Напредњачка власт се показује потпуно неспособна да изврши ревизију корисника који плаћају субвенционисану цену комуналних услуга.

Расправа поводом ПРЕДЛОГА ОДЛУКЕ О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ОДЛУКЕ О ПРАВИМА И УСЛУГАМА СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ и ПРЕДЛОГА ОДЛУКЕ О ИЗМЕНИ ОДЛУКЕ О УТВРЂИВАЊУ КАТЕГОРИЈА КОРИСНИКА КОЈИ ПЛАЋАЈУ СУБВЕНЦИОНИСАНУ ЦЕНУ. 26. седница, 28. децембар 2015.

Следећа тачка је ова 15. Измена Одлуке о утврђивању категорија које плаћају субвенционисану цену комуналних услуга. Ко прати наш рад овде и ко прати шта ми овде радимо – зна о чему се овде ради. Конкретно, има нешто преко 60.000, не знам да ли их је и сада тачно баш толико, обвезника који остварују право на субвенције, односно на субвенционисање комуналних услуга, односно да им се одобрава попуст на рачуне Инфостана, пардон, Инфостан-Технологија. Ти попусти су некад били већи а кад сте ви дошли на власт ви сте их смањили. Значи, ти људи не заслужују толики попуст по вама? Они најсиромашнији су имали субвенције 50% па је Одлуком Привременог органа то смањено на 30% па они који су имали 40% њима је смањено на 25%, они који су имали попуст 30% њима је смањено на 20%, они који су имали 20% смањено им је на 15%.

О чему се сада у овој одлуци ради? Било је предвиђено да се уради једна провера, једно поновно испитивање тих корисника, ко од њих заиста остварује право, ко не остварује, или већ како је било предвиђено да се то уради и то је било предвиђено. Значи, та идеја потиче још из прошлог мандата. Средином 2013. године је у ствари донета ова Одлука да се изврши та провера. Е, онда је, као што знате, и рок да се уради та провера је био до 1. јануара 2014. године. Онда је Привремени орган ступио на власт у новембру 2013. и он, наравно, није могао то да заврши па је онда донета Одлука да се рок помери на 1. април 2014. године.

А онда ни 1. априла то није могло да се заврши, па је померен рок на 1. јул 2014. године, па је онда опет одлуком Скупштине од 1. јула померено за шест месеци на 31. децембар 2014. године. Па је онда опет, ми овде у Скупштини смо исту овакву Одлуку усвојили да се помери на 1. јул 2015, па онда са 1. јула на 1. јануар 2016. године. То се примакло, то је за три дана. Шта ми сад радимо? Е, ми сад одлучујемо и ово је колико сам ја бројао шести пут да на седници Скупштине града померамо рок, опет до 1. јула 2016. године. Важан је посао да се те субвенције провере и да се види да ли ту Град субвенционише некога кога не треба али, како да вам кажем, ако неко не уме да процени колико ће му времена бити потребно да обави овај посао, па шест пута померамо овај рок за по шест месеци, онда вероватно тај неко неће знати ни да обави квалитетно тај посао.

Значи то је, ето, ја сам прошли пут, када смо ово померали то је било 23. јула та Седница, па смо одлучивали да то буде 1. јануара, ја сам тада исто као сада изразио сумњу да ће то бити завршено до Нове године. Није завршено до Нове године, померамо опет до средине следеће године, сад нећу да изразим ту сумњу и надам се да ће за идућих шест месеци тај посао бити обављен и чекам да видим најзад после шест одлагања и померања неке конкретне резултате. Иначе драго ми је што смо чули, пошто видим секретар за финансије нам је то ексклузивно прочитао као ново, да је то налаз ревизора од јуче, ко је тај ко је гурао у фиоке те рачуне о којима господин Рајковић стално говори и рекао нам је да је то секретар за социјалну заштиту из прошлог сазива. Тако, он је сада директор једног Јавног предузећа овде и члан је ПУПС-а, тако да ми је драго да је то разјашњено јер ми већ неколико Седница расправљамо о томе ко је тај човек који је стављао рачуне у фиоку.