Мање инвестиција, више новозапослених, донација и маркетинга.

Расправа о Предлогу решења о давању сагласности на ребалансе програма пословања за 2015. годину:

– ЈКП „Градска чистоћа“

– ЈКП „Београдске електране“

– ЈКП „Паркинг сервис“

– ЈКП „Погребне услуге“

– ЈКП „ГСП Београд“

– ЈП „Градско стамбено“. 22. седница, 23. октобар 2015.

Захваљујем господину Милосављевићу на овим уводним објашњењима. Био је заиста врло ефикасан ту и јасно је да је за свако од ових јавних предузећа о којима расправљамо дао одређене ствари које се мењају због чега су ови ребаланси данас пред нама. Ја ћу покушати да будем исто тако ефикасан, с тим што редослед којим је он ишао није баш редослед који стоји у тачки.

И пре тога морам да кажем да се надам приликом свог одговора да ће господин Милосављевић бити професионалан и стручан као што је и раније био и да му се неће догађати више овакви иступи у политиканство. То је реч коју сте ви употребили. Ја више волим реч политика, а то је оно чиме се ми овде бавимо, више ми одборници, а мање ви као представници предлагача. Јер, морам да кажем, то није оно што уопште има неког смисла и не треба да браните стручне одлуке и да их појашњавате одборницима, представницима грађана које Скупштина града доноси, на такав начин.  На пример, причали сте: „а ви у Демократској странци 2000. године радили сте то и то…“? У првој влади Зорана Ђинђића у којој је између осталих била и Кори Удовички министар и господин Весић је био тада ту…

ПРЕДСЕДНИК:

Добро, господине Алимпићу, сад сте још гори ви. Ви кренете са Шарићем, па стигнете до не знам ни ја. Вратите се на дневни ред. Ја сам ту да опоменем и господина Милосављевића…

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

… Влада Зорана Ђинђића о којој је господин Милосављевић говорио, наиме, образлажући то што се ради са Пољопривредним комбинатом Београд на један потпуно погрешан начин. Прво, бесмислено је да расправљате са нама на идеолошкој основи. Значи, да ли је бољи принцип социјал-демократије или одређеног уплива државе у привреду…

НЕБОЈША БАКАРЕЦ (С МЕСТА):

Држите се теме. То није тачка дневног реда.

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Хоћете ли овог човека да спречите да упада у реч?

ПРЕДСЕДНИК:

Хоћу. Господине Бакарец, значи, молим одборнике одборнике са ове централне и моје десне стране да не добацују одборнику који је за говорницом, јер ћу вам дати паузу па ћемо се видети за сат времена.

А одборнике са моје леве стране које селективно интересује и којих нема у сали молим такође да не добацују, да уђете у салу и да приведемо крају ову седницу.

Господине Алимпићу, вас молим да се држите дневног реда.

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Држим се дневног реда и покушавам да дискутујем са представником предлагача о тачки дневног реда.

ПРЕДСЕДНИК:

Хајде, о Градској чистоћи, идемо, па онда идемо Градско саобраћајно предузеће, па даље.

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Ако на ово што ја будем рекао, он мени опет буде одговорио: „али то исто сте радили ви из Демократске странке, ми хоћемо све то да поновимо још горе“ – ја ћу да кажем да то није аргумент. Ви не треба да понављате те грешке. Је л’ разумете? Нису вас за то грађани изабрали и немојте да вам то буде аргумент. Немојте то да радите, него објасните лепо како треба.

Значи, шта смо чули? Ребаланс Погребних услуга се ради и ево, имамо то на другој страни овог Ребаланса и господин Милосављевић је то и рекао, значи да се одустало од изградње нових гробних места у износу од 2.773.000 динара и тај новац се пребацује у фонд плата зато што је предузеће одлучило да у последњем кварталу ове године запосли 10 нових радника и то су онда таман њихове бруто плате за те нове раднике.

Прво, нико не може да каже да нама не требају нова гробна места. Београду су нова гробна места нажалост изузетно потребна. И овде није ни стављен тај разлог за који сам ја чуо да је господин Милосављевић рекао да је то тако да нам не требају, него због „закаснеле грађевинске сезоне“. То је овде на другој страни образложење, што је бесмислено образложење. Грађевинска сезона није и не може да закасни. Могу да закасне грађевинари који нису на време почели да раде.

Али, суштина је у томе да је примљено 10 нових радника, за њихове плате није било пара, па је предузеће онда одустало од тог основног посла, значи од изградње нових гробних места за тај износ који је био потребан да се тим људима дају плате. И то довољно говори о причи о смањењу запослених у јавном сектору, итд.

Затим, господин Милосављевић је говорио о Београдским електранама. Хајде, сад ћу да прескочим, није толико занимљиво. Оно што је занимљиво, то је Градска чистоћа. Јер, сигурно се сећате, а ако се не сећате, сад ћу ја да вас потсетим кад смо имали прошли, други ребаланс за Градску чистоћу, што је било на 20. седници 30. јула, тада сам ја управо говорио о овом проблему да је Градска чистоћа исказала у прошлој години велику добит, профит, вишак од пола милијарде динара и уплатила у буџет Града, а буџет Града је обавестио Градску чистоћу да нема новца да плати ово редовно, уобичајено чишћење и прање улица у Београду. Па је онда, ако се сећате и ја сам о томе говорио овде врло жучно, 1.035 улица пребачено из више категорије за чишћење у нижу категорију и Београд је био прљав. То је било видљиво. Ја сам говорио да то није у реду да предузеће исказује добит много велику, а онда нема пара за његову основну делатност, значи чишћење и прање улица.

И доказ да није џабе што ми овде седимо и што дискутујемо је то што је то сада овим ребалансом исправљено и у градском буџету се сада нашло ребалансом тих 38 милиона колико је требало и ако ја добро разумем ово што овде пише, сада ће свих тих 1.600 улица бити враћено у ранг чишћења и прања, као што је било пре ове одлуке из почетка ове године, што је добро.

Значи, овај ребаланс у том смислу треба подржати, али није добро што је то уопште тако рађено и што је до тога дошло, али ја подржавам када ви послушате предлог одборника и када урадите оно што треба.

Следећи занимљив ребаланс је Паркинг сервис. И ту је господин Милосављевић набрајао, има овде доста неких промена, али колико сам ја успео то да чујем, то се своди отприлике на то да се смањују улагања у инвестиције и инвестиционо одржавање, на пример одустаје се од санације конструкције гараже у Милешевској – то је 9 милиона, и у улици 27. марта – то је 10 милиона, одустаје се од изградње нових паркиралишта за шта је било предвиђено 30.600.000 динара. Значи, одустаје се од тих инвестиција из разлога који овде нису баш јасно образложени, а уместо тога и после новог ребаланса повећавају се средства за адаптацију канцеларија са 40 на 49 милиона динара, планира се набавка новог софтвера за 30 милиона динара, повећавају се средства за донације за 10 милиона динара, повећавају се средства за рекламу и пропаганду за 20 милиона динара и уместо изградње паркинг места и поправки паркиралишта од чега се одустало. То је оно на шта се своди овај ребаланс.

Ако можете да одговорите на ових пар примедби, мада нема шта да одговарате, све је то као што пише у ребалансима.