Повлачење извештаја – ко је крив за жртве у Обреновцу?

Повучена је тачка 18 – Извештај о раду Градског штаба за ванредне ситуације за прошлу годину. 15. седница, 2.4.2015.

Даме и господо одборници, прва тачка дневног реда – давање сагласности на Информацију о потреби задуживања – важна тачка, важан посао, тиче се пијаће воде у Београду, воде, али пре него што пређемо на ту тачку, морам да вам кажем да сам веома изненађен и право да вам кажем, шокиран да је из дневног реда повучена тачка 18 – Извештај о раду Градског штаба за ванредне ситуације за прошлу годину. И то има везе са водом, има везе са поплавама, као што знате.

Зашто се повлачи ова тачка? И сачувајте овај материјал који сте добили.

Повлачи се зато што на страни 10 врло јасно стоји да је постојао пропуст Општинског штаба за ванредне ситуације у Обреновцу, који није на време започео делимичну евакуацију…

ПРЕДСЕДНИК:

Господине Алимпићу…

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

… а ескалацијом догађаја…

ПРЕДСЕДНИК:

Господине Алимпићу, извините, били сте дуго година заменик председника у Градском парламенту и председник и врло добро знате шта значи изаћи из контекста дневног реда и то свесно радите и терате ме да вас опоменем да не бих даље кршио Пословник.

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Господине Никодијевићу…

ПРЕДСЕДНИК:

И молим, верујем у ваше искуство и знање и верујем да то радите свесно, али ето, опомињем да се вратите на дневни ред.

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Хоћу. Баш због тога што имам то искуство и знање, не могу да не говорим о овоме. Тамо се удавило 17 људи по Извештају који нам је председник Општине дао, јер написмено тај Извештај немамо. И још толико људи је умрло наводно природном смрћу, иако знамо да тамо у просеку мање од два човека умру природном смрћу дневно.

ПРЕДСЕДНИК:

Добро, господине Алимпићу…

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

У овом Извештају стоји да постоји грешка, најзад после годину дана.

ПРЕДСЕДНИК:

Господине Алимпићу…

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Најзад после годину дана имамо прави Извештај за који бисмо ми гласали у коме стоји да је учињен пропуст, да је евакуација проглашена касно. Ви ћете нам сада дати уместо овога нови, лажирани извештај.

ПРЕДСЕДНИК:

Господине Алимпићу, немојте ви да прејудицирате шта ћу вам ја дати. Молим вас да не водите расправу са мном са говорнице. Још једном апелујем на вас да се вратите на дневни ред. Извештај ће бити пред одборницима, имали сте Извештај о поплавама. Нико не бежи од тога да разговарамо…

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Господине Никодијевићу, не може се заобићи одговорност Градског штаба, Општинског штаба. Људске жртве су у питању. Учињен је пропуст, евакуација није наложена на време. То стоји у Извештају, то је тачно. То већ годину дана ми говоримо.

ПРЕДСЕДНИК:

Хајмо о томе кад дође Извештај на дневни ред. Сада је задуживање. Ево, сад ћу тачно да вам кажем како се зове тачка дневног реда: Закључак о давању сагласности на Информацију о потреби задуживања ЈКП „Београдски водовод и канализација“ узимањем кредита код ЕБРД ради реализације инвестиција везаних за комплекс за прераду питке воде „Макиш“ и реконструкцију цевовода сирове воде на десној обали Саве.

Молба је била да буде прва тачка дневног реда, одмах ћу им потписати Закључак и Информацију, јер људи у два сата имају потписивање уговора. Молим вас да се вратимо на ту тачку.

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

У два сата је потписивање уговора? Па чему ми онда служимо овде?

ПРЕДСЕДНИК:

Тако је ако ми дамо сагласност. Па Нина Јандрић је објаснила. Није потребна сагласност Града, ако сте слушали пажљиво уводно излагање секретарке.

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Ако сагласност није потребна, опет – шта ми овде радимо?

ПРЕДСЕДНИК:

Па то је наша ширина да дамо све пред одборнике.

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Добро, ја ћу сад да говорим о дневном реду.