О приватизацији ПКБ-а (2), жутим паткицама и кворуму

Расправа о Предлогу одлуке о допуни Одлуке о моделу и методу за спровођење поступка приватизације Пољопривредне корпорације Београд а.д.  20. седница, 30. јул 2015.

Придружујем се овом предлогу мог претходника да гласање по овом питању буде поименично – прозивком. Мислим да нема разлога да одборници то и не прихвате јер треба да остане записано, забележено за будућност ко је гласао о томе да се отуђи, прода из власништва грађана Београда највећа, јединствена пољопривредна фарма у овом делу Европе, фарма која много вреди и која послује позитивно.

То је озбиљна одлука и о таквој одлуци би било добро да гласамо прозивком под пуним именом и презименом. А и то ће на добар начин доказати да је за то гласала већина и да је било кворума, јер сваки пут кад ја изађем и погледам овако по сали – кворума нема. Знам да су испред, али да ли ће бити за гласање, то је најбоље да проверимо поименичним гласањем.

И пошто видим да постоји нека нејасноћа чак и код председника Скупштине око тога ко је Јован Гутеша, значи, ако се сећате да смо – ја мислим да је то била трећа тачка – именовали представнике у Скупштину новог предузећа које смо основали, које се зове Слободна зона Београд 2015, три представника, сви су завршили факултете, не знам – економисти, мастери и ми смо их именовали у Скупштину и они у Скупштини представљају те акције, односно тај капитал, власништво Града Београда, који иначе у овом тренутку износи 1.000 динара. И они, њих три, бране тих 1.000 динара и они су тамо у Скупштини.

Овај Јован Гутеша је једини члан Скупштине ПКБ, члан – представник, он представља комплетну Скупштину акционара, јер је Град Београд акционар, а акције су имале вредност, по материјалу који смо усвојили крајем прошле године, мислим у децембру прошле године, а ове године вероватно вредност је порасла, 24 милијарде динара вреде те акције. И он је, значи, представник Скупштине и он потписује у име Скупштине, у име свих нас. Очигледно човека је неко ту подметнуо да потпише нешто, па после да испадне крив. Јер, заиста је његово радно искуство фасцинантно. Он је човек из Вршца, он човек има трогодишњу средњу пољопривредну школу, није тракториста, можда знате, неко је рекао да јесте, али не пише то овде у његовој биографији, него пише да је док није постао представник Скупштине био техничко лице за одржавање машина и лабораторијски аналитичар, а до 2006. године био је виљушкариста. Значи, не тракториста, него виљушкариста у предузећу „Варница комерц“. Значи, човек, прави човек да буде представник Скупштине за 24 милијарде динара акција у ПКБ-у.

Дакле, нешто већ ту је сумњиво. Значи, сваком нормалном човеку са тим нешто није у реду.

Шта ми сад одлучујемо? Значи, ми сад не доносимо поново ту Одлуку коју смо донели пре пола године, него сад мењамо Одлуку, односно допуњавамо.

Чиме допуњавамо? Битном ствари – ценом. Сад имамо ту информацију да су акције, значи по тој фер процени вредности на дан 31. децембра, вределе 24 милијарде динара. Толико коштају, значи, акције ПКБ-а. Чули смо претходног говорника (ја му верујем, пошто се он тиме доста бавио и много зна о томе) да је вредност у ствари већа, да постоје процене, али да кажемо да постоји нека методологија како се рачуна та вредност, па нека буде и само тих 200 милиона евра.

Почетна цена за коју ми желимо да продамо ПКБ – наше природно богарство, благо, нешто – рекао сам на прошлој седници уз пијаћу воду, значи обрадиво земљиште, пољопривредно земљиште, је најважнији ресурс, пољопривреда је нешто што ми знамо да радимо, што је будућност Србије, будућност света, ресурс који се чува – ми нудимо то на продају не за фер вредност, него за половину фер вредности. Кад кажем ми, наравно не мислим на нас из ДС већ на већину у овој Скупштини. Ми – Скупштина града.

Ми потенцијалном купцу унапред смо спремни да поклонимо пола.                 Зашто? Шта је ту фер?

Ми сад Студио Б продајемо, исто је израчуната фер вредност и кажемо: почетна цена 100%, па ко да више. Па ако се не прода, онда ћемо да спустимо на пола. Овде почетна цена је пола, а ако се не прода, онда ћемо да спустимо на трећину?! Па можемо и џабе да дамо. Али то је наше, да не понављам више, то је вредност коју не треба да продајемо.

Значи, ми сада овде, малобројни одборници опозиције, залажемо се – да будемо потпуно јасни – да се ова одлука не усвоји, односно да се ПКБ бар још неко време не продаје. Не постоји никакав разлог да ми сад морамо да журимо да то продајемо.

До недавно тако су мислили и ваши коалициони партнери, социјалисти. Ево, господине председниче, ваш претходник, господин Антић, у децембру 2012. године – значи колико је то, пре годину-две, он је приликом отварања нове фарме крава у ПКБ-у, значи модерне, најмодерније, изјавио следеће: „намера је да ПКБ сваког дана и сваке године буде све јача и боља компанија. Ова инвестиција је најбољи доказ за то. ПКБ је 99,5% власништво Града Београда и немамо намеру да продајемо свој удео у њему. Желимо да компанија стане чврсто на земљу и желимо да с Републичком владом разговарамо и о воћарским плантажама, где би Град могао да оствари добру производњу. Идеја нам је да у наредних неколико годинама ПКБ и у воћарским плантажама имамо више хиљада запослених“,  додајући да су запослени омогућили да се ПКБ сачува, па је даље предложио да „треба ценити допринос радника и да треба и њима поделити бесплатни пакет акција, односно један проценат акција“, што иначе запослени преко својих синдиката и траже, а ту имате…

ПРЕДСЕДНИК:

Господин Антић, извињавам се…

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

То је господин Антић изјавио 21. децембра 2012. године…

ПРЕДСЕДНИК:

Ја мислим да он и данас тако исто мисли, а ја мислим другачије.

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Ако и данас тако исто мисли, то је такође веома важан аргумент, хвала вам, аргумент који треба да изнесемо одборницима, јер одборници треба да размисле. Ако један министар у Влади Републике Србије…

ПРЕДСЕДНИК:

Али нисте рекли јесу ли холандске краве са неким роговима, па су им секли рогове.

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Дозволите да наставим, председниче, не прекидајте ме.

ПРЕДСЕДНИК:

То је једноставно питање – да ли су краве имале веће рогове, па су их секли да бисмо се сликали с кравама.

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Нисам ја директор ПКБ-а да ми постављате таква питања. Господине председниче, могу ли да наставим?

(ДОБАЦИВАЊЕ ИЗ САЛЕ – НЕ ЧУЈЕ СЕ)

ПРЕДСЕДНИК:

Ви мени кажете… Госпођо, добро сте се пробудили. Нисам ни знао да сте одборник. Изволите, наставите.

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Хвала. Толико о промени мишљења, која некако иде уз промену коалиционог партнера.

Шта мисли синдикат? Нашао сам овде једну конференцију за штампу Синдиката радника Пољопривредног комбината Београд – значи више синдиката, не знам колико их имају – који се противе најављеној приватизацији и ја се извињавам што се користи ова реч, јер је ово на сајту Бете или ТАНЈУГ-а, значи у извештају са конференције за штампу, каже се: „синдикати радника ПКБ противе се најављеној приватизацији и тврде да је идеја о продаји фирме суманута“. Тако пише. Они сматрају да би то био начин да се неко за мале паре докопа вредне имовине ПКБ-а и 300 хектара земље уз нови Пупинов мост. Председник Независног синдиката Никола Лазић истиче да само земљиште то уз мост вреди довољно да читава фирма за то може да се купи итд, итд.

Дакле, имамо другачије мишљење од овог које је сада овде пред нама – у јавности, међу запосленима, у синдикатима који предводе запослене.

Каква је у ствари ситуација у ПКБ-у, да ли њега треба или не треба продавати, то сам проверио у једном интервјуу у Новостима који је дао генерални директор ПКБ-а, Драгиша Петровић. То је било у марту. Ваљда је он још увек директор. Значи, он је ту човек изјавио да ПКБ има 2.108 запослених, да је компанија у 2014. години остварила значајан раст од 8% у односу на претходну годину, прецизирао је да је у 2014. години Пољопривредни комбинат Београд забележио 54 милиона евра прихода. Значи, приход од 2014. године то је половина цене коју ми сада предлажемо. Значи, то је позитивно пословање. А 2013. године 50 милиона. Приходи расту и заиста је нелогично, тј. не видим разлог да се та фирма продаје.

Он је даље истакао да је производња млека у 2014. години износила 65,4 милиона литара, што је за 5% више него у 2013. години. Ја не могу ни да замислим колико је 65 милиона литара, али јасно је из онога што је говорио господин Башић да је то стратешки важан произвођач за читаву земљу, а не само за град Београд.

Тамо има 22.000 грла говеда по изјавама директора, 9.000 музних крава, има фарма свиња, значи очекује се ове године 9.000 товљеника да се испоручи; 20.000 кока носиља, 2.000 оваца, значи фабрика сточне хране, ветеринарска станица, еко лабораторија, авијација. То је она авијација с којом прскамо комарце.

(НЕБОЈША БАКАРЕЦ МАШЕ ЖУТОМ ГУМЕНОМ ПАТКИЦОМ)

ПРЕДСЕДНИК:

Немојте, господине Бакарец, молим вас.

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

То је, како да вам кажем, из овога што смо могли да чујемо и од директора и од министра Антића…

ПРЕДСЕДНИК:

Само тренутак. Молим вас, господине Бакарец, ту играчку да спустите.

НЕБОЈША БАКАРЕЦ (С МЕСТА):

По ком члану Пословника?

ПРЕДСЕДНИК:

Па нисте у дечјем позоришту.

НЕБОЈША БАКАРЕЦ (С МЕСТА):

То је мени…

ПРЕДСЕДНИК:

Немам ништа против кад сте насамо или у странци да се играте са том играчком, али ово је Скупштина. Достојанство Скупштине ипак морамо да чувамо.

НЕБОЈША БАКАРЕЦ (С МЕСТА):

По ком члану?

ПРЕДСЕДНИК:

Члан 101: опомена се изриче одборнику који другим поступцима нарушава ред на седници и омета ефикасност рада Скупштине и на други начин поступа противно одредбама овог Пословника.

Па махањем тог чудног објекта (СМЕХ У САЛИ) који је…

НЕБОЈША БАКАРЕЦ (С МЕСТА):

Па и ово за говорницом…

ПРЕДСЕДНИК:

Ја вам, господине Бакарец, сад изричем опомену и молим вас да се пристојно понашате у сали Скупштине. Захваљујем. Изволите, господине Алимпићу.

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Хвала вам, господине председниче. За оне који не знају, та жута паткица са кљуном је симбол отпора против Београда на води. Према томе, господин Бакарец, као очигледно човек који…

ПРЕДСЕДНИК:

Господине Алимпићу, ја се трудим да одржим достојанство ове Скупштине. Господина Бакареца опоменем за тај објекат, а ви овде наставите да вас фасцинира та патка. Хајте о дневном реду.

(Бакарец сада маше са плавом патком играчком).

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Добро. Знате шта, ако је господину Бакарецу била идеја да ме деконцентрише на овај један апсолутно недостојан начин који заслужује искључење са седнице Скупштине, онда је успео, јер у оваквим условима ја не могу да наставим дискусију.

ПРЕДСЕДНИК:

Хајте, наставите, молим вас, дискусију.

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Не могу да наставим дискусију кад се неко игра Мапет-шоуа овде.

ПРЕДСЕДНИК:

Бакарец је добио опомену, а ви сте сувише искусан човек да би вас тако ситан детаљ могао да избаци из такта. Ја бих веровао у ваше искуство. Наставите, господине Алимпићу.

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Ја мислим да је ово скандал и да овако ова Скупштина не може да функционише. Ово до сада нисмо имали.

Ја разумем да тај господин сад жели да подиђе својим новим коалиционим партнерима, да се представи као неки велики борац и као једна батина којом ћете ви сад овде мене да вређате и да малтретирате и мене и Демократску странку…

ПРЕДСЕДНИК:

Не, господине Алимпићу, бићете заштићени од сваке врсте увреда. Изволите, наставите.

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

… али ви то не смете да допустите. То са паткама је…

ПРЕДСЕДНИК:

Наравно…

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

… недостојно Скупштине града.

ПРЕДСЕДНИК:

Слажем се и зато вас молим да наставите, господине.

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Не, ја прекидам док ви не обезбедите нормалан рад ове Скупштине.

* * *

ПРЕДСЕДНИК:

Прелазимо на одлучивање.

Извињавам се, много тога се дешавало овде у Скупштини. Господин Алимпић је предложио да се овде у Скупштини прозивком изјашњавају о овом предлогу. Ја сам дужан да по Пословнику, члан 107 чини ми се, само тренутак, ево нашао сам, Скупштина мора да се изјасни о предлогу господина Алимпића…

ЈЕДАН ГЛАС ИЗ САЛЕ:

Треба утврдити кворум.

ПРЕДСЕДНИК:

Кворум се утврђује пребројавањем.

У сали је присутно 59 одборника, тако да имамо кворум. То је више од 56 колико је потребно.

(ОДБОРНИЦИ КОЈИ ПРИПАДАЈУ ОДБОРНИЧКОЈ ГРУПИ ДЕМОКРАТСКЕ СТРАНКЕ НАПУШТАЈУ САЛУ)

Одређујем паузу у трајању од 10 минута, па ћемо наставити са радом седнице.

(ПАУЗА ЈЕ ДАТА У 13,25 ЧАСОВА)

(НАСТАВАК РАДА ПОСЛЕ ПАУЗЕ У 14,10 ЧАСОВА)

Можемо да наставимо са радом.

(ПРЕДСЕДНИК СЕ ОБРАЋА БАЛШИ БОЖОВИЋУ КОЈИ СТОЈИ КРАЈ УЛАЗНИХ ВРАТА У САЛУ) Је л’ вас рачунамо у кворум или не? Мој демократски капацитет је много већи од вашег. Упалио сам вам и тон и слику у холу да можете да пратите преко камере, да можете да снимате, да не морате да се мучите да гледате овде.

Молим представнике Службе да прво изброје одборнике, да видимо да ли нас има довољно овде. Молим одборнике да подигну руку.

Господине Божовићу, упалио сам и камеру и тон у холу, можете слободно да идете тамо. Све сам вам омогућио.

Присутно је 57 одборника без господина Божовића, тако да имамо кворум. (АПЛАУЗ)

(ОДБОРНИЦИ ДЕМОКРАТСКЕ СТРАНКЕ УЛАЗЕ У САЛУ)

Молим вас, прелазимо на одлучивање.

Прво да се изјаснимо о предлогу господина Алимпића да се прозивком изјаснимо о овој Одлуци.

Ко је за овакав предлог, молим нека дигне руку? (5 гласова)

Пет одборника је гласало за предлог господина Алимпића, тако да констатујем да овај предлог није усвојен.

Прелазимо на одлучивање.