О градњи топловода за Београд на води.

Расправа поводом ПРЕДЛОГА ПЛАНА ДЕТАЉНЕ РЕГУЛАЦИЈЕ ЗА РЕКОНСТРУКЦИЈУ И ДОГРАДЊУ ТОПЛОВОДНЕ МРЕЖЕ ОД ТОПЛАНЕ ТО „НОВИ БЕОГРАД“ ДО ПОДРУЧЈА ПРОСТОРНОГ ПЛАНА ПОДРУЧЈА ПОСЕБНЕ НАМЕНЕ „БЕОГРАД НА ВОДИ“, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ НОВИ БЕОГРАД И САВСКИ ВЕНАЦ. 27. седница, 8. фебруар 2016.

Даме и господо одборници, госпођо заменице председника Скупштине, ја бих као и мој претходник, рекао неколико речи о овом плану детаљне регулације за реконструкцију и доградњу топловодне мреже, која је као што се види из самог наслова а и из текста, предвиђена да би се омогућила инфраструктура за пројекат „Београд на води“, односно за инвестицију, наводну инвестицију од 3.500.000.000 евра, од чега смо одавно схватили да нема ништа. Видимо сада да је у питању једна или две стамбене зграде, па кад се станови продају, онда ће се са тим парама кренути на следећу зграду, дакле један метод финансирања који се често и не може назвати инвестициојом и који је сваки домаћи инвеститор могао на тај исти начин да спроведе, да је наравно имао шансу и да је расписан некакав тендер, некакав конкурс, да је имао могућности да гради на том подручју града.

Да је то тако било и да је та локација где се сада граде те две стамбене зграде, додељена на равноправном тендеру, конкурсу, била би додељена инвеститору који би се јавио и који би понудио највећу закупнину и највећу накнаду за уређење грађевинског земљишта. Тај инвеститор би онда улагао и у ову инфраструктуру. Јер сваки нормалан инвеститор у граду Београду мора да плати допринос за уређење грађевинског земљишта и да финансира, једним делом, градску инфраструктуру, а и ову примарну, да би његов објекат могао да буде прикључен, да би могао да учествује у експлоатацији те инфраструктуре. У овом случају, то је оно што је јако битно, то је овом инвеститору једноставно опроштено. Ако се сећате, у овој скупштини је донета одлука, посебна одлука за плаћање доприноса за уређење грађевинског земљишта која важи само са пројекат Београд на води, по којој инвеститор улаже у инфрастурктуру само у оквиру своје парцеле, значи он сам себи гради делимично инфраструктуру, само оно што је практично испод и између његових објеката, а инфрастурктура изван границе његове парцеле – то морају да плате грађани Београда. То морају да плате други инвеститори. Који инвеститори? Сви они који на другим локацијама граде и који плаћају доприносе за градско грађевинско земљиште и тиме пуне фонд Дирекције која ће ово финансирати.

Овде на страни другој и на страни трећој ове одлуке, имате списак, налази се један списак од 20 топловода који ће бити реконструисани, у смислу да ће бити повећан њихов капацитет. Углавном је замена Æ 609 на Æ 813. Дакле, повећање пречника цеви и негде је и изградња потпуно нових топловода. Значи, 20 топловода, велики, обимни инфраструктурни радови који имају за циљ да доведу топлотну енергију из топлане Нови Београд до те будуће локације.

Овде из овог плана, ја не могу да видим да ли су ова предвиђена реконструкција и ова проширења довољна за читав пројекат. То бих волео да ми представник предлагача каже, да ли ово повећање пречника цеви или ова доградња ових топловода на трасама које већ постоје, где се већ налазе топловоди, па сада само треба повећати њихов капацитет, да ли је то довољно за свих два милиона квадрата или колико се већ обећава тамо да се изгради, или је у питању само један део који ће можда бити довољан за ту прву A фазу, а после шта буде и ако буде?

Главно питање у вези са овим планом који није претерано сложен, јер он не подразумева некакве нове топловоде, нове трасе, користе се већ постојеће старе трасе и повећава се капацитет ових топловода. Али, кључно питање је ко ће то да плати? У свим осталим случајевима, када су питању други инвеститори, то плаћа инвеститор. Инвеститор даје раније накнаду, а сада доприносе за уређење земљишта и то плаћа Дирекцији. Овде то инвеститор не плаћа. Ови радови који се раде због њега, због његових зграда, да би његове зграде могле да се греју, платиће грађани Београда, сви, а када се те зграде буду продавале, профит ће да узме, највећи део тог профита, фирма из Уједињених Арапских Емирата. То је оно што се може назвати пљачком. То је оно где су инвеститори у Београду потпуно неравноправни. То је оно због чега грађани Београда у највећој мери не подржавају овај пројекат Београд на води. Жао ми је што је донета одлука да се на нивоу града Београда не иде на изборе. То је веома необична одлука с обзиром да је, иако није време за то, донета одлука да се превремено иде на Републичке изборе, да се превремено иде на општинске изборе у оним општинама где је тек прошло пола мандата. А из неког разлога на нивоу Београда избора нема?! Тај разлог можемо само да претпоставимо да је у питању страх од бирача и страх да се избори у Београду могу претворити у референдум о овом пројекту Београд на води. У референдум о овој највећој пљачки у историји Београда. Страх градоначелника Синише Малог и менаџера који баш и не спадају у два најпопуларнија човека у Београду, који једноставно немају храбрости да изађу грађанима на очи и немају храбрости да их питају да оцене њихов рад, јер ми смо пре неки дан чули од председника општине Земун и Вождовац да они подносе оставку управо зато да би грађани могли да се изјасне о њиховом раду у претходне две године. Они на неки начин дају један изазов и градоначелнику да се стави на пробу и да се и о његовом раду изјасне грађани Београда.

Овај план је само један од низа планова о којима смо ми већ донели одлуку, Скупштина града је већ донела одлуку да се раде. Планови који се тичу инфрастуктуре, до места где ће се градити те зграде. Не постоји тренутно сада одговарајућа инфрастуктура и ми смо на Скупштини града већ усвајали планове да се ту сада, као што се доводе ови топловоди, да се доводе гасоводи, да се доводе, мора да се доведе водоводна мрежа, мора да се омогући канализациона мрежа, све је то нешто што ће у наредном периоду грађани Београда плаћати.

Овај план конкретно плаћају Београдске топлане. Грађани Београда који плаћају прескупо грејање више него што су трошкови грејања објективно, односно трошкови гаса, мазута, трошкови рада и одржавања система, Београдске топлане, као што знате, остварују профит. Цена грејања је виша него што би требала да буде, она није оптимална , на штету је грађана и од тог новца се сада финансира овај план.

Те се паре практично узимају од оних грађана који се греју преко Београдских топлана и поклањају се Мухамеду Ел Абару. То је оно што се у овом тренутку дешава.

Колику пажњу ова градска власт и градска управа заправо обраћају када се раде ови планови, ево један занимљив детаљ који сам приметио, ако погледате на страни седам, где у набројане улице у којима ће се обављати радови, на страни осам такође, стоји „Загребачка улица“. Сећате ли се Загребачке улице? На истој оној седници када смо донели одлуку да се крене у израду овог плана, а то је била наша 6. седница, 18. септембра 2014. године, ова скупштина је донела одлуку да се та улица не зове више Загребачка улица. Она се зове улица Коче Поповића. Тада смо одлучили да променимо име тој улици, тада је одлучено и да се прави овај план. То је сада направљено, дошао је план пред нас, међутим, у читавом том плану где год се помиње та улица и даље пише Загребачка. Да ли се она и даље зове Загребачка? Ја морам да признам, нисам пролазио тамо и нисам погледао да ли је промењена табла, можда је то у питању? У једном сличном случају, а то је улица Срђана Алексића, тек пре неки дан је зашрафљена табла, па је то представљено у јавности, та инвестиција, не знам колико кошта стотина динара та табла, као да је то у ствари одлука о промени имена улице и као да је ето сад ова градска власт тој улици име дала. Ја ћу да вас подсетим да је у прошлом сазиву, у прошлом мандату донета та одлука. То је била последња седница прошлог сазива ове скупштине, 2013. године, када је донета одлука да се промени име улице, а онда је Скупштина распуштена, дошао је Привремени орган, и онда Градска управа није нашла за сходно три године да замени ту таблу, или две и по, колико је већ прошло, па се изгледа још сматра да се од тренутка шрафљења табле, да од тада у ствари та улица носи то име?

Ја сад морам да питам да ли то исто важи и за улицу Коче Поповића или бившу Загребачку?

Ако променимо име улице, ваљда то не радимо само реда ради, него то радимо да би та улица носила име и на таблама и у свим осталим градским документима.

Ово је само један пример аљкавости и грешака који се налазе у овом плану, али у неку руку, то је уобичајено за овај сазив за који ја, заиста најтоплије препоручујем да се не мучите више и да одлучите да скратите и овај мандат као што је премијер одлучио да скрати свој, јер ово заиста нема више много смисла. Хвала.