О финасирању и раду градске Дирекције за грађевинско земљиште у 2015.

Расправа поводом ИЗВЕШТАЈА О РЕАЛИЗАЦИЈИ ПРОГРАМА УРЕЂИВАЊА И ДОДЕЛЕ ГРАЂЕВИНСКОГ ЗЕМЉИШТА ЗА ПЕРИОД 01.01.2015. – 31.12.2015. ГОДИНЕ, ПРЕДЛОГА ИЗМЕНЕ И ДОПУНЕ ПРОГРАМА УРЕЂИВАЊА И ДОДЕЛЕ ГРАЂЕВИНСКОГ ЗЕМЉИШТА ЗА 2016. ГОДИНУ и ПРЕДЛОГА ИЗМЕНЕ И ДОПУНЕ ПРОГРАМА ОБНОВЕ ОБЈЕКАТА ЈАВНЕ НАМЕНЕ НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДА БЕОГРАДА – први део. 28. седница, 7. март 2016.

Ако сам добро разумео обједињене су дискусије за ове две тачке Програм Дирекције са тачком Обнова од поплава?

ПРЕДСЕДНИК:

Тако је.

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Имамо тачку дневног реда Реализација програма уређивања и доделе грађевинског земљишта за прошлу годину, 2015. годину. Обрађивач је Дирекција за градско грађевинско земљиште о чијем Програму се и ради. И овде можете да видите већ кад окренете прву страну и први пасус – „Уводне напомене“. Значи, када смо доносили буџет за прошлу годину и када смо планирали средства и када смо планирали буџет за овај Програм планирано је 8 милијарди и 360 милиона динара. То је било почетком те, прошле године. Најава, обећање, програм шта ће се радити, реализоваће се значи радови у вредности од 8 милијарди?!

Ово је јако битно да знамо, пошто смо поновили нешто слично и ове године кад смо усвајали буџет и усвојили смо још већи план Дирекције са преко 12 милијарди са разноразним обећањима да тако кажем, односно шта ће се све са тих 12 милијарди наводно урадити.

Сад окренемо другу страну и ту видимо колико је у ствари реализовано од тих 8 милијарди и 360 милиона. Реализовано је 2 милијарде 396 милиона 938 хиљада значи мање од 30% планираног износа је реално реализовано. Колико ће бити ове године реализовано то не знамо, али знамо да најављујемо као да ће бити свих 12 милијарди. Дај боже да тако буде, али поучени овим врло, врло тешким искуством из прошле године бојим се да има много обећања у овогодишњем програму која неће бити реализована. Наведени су ту на другој страни и разлози због чега је дошло до оволиког подбачаја у реализацији и врло је интересантно што се ти разлози, овде их има 3, један, два, три,  разликују од онога што смо чули од представнице предлагача. Она је практично рекла да је због промене Закона, односно увођења доприноса, односно укидања накнаде за грађевинско земљиште и тако нешто, није било пара а то овде ништа не пише. Овде пише под:

  1. Није донет ГУП и ПГР, то смо сад ваљда решили?
  2. Није завршена деоба парцела, итд.
  3. Нису се стекли услови за исплату накнаде за експрописане непокретности већ се и даље воде поступци на суду, итд.

То су разлози, наведени су разноразни разлози од којих у ствари ни један није финансијски, а чињеница је да је главни разлог у ствари финансијски. Тако да изражавам одређену сумњу у овај, како да кажем, извештај у том смислу пошто се и разликује на крају крајева од онога што смо чули на почетку када нам је представница предлагача образлагала текст. Када погледамо онда у сам Извештај, оно што би требало сваког одборника да интересује је где су то мање радили и подбацили. Шта то није урађено а планирано је да буде урађено? И знате шта, баш оно што се и сада највише обећава највише подбацује. На 6 страни се каже: „објекти и мреже водоснабдевања…“ а извршено је 6% од планираног износа?! 6% од планираног износа. То је како је рађено прошле године. Како ће бити рађено ове године, и какав ћемо извештај да имамо ове године о томе ћемо да причамо јел да, почетком следеће године када то будемо знали, али се бојим да то неће бити ни близу ономе што данас обећавате грађанима, па будите озбиљни и будите опрезни на терену када грађанима обећавате посебно из ове области водовода и канализације пошто, ако се сећате и када смо усвајали буџет, ја сам указао да погледате у оним табелама Програмског буџета колико је ту предвиђено нових прикључака на водовод и канализацију. Заправо у Програмском буџету није предвиђено готово ништа, односно 200 нових прикључака. Толико је предвиђено. И ту сам, или када већ, поменуо сам више пута План за ову годину 2016. у коме још увек планирамо, јел да, 12,5 милијарди. Шта се сад ту дешава? – Дешава се да мењамо план. Зашто?

Зато што се у међувремену нешто чудно десило, а то је да је Република изгледа платила неке наше обавезе, обавезе града, односно – да ли је то нека грешка или је то грешка у планирању или је то нешто што је договорено а није нам објашњено, није нам образложено о чему се овде ради? Пошто је ево, пише – саобраћајница. У уговору о реализацији саобраћајнице Северна тангента уговором између Републике Србије и града Београда предвиђено је заједничко финансирање и ваљда је уговором предвиђено колико ко треба да плати, а кажете да су пред сам крај 2015. из буџета Републике Србије плаћена одређена финансијска средства па је обавеза Града умањена за 2016. за 400 милиона динара?! Леп поклон, Република нам поклонила 400 милиона динара и ми сад имамо тај вишак да расподелимо на неке друге послове. Ово није први пут да се овакве необичне ствари дешавају, подсећа нас и на Одлуку Републике када нам је дала 2 милијарде за субвенције за градски саобраћај и тиме повећала свој дефицит, а умањила дефицит Града не би ли могли руководиоци Града да се хвале малим дефицитом који је остварен у ствари на рачун Републичког буџета. Сада се поново дешава да је Република без икакавог објашњења, значи нити смо га чули од предлагача нити пише овде, је платила уместо Града 400 милиона динара, поклонила нам паре које нису мале, значи, то је велики новац, за оволико су смањени буџети градских општина?! Можда нисмо морали да смањимо буџете градских општина да смо знали колико ће Република да буде великодушна према граду Београду?

О чему се овде тачно ради? О неким предизборним поклонима, вероватно? Вероватно би, када би наравно за ово уопште знали, били заинтересовани председници општина и градоначелници других градова и општина у Србији који су сви одреда мање развијени од Београда, а не добијају од Републике овакве поклоне. То је велико питање како се уопште води политика овде у Србији кад је у питању локална самоуправа, а очигледно се води политика да ко је ближи председнику Владе, и ко боље лобира он добије паре, а тај је из Београда, ко није из Београда он може да се слика.