Коментарисање премијерове тврдње да иза рушења Савамале стоје највиши органи градске власти.

I део расправе поводом тачака Дневног реда: ПРЕДЛОЗИ УРБАНИСТИЧКИХ ПЛАНОВА:

ПРЕДЛОГ ПЛАНА ДЕТАЉНЕ РЕГУЛАЦИЈЕ БЛОКА ИЗМЕЂУ УЛИЦА: СРЕДАЧКЕ, ВОЈВОДЕ ШУПЉИКЦА, ЧУЧУК СТАНЕ И ВУЛЕВАРА КРАЉА АЛЕКСАНДРА, ГРАДСКА ОПШТИНА ЗВЕЗДАРА.

ПРЕДЛОГ ПЛАНА ДЕТАЉНЕ РЕГУЛАЦИЈЕ ЗА БЛОК ИЗМЕЂУ УЛИЦА: КНЕЗ ДАНИЛОВЕ, СТАНОЈА ГЛАВАША, ДАЛМАТИНСКЕ И СТАРИНЕ НОВАКА, ГРАДСКА ОПШТИНА ПАЛИЛУЛА.

ПРЕДЛОГ ПЛАНА ДЕТАЉНЕ РЕГУЛАЦИЈЕ ШИРЕГ ПОДРУЧЈА УЗ УЛИЦУ ВОЈВОДЕ СТЕПЕ 1 I ФАЗА, ГРАДСКА ОПШТИНА ВОЖДОВАЦ.

ПРЕДЛОГ ПЛАНА ДЕТАЉНЕ РЕГУЛАЦИЈЕ ПОДРУЧЈА ИЗМЕЂУ БУЛЕВАРА АРСЕНИЈА ЧАРНОЈЕВИЋА, КОМПЛЕКСА СТУДЕНТСКОГ СПОРТСКОГ ЦЕНТРА И УЛИЦА БЛАГОЈА МАРЈАНОВИЋА МОШЕ И ПАРТИЗАНСКЕ АВИЈАЦИЈЕ, ГРАДСКА ОПШТИНА НОВИ БЕОГРАД.

ПРЕДЛОГ ПЛАНА ДЕТАЉНЕ РЕГУЛАЦИЈЕ КОМПЛЕКСА БЕНЗИНСКИХ СТАНИЦА СА ПРАТЕЋИМ САДРЖАЈЕМ НА ОРЈЕНТАЦИОНОЈ СТАЦИОНАЖИ ОД КМ 557+634 ДО КМ 560+212 ИНФРАСТРУКТУРНОГ КОРИДОРА АУТОПУТА Е-70, ГРАНИЦА ХРВАТСКЕ – БЕОГРАД (ДОБАНОВЦИ), ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ ЗЕМУН И СУРЧИН.

ПРЕДЛОЗИ ОДЛУКА О ИЗРАДИ ПЛАНОВА ДЕТАЉНЕ РЕГУЛАЦИЈЕ ПОДРУЧЈА ИЗМЕЂУ САОБРАЋАЈНИЦА: СТЕФАНА ПРВОВЕНЧАНОГ, ВОЈИСЛАВА ИЛИЋА, МОКРОЛУШКЕ НОВЕ И КРУЖНОГ ПУТА ПАДИНА, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ ВОЖДОВАЦ И ЗВЕЗДАРА

ПРЕДЛОГ ОДЛУКЕ О ИЗРАДИ ПЛАНА ДЕТАЉНЕ РЕГУЛАЦИЈЕ ЗА ЗОНУ КОМЕРЦИЈАЛНИХ САДРЖАЈА НА ПОДРУЧЈУ ИЗМЕЂУ ИБАРСКЕ МАГИСТРАЛЕ, ДЕОНИЦЕ АУТОПУТА ДОБАНОВЦИ – БУБАЊ ПОТОК, ПОТОКА МАСТИРИНЕ И КРУЖНОГ ПУТА, ГРАДСКА ОПШТИНА ЧУКАРИЦА.

ПРЕДЛОГ ОДЛУКЕ О ИЗРАДИ ПЛАНА ДЕТАЉНЕ РЕГУЛАЦИЈЕ КОМПЛЕКСА „OASIS“ У БЕЧМЕНУ, ГРАДСКА ОПШТИНА СУРЧИН. 30. седница, 8. јун 2016.

 ПРЕДСЕДНИК

Захваљујем се госпођи Јовичинац. Једини пријављени одборник за дискусију је г. Алимпић. Изволите.

ЗОРАН АЛИМПИЋ

Господине председниче, поштовани одборници, после ове заиста необично дуге паузе, требало је да траје сат премена, а трајала је више од два сата, као што можете да видите по одсуству појединих мојих колега из опозиције, већ је изгледало да се седница неће наставити.

Као што сте вероватно чули, у међувремену је премијер одржао конференцију за штампу и саопштио је да иза рушења објеката у Савамали стоје највиши органи градске власти Београда.

ОДБОРНИЦА СНС СА МЕСТА ДОБАЦУЈЕ: То нема никакве везе са урбанизмом!

ЗОРАН АЛИМПИЋ

Са урбанизмом? Има јако много везе, само сачекајте да чујете, ово има апсолутно везе са урбанизмом.

Иза незаконитог рушења и рашчишћавања терена за спровођење Пројекта Београд на води, стоји највиши врх Градске управе.

ПРЕДСЕДНИК

Шта ћете Ви ново да нам кажете? То је рекао премијер, ајте Ви нешто реците. Ајде реците нам ко стоји иза Савамале? Ајде да чујемо ко је под фантомкама хапсио Милошевића? Ајде нешто да чујемо. Што сте ућутали? Је ли Вам пријало што надлежни органи у овој држави раде независно без политичког притиска? Је ли Вам пријало што је стање демократије много већи него у ваше време?

ЗОРАН АЛИМПИЋ

Господине Никодијевићу, да ли смо ми у кафани? Могу ли ја да наставим?

ПРЕДСЕДНИК

Престаните да се понашате као да јесмо. Причајте о Дневном реду.

ЗОРАН АЛИМПИЋ

Дозволите ми да наставим да говорим, Ви као одборник имате право да затражите реч, реплику, а не са вашег места да ме прекидате, немојте то да радите.

ПРЕДСЕДНИК

Ја као председник Скупштине могу и да вас прекинем у Вашем излагању уколико се не држите Дневног реда.

ЗОРАН АЛИМПИЋ

Дневни ред су све тачке везане за урбанизам.

ПРЕДСЕДНИК

Погрешно сте протумачили тему.

ЗОРАН АЛИМПИЋ

Криминал, дивљање маскираних банди, наручених од стране врха градске власти је свакако тема о којој мора да се говори са ове говорнице.

ПРЕДСЕДНИК

Само тренутак, молим вас. Зауставио сам вам г. Алимпићу време. Још једном ћу Вам стрпљиво прочитати шта је тема Дневног реда:

Предлог плана детаљне регулације блока између улица Средачке, Војводе Шупљикца, Чучук Стане и Булевара краља Александра градска општина Звездара.

Предлог плана детаљне регулације за блок између улица Кнез Данилове, Станоја Главаша, Далматинске и Старине Новака, градска општина Палилула.

Предлог плана детаљне регулације ширег подручја уз улицу војводе Степе I фаза 1, градска општина Вождовац.

Предлог плана детаљне регулације подручја између Булевара Арсенија Чарнојевића, комплекса Студентског спортског центра и улица Благоја Марјановића Моше и Призренска авијација, градска општина нови Београд.

Предлог плана детаљне регулације комплекса бензинских станица са пратећим садржајем на позиционој стационажи од КМ 557+634 до КМ 560+212, инфраструктурног коридора аутопута Е70, граница Хрватске Београд-Добановци, градска општина Земун и Сурчин.

Предлози одлука о изради планова детаљне регулације подручја између саобраћајница Стефана Првовенчаног, Војислава Илића, Мокролушке и Кружног пута – Падина, градска општина Вождовац и Звездара.

За зону комерцијалних садржаја на подручју између Ибарске магистрале, деонице аутопута Добановци – Бубањ поток, потока Мистрине и кружног пута, градска општина Чукарица.

Комплекс „OAZIS“ који представља градска општина Сурчин.

Видите колико имам стрпљења. Сада сам поново прочитао шта је Дневни ред и ако се не будете држали Дневног реда, схватићу да ме вређате и нећу Вам дозволити да говорите ван Дневног реда. Ја имам стрпљење, ја могу да седим овде цео дан, увек сам спреман да вас саслушам када дискутујете конструктивно, али не могу да Вам дам да злоупотребљавате ту говорницу. Изволите г. Алимпићу, надам се у духу Пословника и по Дневном реду. Наставите да мерите Алимпићу време.

ЗОРАН АЛИМПИЋ

Господине председниче потрошили сте заиста много времена. То вам је изгледа и циљ. Ја сад сумњам да Ви намерно одуговлачите не би ли се накупио кворум овде, пошто је 56 одборника неопходно да бисмо усвојили све ове урбанистичке планове које сте сад пребројали. Да би се усвојили урбанистички планови потребно је да ЗА гласа 56 одборника. Очигледно је да већ сатима чекамо да се тај број сакупи и зато смо и имали ону вишесатну паузу.

ПРЕДСЕДНИК

Сликајте молим вас одборничке клупе опозиције док се расправља о Београду.

ЗОРАН АЛИМПИЋ

Г. председниче, па могу ли ја да наставим?

ПРЕДСЕДНИК

Интересује ли Вас интерес грађана Београда?

ЗОРАН АЛИМПИЋ

Ја сам сад схватио да ви одуговлачите не би ли се овде накупило 56 одборника. Срамота је да ваша оброрничка већина броји 90 одборника, а да ви не можете 56 да сакупите на једном месту.

НЕКО ОД ОДБОРНИКА ДОБАЦУЈЕ СА МЕСТА: Па и ви сте имали проблема са кворумом.

ЗОРАН АЛИМПИЋ

Али ми нисмо имали толику већину.

ПРЕДСЕДНИК

Г. Алимпићу, ајте молим Вас, знам да сте Ви искусан и паметан човек, можете ви о Дневном реду.

ЗОРАН АЛИМПИЋ

Пре него што пређемо на Дневни ред, могу ли да вам одговорим на питање које сте ми директно поставили?

ПРЕДСЕДНИК

О Милошевићу? Ајде.

ЗОРАН АЛИМПИЋ

Поставили сте ми питање ко је са фантомкама хапсио Слободана Милошевића? Ја ћу да Вам одговорим да га је хапсила полиција, припадиници МУП-а, …

ПРЕДСЕДНИК

У фармеркама и најк патикама.

ЗОРАН АЛИМПИЋ

А те фантомке које се у иностранству зову балаклаве, су део њихове униформе. Имали смо прилику да те делове униформе видимо када су те специјалне јединице полиције дочекивале оног глумца кога сте прогласили за саветника МУП-а – Стивена Сигала, па смо имали прилику да видимо те униформе и када је у једном тренутку министар унутрашњих послова желео да се слика са специјалним јединицама иза себе под пуном опремом. Дакле, то је део њихове униформе. Надлежни органи су издали налог за хапшење по Закону о сарадњи са Хашким трибуналом, који је донет у време власти Милошевића.

ПРЕДСЕДНИК

Јесте, Алимпићу, али не земунски клан.

ЗОРАН АЛИМПИЋ

А полиција је извела то хапшење, јединица у саставу Министарства унутрашњих послова.

ПРЕДСЕДНИК

Реците ми где је то полиција обукла фармерке и ер макс патике и фантомке. Ја сам био тамо испред бранећи свог председника, то вам поносно кажем, само ми кажите која је то полиција обукла фармерке и ер макс патике.

ЗОРАН АЛИМПИЋ

Зашто сте се ви тада бавили криминалом и спречавали законито хапшење, то је ваш проблем. А полиција, а нарочито специјалне јединице полиције делују, могу да делују и у цивилој одећи. Можете да погледате и Youtube канал Министарства унутрашњих послова, врло је гледан, тамо је све пуно снимака, хапшења криминалаца које обављају полицајци што у цивилу, што у униформи, а што понекад и са фантомкама на главама које су део њихове униформе. И данас се тако хапси. Према том Ваше питање није сада много смислено.

ПРЕДСЕДНИК

Алимпићу, ми нисмо знали какви су то били специјалци, пошто сам био на лицу места, …..

ЗОРАН АЛИМПИЋ

Не знам на којој сте страни били на лицу места, на страни закона или на страни против закона?

ПРЕДСЕДНИК

На страни правде, против вас.

ЗОРАН АЛИМПИЋ

Немојте се тиме хвалити. У сваком случају имамо поново дејство, али овај пут нису  у питању припадници полиције, него су у питању потпуни криминалци које је изгледа сам врх градске власти наручио, а то је данас рекао и сам премијер. И данас када овде говоримо о урбанизму, ред је да неко са ове говорнице то прокоментарише, дуго смо упозоравали на то и када се игнорише дуго упозоравање на криминалне радње које се раде, онда се доведе до тога да неко помисли да је недодирљив да може да ради шта хоће, а направи овакву страшну грешку. (Чује се добацивање из сале). Ја за говорницом радим оно што је моја дужност као одборник кога су изабрали грађани да их представљам. Само да знате председниче, ово ја сада полемишем са одборницима са места који стално добацују а ви не реагујете.

ПРЕДСЕДНИК

Ајде да сада мало унесемо озбиљности, али Ви морате бити одговорни. Молим Вас о Дневном реду. Хајде о овој бензинској станици на аутопуту. Ајмо да причамо о Старине Новака, Станоја Главаша и решењу тог комплекса, ајде да причамо о Булевару краља Александра.