Ко пише графите – принудно ће да их брише

Расправа о Предлогу Одлуке о измени и допуни Одлуке о комуналном реду.  14. седница, 25.2.2015.

Измене и допуне Одлуке о комуналном реду, то је на дневном реду. И врло једноставно, предлог има три тачке. У ствари, мења се само један члан, додаје се један члан 64д у садашњој Одлуци о комуналном реду. О томе причамо. И тај члан је рестриктиван. Ради се о кажњавању.

И сад, све је то лепо и у реду, овде смо чули о зонама, о зградама где ће се то дозволити и да се уметнички графити раде, не знам, пешачке зоне, ово, оно.

То је једна добра школа спиновања, али то није сад на дневном реду. Кад дође то на дневни ред, онда ћемо о томе да расправљамо. Сад расправљамо о казнама. О рестрикцијама.

Ствар је, господине Рајковићу, у томе што ми не расправљамо сада о друштвено корисном раду и о радним акцијама, него о казнама, о казненом раду. О томе разговарамо. То је нешто друго. Нешто што се зове казна радом у јавном интересу у трајању од толико и толико. То је нешто друго.

Притом, постоје – хвала Богу ово није афричка земља и пошто имамо неки Устав – ова казна не може да буде обавезујућа. Значи и по Кривичном закону, а то је по члану 52 каже да се рад у јавном интересу не може изрећи без пристанка учиниоца или у Закону о прекршајима у члану 38 пише нешто слично: Рад у јавном интересу је неплаћени рад у корист друштва који се не обавља по принуди.

Значи, ми не можемо никога да натерамо да скида графите, нарочито не малолетнике, а претпостављам да сви знате да те ружне графите које треба скинути у великом проценту цртају управо малолетници. И ако је у питању млађи малолетник, онда се кажњава родитељ, па се овде у овом члану оставља могућност да родитељ, старатељ или хранитељ, да он буде кажњен казном рада у јавном интересу, да он јадан скида те графите.

За малолетнике старије од 14 до 16 и 18 година, ту се одређује васпитна мера у складу са посебним законом.

Значи, ово се односи само на пунолетне учиниоце које комунална полиција или неко ухвати на делу да баш они цртају графите, па ће се њима онда понудити да уместо казне од 5 до 20 хиљада динара сами скидају те графите. Мада то не пише. Право да вам кажем, овде пише: рад у јавном интересу, што може да буде свашта. И ту сад имамо причу о раду у јавном интересу, односно сличном, о некој врсти рада која је предвиђена за људе који су сиромашни, је л’ тако, за људе који примају социјалну помоћ. Па имамо одлуку надлежног министарства да они који примају социјалну помоћ морају да раде у јавном интересу, да је Град, колико знам, склопио некакав споразум са министарством да ће прихватити Град и градска комунална предузећа те људе који су сиромашни, који примају социјалну помоћ, да они сад раде. Јел ми њих сад кажњавамо зато што су сиромашни?

Да ли може сад да се деси да на истом радном месту буде неко ко је кажњен зато што је цртао графите и неко ко је кажњен зато што нема пара да преживи? И сад то изједначавамо.

Како се скидају графити? Да ли знате? Графити се не цртају кредом. Не скидају се сапуном и сунђером. Графити се цртају ауто-лаком. И пошто су обично у питању фасаде у центру града од вештачког камена, није згодно да се само прекречи. То се скида такозваним пескирањем, значи посебним уређајима који имају компресор и који под високим притиском прскају воду у којој има неко абразивно средство унутра и онда то тако иде. То раде обучени људи, мајстори за то. Знате, ако ви окренете тај компресор у некога са стране и ако деца почну међусобно да се прскају, то може да им нанесе ране. Ако окренете у паркирана кола, можете одмах да их матирате. И онда Град плаћа штету за та кола.

Не можете да дате навијачу или коме већ да он сад ради са тим компресором. То мора да ради професионалац. То и сад раде професионалци. А шта онда да ради онај који то иначе ради? Он ће да стоји са стране и да све то гледа. Дајте мало реалности у целој овој причи.

Ја сад гледам, ми имамо ту причу – ми ћемо то да радимо јер то ради Њујорк. Градски менаџер је видео то у Њујорку и у међувремену је обишао и друге градове, па је видео шта је у другим градовима. И замислите сад, баш смо нашли од Њујорка да се угледамо за ово. Извините, Сједињене државе имају фантастичних ствари где треба да се угледамо. Што се нисмо на пример угледали на програм града Њујорка и државе Њујорк да 10% средњошколаца најбољих бесплатно на рачун града имају право да се образују у такозваним СТЕМ технологијама – science, technology, инжењеринг, математика. И то плаћа њима град. Што се не угледамо на то, него се угледамо на репресивне казне?

Зна се да та земља има многе добре ствари, а има и неке лоше. То је земља која има озбиљан проблем са репресијом полиције према сопственим грађанима, значи има највећи број по глави становника грађана у затворима. Није то баш та ствар где ми морамо да се угледамо. Па онда они имају та решења са принудним радом итд, али знате, то није примерено за нас из свих ових разлога које сам навео.

Хајде да будемо мало, ја сам за то, одлично је што су ови предлози које смо чули, а којих овде у тексту уопште нема, мислим нису уопште тема, значи да се одреде делови где су дозвољени графити, да се сниме улице, да се то ради уметнички и да се на крају распише неки конкурс. Све је то у реду, али овде то ништа нема. Овде само имамо – хајде да уведемо нову казну, рад у јавном интересу, па смо чак чули перверзан предлог заиста – да људи који немају карту у аутобусу, да и они буду тако нешто примерено кажњени. Ако су ови који пишу графите кажњени да скидају графите, шта ће ови у аутобусу без карте? Да возе аутобус? Шта ће да раде? Да буду контролори? (СМЕХ И АПЛАУЗ)

Слажете се? Да има новинара, још би могли да објаве сутра да је то моја идеја.

Кажем вам, ово је недовољно промишљен предлог.

Видећемо како ће да функционише у пракси. Не могу да гласам за предлог који уводи нову репресију над грађанима. Ви сте доста добри у томе, али заиста нема никаквог разлога за то.

Прекршај је прекршај, новчана казна је новчана казна. Нека плати човек ако је ухваћен новчану казну. Од те новчане казне онда Град треба да плати специјализована предузећа која иначе раде за Град и која пескирају фасаде и тако већ раде годинама. То се ради. Казна је онолика колико то кошта. Видим овде су сад и повећали казну.

А то сами они да скидају, то је маркетиншка прича. Од тога ништа неће бити, то није реално.