Ко је Жамбил Жабајев?

II део расправе поводом тачака Дневног реда: ПРЕДЛОЗИ РЕШЕЊА О ДОДЕЛИ НАЗИВА:

  • Булевар Маршала Толбухина и назива Генерала Жданова, улицама на територији градске општине Нови Београд
  • Трг пријатељства Србије и Кине, простору на територији градске општине Нови Београд
  • Улица Конфуцијева, улици на територији градске општине Нови Београд
  • Булевар Патријарха Германа, улици на територији градске општине Вождовац
  • Улица Ендија Ворхола, улици на територији градске општине Чукарица
  • Улица Моме Димића, улици на територији градске општине Звездара

ПРЕДЛОГ ОДЛУКЕ О ПОДИЗАЊУ СПОМЕНИКА КОНФУЦИЈУ,

ПРЕДЛОГ ОДЛУКЕ О ПОДИЗАЊУ СПОМЕНИКА ЖАМБИЛУ ЖАБАЈЕВУ,

ПРЕДЛОГ РЕШЕЊА О ОБРАЗОВАЊУ ОДБОРА ЗА ПОДИЗАЊЕ СПОМЕН-ОБЕЛЕЖЈА ЗОРАНУ ЂИНЂИЋУ. 30. седница, 8. јун 2016.

Око Конфучијеве улице и споменика – ми сви знамо ко је то, ја ћу и даље користити име Конфучије а не Конфуције јер мислим да је то такође правилно, али пошто је председница Комисије рекла да је подизање овог споменика Жамбилу Жамбајеву позив да се упознамо са његовим делом, јер наравно, као што је био случај са оним другим, што сте му дали улицу, сећа ли се неко у сали? Бахтијар Вагабзаде, тако се звао, ни једно његово дело није објављено па ми не знамо шта је човек писао.

А Жамбил Жамбајев? Ја сам то мало испитивао и нашао сам врло интересантну причу да је то човек који је заправо рођен 1846. године, што и пише овде у образложењу, да је живео до 1945. године а постао је познат у последњих пар деценија свог живота као јако стар. Овде је и наведено као његово најпознатије дело песма „Лењинграђани децо моја“. Он је ту песму написао у време опсаде Лењинграда када је имао 96 година!? Постоји једна велика контраверза коју можете да нађете, нарочито у Руским изворима о њему, а то је да је он у ствари, као традиционални народни певач искоришћен од стране Совјетског комунистичког режима за пропаганду јер је углавном писао и певао песме које су величале Стаљина и Комунистичку партију и да то уопште није он писао него млађи руски писци па се наводе неки Андреј Алдан Семјонов, Абилда Тасхибаев, Павел Кузњецов…  можете да нађете на интернету лако сумње о томе ко је у ствари писао те песме.

Али нема везе, ми и не дижемо споменик због тог песника о коме не знамо ништа, него због тога што нам долази у посету, ако сам добро разумео, Нурсултан Назарбајев. Дугогодишњи, незаменљиви председник Казахстана. Разумем жељу нашег премијера да се зближи са њим, јер су то два лидера која на врло сличан начин управљају својим земљама и имају велике сличности у начину владавине па је вероватно то разлог због кога ћемо ми подићи споменик човеку који чак и у својој земљи има ту контраверзу. Шта је била његова улога у ствари, да ли је он заиста писао те песме, а да не говорим о томе да заиста у Београду нико не зна ко је тај човек. Али добро, један споменик више или мање, можда ће лепо изгледати пошто је поклоњен па ће можда улепшати град.

Не знам како ће изгледати његов споменик на Новом Београду, у Алма Ати изгледа врло интересантно, човек са турбаном и са брадом, има неке гусле, може бити да то и улепша град. Истекло ми је време па не могу више да говорим. Хвала вам. И да не заборавим, обавезно тражим да се утврди ко је порушио Савамалу под фантомкама, то морам свакако да кажем.