О штедњи на социјалним давањима

Расправа о Предлогу одлуке о измени Одлуке о утврђивању категорија корисника који плаћају субвенционисану цену комуналних услуга. 18. седница 23.јун 2015.

Видим из ових тачака које смо сад прошли, да одборници већине немају баш неку намеру да дискутују, па да предложим заменици председника, значи и ми из опозиције нећемо имати ништа против да обједините све преостале тачке и да расправа буде ту обједињена, да скратимо причу. Сви се слажемо, а претпостављам и ви, да не губимо време. Мислим, не би било први пут. Радило то и на неким ранијим седницама.

ПРЕДСЕДАВАЈУЋА  АНДРЕА РАДУЛОВИЋ:

Захваљујем се господину Алимпићу на предлогу, али…

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Не, то је ваше право да предложите. Јер, не очекујем неке даље дискусије а и ја стварно немам намеру да дискутујем улудо. А овде није улудо. Овде има пар ствари да се каже. Ово је битно. (Бакарец добацује са места и пита зашто је улудо?)           Па видите, улудо је када ништа што кажете за говорницом нико не пренесе, када грађани не знају шта се све овде прича, када је све контролисано.

ПРЕДСЕДАВАЈУЋА  АНДРЕА РАДУЛОВИЋ:

Господине Алимпићу, хоћемо ли прећи на…

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Да сте опоменули одборника Бакареца да ми не добацује с места, не бих ни ја био принуђен да му одговарам.

ПРЕДСЕДАВАЈУЋА  АНДРЕА РАДУЛОВИЋ:

Како сам ја могла да га опоменем, молим вас?

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Па ви га спречите да добацује.

ПРЕДСЕДАВАЈУЋА  АНДРЕА РАДУЛОВИЋ:

Па не могу одборника Скупштине ја да спречавам да он врши своју дужност. Ако је он сматрао у том тренутку, то је његово право, он је урадио тако. Ја вас молим, сад ја председавам, хајде да се ми вратимо на тачку дневног реда. Је л’ може?

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Право одборника да добацује с места није по Пословнику. Ви треба да га опоменете.

ПРЕДСЕДАВАЈУЋА  АНДРЕА РАДУЛОВИЋ:

Е па видите, да имате…

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Господине Бакарец, пошто не зависи од председавајућег, је л’ могу да наставим?

НЕБОЈША БАКАРЕЦ (С МЕСТА):

Само наставите.

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Таман сам хтео да скратим, али…

ПРЕДСЕДАВАЈУЋА  АНДРЕА РАДУЛОВИЋ:

Немојте, господине Алимпићу, само ви…

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Шта се мења у овој Одлуци? Значи, мења се рок. Био је рок предвиђен 1. јул и сад померамо тај рок за пола године и следећи рок у коме треба нешто да се уради је 1. јануар 2016. године.

Шта то треба да се уради? Па, треба да грађани који плаћају комуналне услуге, значи преко уплатница Инфостана и који остварују одређена права на попусте тих услуга тако што Град уместо њих плаћа и субвенционише одређене услуге – грејање, загревање воде, водовод, канализацију, изношење смећа, значи услуге које се наплаћују преко уплатнице Инфостана, таквих грађана који остварују то право на попуст има око 61.000. И то стоји у материјалу.

И било је предвиђено тамо негде средином 2013. године, када је доношена ова прва одлука, да се изврши једна провера, да кажемо једно поновно испитивање да ли баш свих тих 61.000 обвезника имају право или их можда има више или можда има мање.

И тада је, кажем, средином 2013. године било одређено да ће се то завршити до краја године. Значи, до 1. јануара 2014. године. То имате на страни 7 овог материјала који смо добили.

Е, онда је промењена власт, онда је дошао Привремени орган и Привремени орган наравно није могао то да заврши у року који је био предвиђен, па је Привремени орган померио рок на 1. април 2014. године. То имате на 8. страни. А онда је померен рок – то имате на 9. страни – са 1. априла на 1. јул, значи даје се пар месеци, па је са 1. јула опет померено за 6 месеци (то имате на 12. страни) на 31. децембар 2014. године. Па је опет померено, то имате на 13. страни, да ће све бити готово, та провера до 1. јула ове године. Сад још мало истиче тај рок. Е, сад ми одлучујемо да померимо рок надлежном секретаријату и људима који то раде још за 6 месеци, па ће рок да буде 1. јануар 2016. године.

Значи, ово је пети пут да Скупштина града помера тај рок.

О чему се овде ради? Да ли неко не уме да процени колико му је времена потребно да заврши посао – ја изражавам сумњу да ће он бити завршен и у овом року који сад утврђујемо. Мислим, он ако може да се организује па да заврши тај посао. Међутим, то је веома важан посао, јер понављам, можда Град субвенционише неке грађане који можда не заслужују да буду субвенционисани – то треба проверити… *(У том тренутку председник одборничке групе СНС Јовичић прилази председавајућој и предаје јој лист папира. То је личило на процедуру предвиђену пословником када председници одборничких група предају пријаву са листом говорника који ће учествовати у дискусији по одређеној тачки што се иначе ради пре отварања дискусије).

Само да кажем да се пријаве за говор иначе дају пре почетка расправе, значи не тек кад саслушате шта има одборник опозиције да каже, ако је ово пријава. Али ако је то пријава, требали сте да говорите пре мене.

АЛЕКСАНДАР ЈОВИЧИЋ (С МЕСТА):

То је љубавно писмо.

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Онда у реду.

ПРЕДСЕДАВАЈУЋА  АНДРЕА РАДУЛОВИЋ:

Господине Јовичићу, ја вас молим.

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Онда у реду, немам примедби на то. Извињавам се што сам…

Да наставимо. Дакле, ја се искрено надам да ће овај пут надлежни секретаријат успети да заврши овај посао у року који смо му дали, а ако не, ако ћемо следећи пут то морати да померамо, хајде да дамо рок до краја 2016. године. У питању је врло важна ствар.

Иначе, тих шездесет и нешто хиљада грађана који су примали те субвенције, њима су те субвенције тада када је Привремени орган дошао, смањене. Грађани су примали субвенције до 50%, а Одлуком Привременог органа то је умањено. Значи, они који су имали субвенцију 50% на уплатнице Инфостана, њима је смањено на 30%. Они који су имали права на субвенцију од 40%, њима је смањено на 25%. Они који су имали право на субвенцију од 30%, њима је смањено на 20%. Они који су имали 20%, смањено је на 15%.

Значи, те субвенције су смањене. Ти људи који иначе треба да буду субвенционисани, то су људи који по процени Града – и ове власти и оне власти – треба да буду субвенционисани, они субвенционисани мање. Ту је остварена уштеда на њихов рачун.

Значи, то је било прошле године, када је Привремени орган донео ту Одлуку. И то наравно није једино што је тада Привремени орган донео. Значи, тада је у име штедње и укинута она новчана помоћ за пензионере са ниским примањима – 4.000 за око 23.000 пензионера чије су пензије биле мање од 20.000 и такође још 22.000 пензионера који су имали пензије мање од 18.000, укинуто је оно финансирање трећег покушаја вантелесне оплодње, укинуте су студентске и ученичке стипендије. То је интересантно да је део тих стипендија враћен у овој години. Значи, схватило се да је то била грешка. Као што су смањене и једнократне накнаде за породиље и накнаде трудницама. Значи, то је умањено за 60%. Запослене породиље након порођаја су уместо 25.000 примале 10.000, а незапослене уместо 50.000 динара примале су 20.000, па је за незапослене то ипак повећано у овој години али не, није враћено на онај стари ниво. Повећано је са 20.000 на 35.000.

Укинуто је и финансирање персоналне асистенције за одрасле и старије особе с инвалидитетом. Сада се најављује да ће се поново увести то за децу, што поздрављамо, али треба вратити и онима којима је Привремени орган то укинуо.

Право на повремену једнократну помоћ изгубила су и деца без родитељског старања, ученици основних и средњих школа, студенти који имају сметње у развоју, затим смањене су интервентне помоћи које су добијали родитељи који имају тројке, четворке и петорке, дупле близанце, да не читам сад читав списак умањених права на једнократну помоћ.

То је начин како ова власт у овој Скупштини града штеди на рачун најсиромашнијих и најугроженијих грађана. То заиста није место где треба да се штеди. И који је изговор за то? То смо чули и данас у дискусији о ребалансу – па, касниле су неке накнаде и ми смо решили тај проблем тако што смо их укинули. Знате, није у овој земљи ретко да социјална помоћ, социјална накнада, чак и стипендије, републичке стипендије касне 6 месеци. Није реткост овде да помоћ касни, али је јако цинично да тај проблем решите тако што ћете је укинути. Онда наравно неће више да касни.

Тако да ова Одлука, нажалост, би могла да буде и одлука о враћању неких социјалних права која су раније постојала, а која је нова власт укинула. И ја предлажем да се то врати. Ја искрено и верујем да ће се део тих социјалних права вратити, приближава се предизборна кампања и видна је демагогија у том правцу. Ево, сад је ту, то је најављено. Он често прича о томе, мада уопште није у његовој надлежности. Ја верујем да ће се део тога вратити. Мислим, не пре кампање, него: „ако“, „биће“, „једног дана“, „ево за две године живеће се боље“ итд.

Значи, молим вас и преко представника предлагача да пренесем у име Скупштине, пошто смо ми 5 пута на овој Скупштини померали тај рок, ако и овај рок не могу да испуне, нека нам то кажу, па дајте одмах да кажемо нека га померимо за годину дана, али да се тај посао најзад заврши. Хвала.