Подаци из скупштинског материјала подељеног одборницима говоре о великом повећању незапослености у Београду.

Расправа поводом ПРЕДЛОГА АКЦИОНОГ ПЛАНА ЗАПОШЉАВАЊА ГРАДА БЕОГРАДА ЗА 2016. ГОДИНУ. 26. седница, 28. децембар 2015.

Пре него што пређем на овај акциони план, једна ствар, коју мислим да ћете ми дозволити да кажем, пошто мислим да је битна, a односи се на претходну дискусију. Господин Милосављевић одговарајући, ја тада нисам хтео да се јављам за реплику, је рекао да град има превише зглобних аутобуса и да ће се у следећој години куповати само соло аутобуси.

Он није ту, али ту је менаџер. Ту сте и ви, значи на страни 61. програма ГСП-а, пише да је за 2016. годину предвиђена набавка 70 аутобуса, 30 зглобних и 40 соло.

Постављам питање да ли је представник предлагача уопште прочитао програм који представља? Ту се однос зглобних и соло аутобуса задржава и то што он прича није тачно и… молим вас да се не мешате с места, јавите се после…

ПРЕДСЕДНИК

Добро, г. Алимпићу, изашли сте ван Дневног реда, немојте да замерате г. Рајковићу што Вам је рекао …

ЗОРАН АЛИМПИЋ

Није то исто. Ја говорим са говорнице, а он са места што није дозвољено.

ПРЕДСЕДНИК

Па није исто, посебно што је некоректно јер представник предлагача по претходној тачки Дневног реда г. Милосављевић није присутан у сали да Вам одговори.

И сад Ви њега оптужујете да није прочитао програм. Човек је најкомпетентнији у овој сали да брани програме пословања.

ЗОРАН АЛИМПИЋ

Ја њега не оптужујем, него је то што ја кажем тачно. Он је рекао да ће се купити само соло аутобуси, а овде у овом програму пише да ће се куповати и соло и зглобни. Значи, могао бих да га оптужим кад бих говорио без основа као ви, али ја не оптужујем него читам оно што сте нам ви дали.

ПРЕДСЕДНИК

Тема је Акциони план запошљавања.

ЗОРАН АЛИМПИЋ

Добро, ја сам и хтео да пређем на запошљавање па сте ме ви вратили сада на ову тему. Није сада ту, али је рекао то што је рекао. То није у складу са оним што пише, па ме интересује да ли је нешто ту промењено?

Сада сам тек разумео да су студенти Факултета политичких наука све време овде, а само због ове тачке, пошто им се сви претходни одборници обраћају овде због ове тачке, а они су ту јадни од почетка седнице. На једној од претходних седница, сећам се да су били неки други студенти – студенти са Архитектонског факултета и они су на крају дискусије о Београду на води развили транспарент са натписом „Стоп инвеститорском урбанизму“.

ПРЕДСЕДНИК

Нису они јадни, они су студенти, то што слушају скупштинску расправу цео дан …

ЗОРАН АЛИМПИЋ

Хтео сам да кажем – они су јадни зато што су нас морали да слушају.

ПРЕДСЕДНИК

Овде су јадних 110 одборника који су Вас морали да слушају цео дан.

ЗОРАН АЛИМПИЋ

Ви сте заслужили. Ви морате да трпите.

ПРЕДСЕДНИК

Ја вам се извињавам у моје лично име и у име г. Алимпића.

ЗОРАН АЛИМПИЋ

Нема разлога да се у моје име извињавате, нисам ја ништа лоше о студентима рекао, ја сам рекао да је прошла група студената имала транспарент.

Исто желим да додам комплимент представнику предлагача, помоћнику градоначелника, који је и позвао ове студенте, да сте ви веома лепо причали, убедљиво, да сте добили пар аплауза, све је ово било лепо, о овом програму запошљавања, ви сте професионалац, ви то добро радите, све то добро звучи. Они су ту, вероватно су уверени да им припремате добру будућност, да ће они моћи да се запосле, итд.

Елем, али ја читам ово што сте нам дали. Дали сте нам Акциони план запошљавања, не знам да ли сте га и њима дали, али није лоше да и њима дате. Овде имају подаци о чему ми овде причамо.

О чему ви причате, ви нисте помињали те податке? На страни 6, при врху стране, има једна мала табела, која се зове „Индикатори тржишта рада за београдски регион“. Ту пише овако: 2014. године, у четвртом кварталу, то је последњи квартал, стопа незапослености била је 16,4%, у 2015. години у трећем кварталу, пошто четврти још траје, стопа незапослености је 18,8%. Значи, пре годину дана 16,4% биле је стопа незапослености у Београду, а ове године 18,8%. То пише у табели коју сте нам дали као илустрацију тога шта сте ви у прошлој години радили, само сте причали као да су подаци сасвим другачији.

Број незапослених, да претворимо то у бројке, односно ова статистичка табела претвара, јер ту осим процената стоје и бројеви, значи у четвртом кварталу 2014. године, да не читамо остале, 120.804 је број незапослених. У трећем кварталу 2015. године, а бојим се да је у четвртом још горе – 140.937. Значи 120.000 пре годину дана, 140.000 незапослених сада. 20.000 више! То су подаци које сте нам ви дали. И ти подаци говоре шта сте радили. Све ово што сте ви причали и добили аплауз је јако лепо, али ово је чињеница, то вам је статистика, и то званична ваша статистика.

Могу да претпоставим како стоје ствари реално. Вероватно стоје још горе. То је стварност коју у овим лепим говорима, причицом, покушавате да забашурите, али не само ви, него једна комплетна медијска машина, али ево, ово вам је истина. Не знам да ли сте зато на прошлој, или предпрошлој седници укинули Градски завод за статистику, па неће више никога бити да води ове статистичке податке. И онда сад ви држите тај говор, дате нам овај програм, у маси тог текста и тих мање битних статистичких података, јер ова два су битна, значи, из године у годину стопа незапослености и број незапослених. У маси тих података и разних мера, сакривена је истина. Ту, у овом тексту има сајмова, инкубатора, инвеститорских дана, пословних састанака привредника, нефинансијске подршке – шта год то значило, менторинг програми подршке, све то јако лепо звучи, али ефекти су негативни.

Низбрадица је све већа, све те мере у условима галопирајућег сиромаштва, у условима смањења и онако смањених плата и пензија, јер их инфлација смањује и даље. Отежавате чак социјална права корисника народних кухиња, не могу да се пријаве једном месечно него сваких шест месеци. Ваши ови програми и на републичком и на градском нивоу, а о томе говоре ваши подаци које сте нам доставили за прошлу годину дана су доживели неуспех.

То је пропаст, низбрдица, тај ваш програм реформи и штедње је доживео неуспех, произвео је супротне ефекте, што је и било најављено са наше стране. Људи који имају мање пара, мање купују, пада привредна активност, пада запосленост. То је спирала минус, негативна, све мање и мање и то је резултат ове ваше власти. Мислим да је крајње време да после четири године, републичке две године, градске власти, да се повучете, да препустите место онима који су то знали да раде и који даље то знају да раде боље од вас.

Зашто сад моје колеге нису овде, питате? Они су отишли на боље место, у шест сати на промоцију новог програма Демократске странке, и ја бих радије тамо био, али волим да будем овде са вама и да можемо да дискутујемо. Дакле, то је оно што је потребно овој земљи и овом граду, нове, другачије мере, другачији програм, оно што ви нудите и ви радите лепо звучи, држите лепе говоре, медијски сте фантастични, сјајни сте у маркетингу и промоцији, али ефекти су катастрофални. Народ гладује, г. Рајковићу, народ је незапослен и све је горе. Разумете? Не може се то сакрити. Можете да покушавате, успешни сте у сакривању, али ствари долазе на истину. Кажем вам, ја сам све ово сазнао из ваше табеле коју сте нам ви дали.

ПРЕДСЕДНИК Никола Никодијевић:

Захваљујем се одборнику Алимпићу. Само једна опаска, на власт у држави се не долази тако што се неко помери да би неко дошао, за то је неопходно заслужити подршку грађана на изборима. Србија је вишестраначка држава од 1990. године, без обзира да ли се ви померали, ако вас народ неће, не можете доћи на власт.

То је под број један, а чисто информативно, видим да имате нови програм, ви сте и даље левичари, нисте скренули у десно, чисто да знам? Интересује ме … Да ли сте левичар или десничар? Добро. питам.

ЗОРАН АЛИМПИЋ

Боље ви о томе да не питате. Са киме сте у коалицији и какав програм спроводите а зовете се Социјалистичка партија? ДС је социјалдемократска странка, чланица Социјалистичке интернационале, која окупља социјалдемократске и демократске странке света, то је познато чак и вама.

ПРЕДСЕДНИК

Како Вас ја не разумем, тешко ће вас грађани разумети.