Кршење пословника – редослед давања речи

Кршење пословника – редослед давања речи. 13. седница, 21.1.2015.

Даме и господо одборници, заменица председника Скупштине је, да ли случајно, да ли намерно, у то нећу да улазим, грубо и флагрантно прекршила наш Пословник.

ЈЕДАН ГЛАС ИЗ САЛЕ: Не можете тако да кажете.

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Могу. Ја мислим да је то урадила по вашем налогу и у договору са вама. Наравно да ћете требати да одговорите на ово што ћу ја сада рећи, јер сте прекршили Пословник. Прекршен је члан 85, који каже: „Председник Скупштине даје реч одборницима према редоследу који је утврдила њихова одборничка група до истека укупног времена утврђеног за одборничку групу по тачки дневног реда. Уколико су за расправу пријављени одборници из више одборничких група, председник Скупштине даје им реч наизменично, тако да прво говори одборник који је члан бројчано највеће одборничке групе, па до бројчано најмање, све док има пријављених одборника“. Има разлога зашто ово овако стоји у овом Пословнику.

Дакле, прво је требало да говори председник и представник највеће одборничке групе, што је у овој Скупштини, нажалост, одборничка група СНС или „Покренимо“, или како се већ зове. Он мора да говори први, а да затим представник опозиције или следеће по реду одборничке групе говори други. То је, како да вам кажем, једна мала џентлменска предност коју овај Пословник даје опозицији. Значи, нас је овде на изборима ушло само 20% у опозицији. Двадесет два од сто десет је 20%. Али, тако је, вама је и то много. Ви се и тако нас бојите.

Значи, шта ви радите? Кршите Пословник дивљачки, безобразно и флагрантно. Значи, одузимате право представнику опозиције да прво чује шта има да каже позиција, па да онда он изађе и да одговори. Уместо тога, пушта се одборник опозиције да први говори, а онда излази одборник надмоћне и моћне владајуће групе, па онда он директно гледајући у овог представника малобројне опозиције, он и њему нешто одговара. Притом понавља све флоскуле из кампање, најобичније неистине, лажи, разумете ли, то је потпуно небитно. Али, то што сте ви урадили, да вам кажем, толико је груба злоупотреба демократије, злоупотреба Пословника.

ПРЕДСЕДНИК:

Време је, време је.

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Ово је други пут да се то дешава. Ако се ово поново буде догодило, ми немамо другог избора него да напустимо ову Скупштину. Ми не можемо да радимо уколико се не поштује Пословник и уколико се оно мало права која опозиција има у овој Скупштини, где нема камера, где нема новинара, ни то да нам не дате.

ПРЕДСЕДНИК:

Господине Алимпићу, време је.

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Значи, ми ово не желимо више да трпимо. Значи, ја знам да ви можете гласањем да кажете да ово не пише у члану 85, а пише, али вас молим да ово више не радите.

ПРЕДСЕДНИК:

Време је, господине Алимпићу, молим вас.

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Будите бар мало демократе, бар мало се држите Пословника или га бар промените. Имате већину за то, па кажите отворено, хоћемо ми да чујемо шта има да каже овај из опозиције, па онда ми да му одговарамо. Али, немојте кршењем Пословника да долазите у ту позицију.

ПРЕДСЕДНИК:

Пошто нисам био ту, препуштам вођење седнице мојој заменици, јер не знам стварно шта се десило…

* * *

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Нема потребе за реплику, господине Рајковићу. Заменица председника није сад ту, али морам да се осврнем само са пар реченица, ако ми дозволите, господине председниче.

Ако је она на било који начин схватила оно што сам ја рекао, увредљиво, ја вам се дубоко извињавам. Она је заиста колегиница која на врло добар начин води седнице Скупштине и није се уопште односило на њу лично, нити имам било какве намере да вређам председавајуће Скупштине. Односило се на чињеницу, она је признала на крају крајева да то није урадила намерно, да је у питању био превид, али је чињеница да је господин Јовичић, као и прошли пут, када сте ви направили такав превид, злоупотребио тај превид на врло ружан начин, па онда то изазива сумњу.

Први пут када се то догодило, ја сам нормално реаговао и рекламирао Пословник. Ово је други пут. Значи, сад једноставно морам да вам скренем пажњу да је ово важна, битна и велика повреда Пословника, која представља одређену репресију већине над мањином. Нема потребе да преносимо то што се иначе дешава у Републичком парламенту, овде.

Трећи пут, када се исто то деси, баш случајно да то буде исти одборник који онда после тога вређа у свом одговору, оптужује људе. То што је он говорио и што је вређао људе и оптуживао за корупцију, то је много горе од било чега што сам ја рекао потпредседници.

ПРЕДСЕДНИК:

Тренутно нисам био у сали и ја вам се извињавам за сваку повреду, ненамерну, Пословника, коју сам извршио и ја и моја заменица.

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Само да се то више не понавља, да се поштује Пословник, када су у питању права одборника.