О одлагању седнице и оставци или смени градоначелника.

Обједињена расправа поводом првих шест тачака Дневног реда -Урбанистички планови. 39. седница, 15. јун 2017.

Даме и господо одборници и сви остали присутни на седници, ја сам данас на почетку ове седнице био уздржан када се гласало о дневном реду. Између осталог и зато што нисам сасвим сигуран како изгледа данашњи дневни ред. Од тренутка када је председник заказао 39. седницу, ово је пета верзија дневног реда, ова коју смо малочас добили, односно затекли на нашим столовима. То нарочито када се има у виду ова прва група тачака везана за урбанизам, које заиста нису занемарљиве. Ми смо у првом позиву за 39. седницу добили предлоге два урбанистичка плана, а онда смо добили још четири урбанистичка плана, а седница, првобитно заказана за 7. јун је одложена због недостатка кворума, као што знате. Ја сам био ту, а већина вас није дошла седмог, па је председник морао да откаже седницу.

ПРЕДСЕДНИК:

Алимпићу, за то постоји конференција, коју сте држали испред. Када почнемо расправу по дневном реду, дужан сам да вас упозорим да се држите дневног реда.

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Ово је на дневном реду.

ПРЕДСЕДНИК:

Ја објашњавам да истину износите на нетачан начин. Износите истину која није тачна.

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Истина је истина. Не може истина да буде нетачна ако је истина и ако сам је ја изнео, а јесам.

ПРЕДСЕДНИК:

Зар није довољно то што сам прошле недеље рекао када сам хтео да откажем седницу Скупштине Града?

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Не можете Ви да откажете седницу коју сте заказали.

ПРЕДСЕДНИК:

Молим Вас г. Алимпићу, немојте Ви да ме учите мом послу. Ја добро знам да је не могу отказати и зато сам као председник Скупштине Града разговарао са свим шефовима одборничких група, укључујући и шефа одборничке групе Демократске странке, и рекао му да неће бити кворума из простог разлога што је то једини начин да бих могао да извршим додатне консултације око неких животно важних ствари које се у Београду дешавају. То је таква злоупотреба мог поверења и демократског капацитета према Вама а сам био згрожен Вашим понашањем тог дана јер смо разговарали телефоном и објаснио сам Вам разлоге. Ако у сваком детаљу живота у Београду видите прилику за политикантство, за јефтине поене, за ту „ситну“ политику која ће вас довести до цензуса, изволите. Моје поверење сте злоупотребили и дајем Вам да причате шта год хоћете. Изволите!

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Господине председниче, нико није злоупотребио Ваше поверење. Ви, по Пословнику, једноставно немате начина да откажете седницу коју сте заказали, осим у случају да нема кворума. Ви сте позвали нас и рекли да неће бити кворума. Једини начин да ми засигурно знамо да нема кворума, а и Ви исто, јесте да дођемо овде, сачекамо 10 сати, јер не можете Ви да говорите у име 100 људи овде. Тако је било. Кад сви видимо да нема кворума, тек онда можете да откажете седницу

ПРЕДСЕДНИК:

Да ли се тако и десило?

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Тако се управо и десило. Ви сте седмог приликом покушаја седнице рекли: „због недостатка кворума одлажем седницу и обавестићу вас када ће бити“, а онда сте поново променили дневни ред. Уз две тачке о урбанизму, које су биле на дневном реду, додали сте још четири, па сте у другој допуни једну тачку скинули. Рекли сте да је то био разлог зашто сте одложили седницу.

ПРЕДСЕДНИК:

Тако је, зато сам и одложио седницу.

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Зашто је онда нисте одмах скинули?

ПРЕДСЕДНИК:

Морамо да знамо како се ради.

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Ово како водите Скупштину јако много утиче на начин на који се доносе одлуке на овој Скупштини. Имам права да продискутујем у оквиру тачке дневног реда. Ми сада ту тачку немамо, а уместо ње је гомила неких других тачака којих није било у првобитном материјалу, а за многе одборнике нисам сигуран да су издвојили време да их прочитају.

Ја сам, заправо, очекивао да на овој седници градоначелник поднесе оставку. Те оставке нема. То очекује председник Вучић. Председник Вучић је рекао 03. маја: „Ја сам донео одлуку, Мали неће бити градоначелник“. Рекао је да ће Мали са функције градоначелника „отићи већ током летњих месеци“. Чак годину дана пре тога рекао је: „Онај који је те објекте рушио ноћу је комплетни идиот.“ А, месец дана касније, у јуну 2016. премијер, сада председник Вучић је рекао: „Иза случаја Савамала, иза рушења, стоје највиши органи градске власти у Београду и они ће сносити одговорност“. Шта се сада чека? Све је јасно. Ако он неће сам да поднесе оставку смените га, гласајте о његовом разрешењу, па Вучић то тражи од вас.

ПРЕДСЕДНИК:

Зашто да гласамо о разрешењу? Алимпићу, искључио сам Вам микрофон, причате „у празно“. Искључио сам Вам микрофон и молим Вас да се концентришете на дневни ред. Изгледа да Ви не правите разлику између оставке и мера. Оставка је лични чин. Вратимо се на дневни ред. Разговарамо о урбанизму.

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Лични чин? Да, али чији? Ово је био Вучићев лични чин. Није Мали најавио да ће поднети оставку него је Вучић то најавио уместо њега. Шта је ту лично?