На речима децентрализација, у пракси централизација

Расправа о ПРЕДЛОГУ ОДЛУКЕ О ИЗМЕНИ ОДЛУКЕ О ЗАДОВОЉАВАЊУ ПОТРЕБА И ИНТЕРЕСА ГРАЂАНА У ОБЛАСТИ СПОРТА У БЕОГРАДУ. 19. седница, 16. јул 2015.

Наизглед мала промена, кратка Одлука. Ова Одлука ће се пренети и у следећу одлуку,  промену Одлуке  о Градској управи града Београда, тако да  нећу дискутовати о тој следећој одлуци.

Шта се овде мења?  Чули смо, Град, Градски секретаријат за спорт до сада је финансирао, био је задужен на градском нивоу, тако је писало, а сада мењамо Одлуку па ће бити Град надлежан и на градском и на општинском нивоу. Објашњење – тако ће бити боље. Општине не знају шта раде, Град зна шта ради итд.

Само да вас подсетим, ако нисте још чули, да се наводно ова „гарнитура“ залаже за децентрализацију унутар града Београда, за преношење надлежности са градског нивоа на ниво градских општина, па стално градоначелник и менаџер као тандем понављају у јавности како ћемо да пренесемо надлежност на општине итд. Ово је централизација, одузимамо градским општинама једну надлежност и  преносимо је на Град.  Значи, Град ће да се бави тиме на општинама.

Образложење које нам је дао предлагач је срамно по све градске општине, и оне где су на власти напредњаци и оне где су на власти демократе. Каже се у образложењу да се ово ради из разлога што „градске општине нису показале довољно интересовања за целокупни систем предшколског и школског спорта из своје надлежности“. Значи, не кажу да се општинама драстично смањују буџети. Када смо радили ребаланс, ја сам говорио о томе да нема децентрализације без фискалне децентрализације. Нема преношења надлежности, ако истовремено немате и не пренесете и паре за те надлежности.

Ово Град може лако да реши. Те паре које ће Град из буџета да потроши на финансирање школског спорта на општинском нивоу пренесите општинама, па ће оне то да финансирају. Ради се о финансирању општинских такмичења из одбојке, кошарке  и осталог.

Општине су одустале од тога јер немају пара. Људи, ми из Скупштине Града смо их „угушили“. На прошлој седници смо усвајали ребаланс, говорио сам о томе и показао сам вам да Град  вештачки смањује масу буџета у односу на коју  општине све заједно треба да добију 12%. Пошто оне имају тај минимум од 12%, Град је рекао да један део нашег буџета нећемо да рачунамо, па су тако  општине добили 11% по ребалансу. Ја сам се бунио, рекао сам да то није у реду.

Рекли сте ми да се то не рачуна јер је то градска надлежност. Саобраћај није општинска надлежност. Извините, ако све што је градска надлежност не рачунамо него  општинама дамо 12% од  онога што је општинска надлежност, то је сумануто, сложићете се. Наравно, општине треба да добију 12% за своју надлежност а осталих 88% треба Град да задржи за своју надлежност.  Шта хоћу да кажем?

Хоћу да кажем да је потпуно јасно да Град смањује буџете општинама. Наравно, не свима исто. Неке  мало, мало па добијају за  ликвидност, за помоћ из текуће буџетске резерве а неке не добијају, а онда кажемо да нису показале интересовање. И о томе сам причао када смо усвајали завршни рачун. Значи, Град има вишак пара, па ће Град  то радити. То је централизација. То је супротно од онога што говорите. Стално вам то понављам, ви једно причате а друго радите. То је суштина, то пише у образложењу и то пише у  Одлуци. Хвала.

***

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Морам да реплицирам, јер је господин секретар рекао да ја не говорим истину. Ја сам само цитирао оно што пише у вашем образложењу, вашем Предлогу одлуке. Ви сада дајете нека друга образложења. Нико вам није бранио да их напишете.

Господине Гак, Ви сте градски секретар, није Ваш посао овде да се обрачунавате са Демократском странком. То је посао за политичаре овде, за одборнике. Ви сте градски секретар, нема за Вас, „е општина Стари град је оваква и онаква“. Ви сте ово урадили за све општине, Раковицу, Чукарицу, Гроцку. Не  можете да кажете – „ви из Демократске странке, када сте ви 2008. године…“, то није језик којим треба један секретар да објашњава  свој предлог.

Овај предлог је потпуно јасан. Проширује се ваша надлежност која је до сада била само  на градском нивоу и на општински ниво. Зашто? Рекли сте да општине нису показале довољно интересовања. Значи, не да нису имале пара јер Ви тврдите да оне имају пара, да оне то могу али да не желе, свих 17. Ви сте рекли сада да сте причали са њима и резултат тога  је ово.

Да, ради се о деци, али то може да буде образложење за сваку централизацију. Кад год је узимана нижем нивоу власт, то је било и у претходној власти, увек је оправдање било да је то у интересу грађана, као сада у интересу деце. То је демагогија.

Молим вас, није потребно да ми се  реплицира, моје је право да ја реплицирам. Ја читам само оно што овде пише, не могу да говорим на основу онога што не пише. Следећи пут дајте боље образложење.