Обећавамо смањење загађења ваздуха а планирамо прелазак са гаса на лигнит?!

Расправа поводом ПРЕДЛОГА ЗАКЉУЧАКА О ДАВАЊУ САГЛАСНОСТИ НА ИНФОРМАЦИЈЕ О СПОРАЗУМУ ГРАДОНАЧЕЛНИКА ЗА КЛИМУ И ЕНЕРГИЈУ И ПОЗИВУ ПАРИЗА НА АКЦИЈУ И ДАВАЊУ САГЛАСНОСТИ ГРАДОНАЧЕЛНИКУ ДА У ИМЕ ГРАДА БЕОГРАДА ПРИСТУПИ СПОРАЗУМУ ГРАДОНАЧЕЛНИКА ЗА КЛИМУ И ЕНЕРГИЈУ И ПОЗИВУ ПАРИЗА НА АКЦИЈУ. 29. седница, 28. април 2016.

Жао ми је што господин Триван није образлагао ово као и обично, секретар за заштиту животне средине, ја увек, а верујем и остали одборници уживам кад он образлаже овакве тачке јер то ради са много страсти и љубави према заштити животне средине, што наравно не значи да и господин Ненезић није то урадио подједнако стручно и добро. Али као и раније када су у питању овакви формални, позитивни кораци овог сазива града Београда ка неком кретању ка борби против климатских промена и заштити животне средине а у овом случају кључна реченица је смањење емисије угљен-диоксида, смањење загађења ваздуха, коришћење обновљивих извора и тако даље, нажалост откривам као и обично трагове лицемерја у целој овој причи. Зашто? Зато јер на истој овој Седници сад малочас усвојисте Одлуку узимању кредита од  КФВ банке па ту на петој страни пише ево конкретно шта пише: „Ова реконструкција добија пуни смисао и савршено се уклапа у реализацију снабдевања топлотном енергијом града Београда из термоелектране Никола Тесла у Обреновцу. Реконструисаним топловодом би се омогућило снабдевање топлотном енергијом произведеног из домаћег енергента Колубарског лигнита система даљинског грејања ЈКП Београдске електране“. Ја мислим да чак и они који нису стручњаци и који се не разумеју добро знају да је лигнит најмање квалитетно гориво заправо са којим се можете грејати, да је то угаљ најслабије калоричне вредности, производи највише штетних материја у диму и који није ни мало препоручљив. Заправо гас који ми тренутно користимо је еколошки много, много погодније и чистије средство мада ни то није обновљиво средство. Наравно да и гас садржи геолошки заробљен угљен диоксид у неким давним временима који ми сада извлачимо из земље и користимо га и враћамо га у атмосферу као што је то и лигнит.

Дакле ово што ми планирамо у будућности, на шта базирамо наше инфраструктурне пројекте, а то је да се убудуће спаљивањем лигнита грејемо у Београду није ни мало, како да кажем, супротно је овим циљевима које овде усвајамо у овој тачки. Тачке 49. и 41. се потпуно разликују, значи оно што овде пише јесте стављање већег акцента на обновљиве изворе енергије. Колико ја знам ми до сада имамо из претходног периода једну топлану у Београду мањег капацитета која користи обновљиве изворе енергије, конкретно пелет то је топлана ја мислим у Барајеву. Имамо и пројекат, ја мислим чак донацију Швајцарску за когенеративну електрану у оквиру ПКБ-а која би користила обновљиве изворе енергије, шта ће сад са тим бити с обзиром на ову ситуацију са ПКБ-ом која није сјајна… (Чује се галама из одборничких клупа) Можете ли, молим вас, мало да заћутите да ја сада причам па се ви после јављајте?

Дакле пројекте које имамо из ранијих мандата, а који су у правцу овог споразума и ових позива на акције запостављамо, а уместо тога идемо у супротном правцу ка коришћењу лигнита за грејање у Београду што ни на који начин није препоручљиво тако да, ево, малопре је поменуто да је Ниш избачен из овог пројекта. Ако спроведемо ово из тачке 41. бићемо онда и ми избачени. Толико и хвала.

Наравно, ја ћу да гласам за овај предлог али једноставно не можемо на истој Седници усвајати дијаметрално супротне намере, значи то једноставно није поштено.