Повреда пословника – хитна допуна Дневног реда – смена Мие Давид

Повреда пословника – хитна допуна Дневног реда – смена Мие Давид. 9. седница, 30.10.2014.

Јављам се по повреди Пословника, између осталог и због овога, што није изненађење – претпостављам за председника да ће се јавити. Одборници су на улазу, овде на почетку, значи док су се пријављивали да присуствују седници Скупштине, добили предлог допуне дневног реда за још три тачке.*

Значи, не само за ову за коју нисмо сигурни да ли треба или не треба, већ за три тачке.

Постоји могућност по Пословнику у члану 118. – уколико за доношење неке Одлуке постоји хитност и уколико би њено недоношење могло да буде штетно по град, постоји могућност да се дневни ред допуни тачкама на сам дан седнице – по хитном поступку.

Ја не кажем да ово није тако.

Међутим, члан 118. предвиђа да постоји писани предлог за допуну по хитном поступку са образложењем хитности и да се доставља заједно са актом који се предлаже. У образложењу акта морају се навести разлози због којих се тражи хитан поступак.

У предлогу који смо добили нема образложења хитности. Значи, не постоје, нису наведени разлози због којих се тражи хитан поступак. И то је повреда члана 118. Пословника.

Ове тачке не могу да се усвајају по хитном поступку јер им фали образложење.

Мислим да је ово јако битно због неких следећих случајева. Треба избегавати да се тачке дају одборницима пред саму седницу, али ако већ постоје разлози хитности и ако ће бити штета за град, онда то мора да се напише да бисмо ми одборници знали због чега је то тако и да бисмо могли онда да прихватимо овакав ванредни случај и да не прихватимо кршења Пословника. Хвала вам.

 

*Допунско објашњење – једна од те три тачке била је и тачка да се у скраћеном поступку (што значи да о томе нема дискусије, чим уђе на дневни ред – већ је усвојено) смени директорка Културног центра Београда Миа Давид и да се уместо ње изабере В.Д. директорка Ивона Јевтић.