Препоручују разрешење директорке обданишта због слика на којима се виде и деца, а исте такве градоначелникове и премијерове слике не виде?

Расправа поводом ИЗВЕШТАЈА О РАДУ ЗАШТИТНИКА ГРАЂАНА ЗА 2015. ГОДИНУ. 29. седница, 28. април 2016.

Изражавам жаљење што градска Заштитница грађана није ту да нам одговори на питање већ њена заменица, али надам се да ћемо моћи да добијемо неке одговоре и на питање које ја намеравам да поставим. Наиме, на страни 18 вашег извештаја стоји да је Заштитник грађана града Београда донео препоруку за разрешење директорке Предшколске установе „Бошко Буха“ Марине Костић из разлога што је употребила фотографије деце ради објављивања истих у рекламном материјалу и онда још пише да је то урадила ради промоције директорке. Можда и промоције установе претпостављам, али пише директорке. И онда стоји даље да фотографије деце предшколског узраста у рекламном материјалу објављивањем записа, лика њиховог, „угрожена су права на заштиту лика и личног добра деце као посебне категорије које траже увећану заштиту. С тога је Заштитник грађана града Београда препоручио разрешење директора ПУ „Бошко Буха“ директорке Марине Костић“.

Добро, звучи у реду, значи забрањено је објављивати слике незаштићене предшколске деце у обдаништима? Моје питање за Заштитника грађана је да ли то важи за све? Да ли то важи и за градске функционере, да оставимо по страни штампане материјале и Студио Б и телевизијске извештаје, ја сам мало прелистао сајт града Београда. Званични сајт. У тој 2015. години коју обрађујете сајт је крцат сликама незаштићене деце у обдаништима са којима се друже градски функционери. Ви имате значи на сајту Београда, проверите, 4. фебруар 2015. године вртић Весељко у Обреновцу, градоначелник Мали ево игра се са неким возићима, са 2,3,4 деце која се врло јасно виде. (Показује слике) Петак 29. мај 2015. године вртић Звончица на Вождовцу градски менаџер Весић, и директорка те установе. И дечица која се уз њих врло јасно на слици виде, која се у обданишту играју. 17. март 2015. године вртић Звончица, овај пут у Стублинама, ту је Чучковић председник општине, ту је градоначелник Мали, ту је премијер Вучић и дечица коју они посматрају. Јасно се виде. Понедељак 31. август 2015. године… и тако даље и тако даље. Шта је са препоруком разрешења ових људи, за потпуно исти прекршај који је учинила та директорка? Зашто двоструки стандарди, зашто лицемерје, зашто овакво, како да вам кажем… то је увреда здраве памети. Значи, сви ми гледамо на телевизијама и у новинама те слике, снимке, листамо те пропагандне материјале, из обданишта на којима су функционери, политичари, вероватно можете да нађете и неку моју слику од раније у обданишту са децом, и ту је сад та несрећна директорка испала једина крива? Мислим да нема ништа нормалнијег од слике директорке у обданишту са децом. И због тога да се тражи њено разрешење?

Ја стварно не знам пошто овде не пише, шта је било с тим, да ли је та жена због тога разрешена, али мислим да је ово потпуно бесмислено. Хвала.