одлуку о расподели нето добити из предузећа „Градско стамбено“. Мој амандман гласи да ми не дамо ту сагласност, већ да вратимо Надзорном одбору да поднесе други предлог. Зашто?

Зато што  нам је тај исти Надзорни одбор на прошлој седници, пре две недеље, предложио Ребаланс Програма, по коме ЈКП „Градско стамбено“ у овој години треба да  узме кредит од 450.000.000 динара. Они ће да узму кредит од 450.000.000  динара кроз процес јавне набавке  код неке комерцијалне банке, приватне банке и плаћаће камату на тих 450.000.000 динара, а имају вишак из прошле године од 232.000.000. Уместо да узму дупло мањи кредит, да уштедимо на камати  новац грађана Србије – не, они ће да  узму 450.000.000 а Граду ће да уплате 200.000.000, што  de facto испада да се они задужују за Град, за градски буџет. Значи, врло јасна математичка операција.

Ја сам јуче случајно чуо на ТВ да је премијер Србије рекао да је највећи проблем Владе задуживање на локалном нивоу. Послушајте премијера. Усвојите мој амандман. Реците Надзорном одбору да тај вишак буде искоришћен уместо половине кредите који намеравају да узму, па да узму само пола кредита и платиће мање камате грађани Београда за то.

Ако се и одбије амандман и ако се инсистира на овом решењу господине председниче, онда постоји потпуно природна сумња да неко има договорен неки проценат са том банком. Зашто бисмо плаћали камату а не морамо? Значи, имамо паре, те паре дајемо на друго место, а Град је  у 2014. години имао суфицит, Град има средства на свом рачуну на које добија мању камату од ове камате. Ту неко зарађује. Да не кажемо да је криминално, али погрешно, лоше, неспособно вођење Града, али неки банкари ту зарађују. Ствар је врло једноставна,  уместо да узму кредит треба то да ураде.

ЈКП „Паркинг сервис“ већ сам рекао – 600.000.000 динара, могу да направе гаражу.

„Ветерина Београд“ има  45.000.000 вишка и то сада уплаћује у буџет, да би градоначелник из резерве делио за не знам које намене. Хајде да за  45.000.000 направимо нови азил за псе, гробље за кућне љубимце, да искористимо  за нешто што раније нисмо могли или стигли да завршимо.

ЈКП „Јавно осветљење“ има вишак  од 50.000.000, што ће да се да Граду, односно да се уплати у буџет. Ја сам један од ретких људи, из професионалних разлога, пошто то више нико не гледа, али ја понекад  погледам  вести „Студија Б“, па јуче видим да је Општински одбор Српске напредне странке Палилула предложио да се у некој улици направе неке уличне сијалице, као да ови из  „Јавног осветљења“ нису знали да ту нема сијалица него мора да им каже Општински одбор Српске напредне странке. Једна бесмислица због које нико неће да купи Студио Б, па смо му обарали цену.

Знате ли ви колико таквих улица може да се осветли за 50.000.000? Сваки општински обор Српске напредне странке може да предложи по неколико улица јер има 50.000.000 профита ЈКП „Јавно осветљење“. Искористите то барем у своју корист, дајем вам предлог.

ЈП „Ада Циганлија“ има вишак од 10,5 милиона. Мислим да и то може боље да се употреби.

За ЈП „Београдска тврђава“ и ЈП „Хиподром Београд“ сам већ рекао, они имају мала средства у вишку.

Да закључим, ово што се ради је додатно опорезивање грађана, парафискални намет који не постоји у закону. Уместо да користимо новац који грађани  наменски дају преко уплатница „Инфостан“-а за комуналне услуге, грејање и воду, они заправо плаћају и додатно за пуњење градског буџета. Те паре треба да замене паре које су по ранијим прописима требало да нам дају  Беко, Мишковић, Пера Матић и слични. Буџет ће онда на лош начин бити уравнотежен јер ће се узети  грађанима из „џепа“ у „џеп“ ових.

На прошлој седници сам рекао да сам чуо и видео да је „Делта“ држала конференцију за штампу и рекла да се договорила са Градом око својих нових зграда на основу инвестиција, да има ове године 13% већи профит него раније. Наравно да има 13% већи профит када сте им смањили накнаду за уређење земљишта, и смањили накнаду за конверзију. Све то иде њима у профит, а грађанима из „џепа“. То је тачно, то не измишљам, то све пише у овом материјалу који сте нам дали.

Још једном молим одборнике, без обзира из које су странке, као представнике грађана Београда, да размисле о томе и да бар гласају за ове моје амандмане. Хвала.