Прилаз депонији због изградње далековода и протести

Расправа на тему: Предлог одлуке о изради планова детаљне регулације:

– за алтернативни приступ санитарној депонији Винча, градске општине Палилула и Гроцка.  10. седница, 28.11.2014.

Добар дан свима. Ја сам Зоран Алимпић. И ја сам члан Демократске странке. Већ 25 година та странка постоји, хвала вам на бризи, дуже од ваше и постојаће дуже од ваше. Према томе, рећи да Демократска странка не постоји је у супротности са чињеницама које су видљиве и у овој сали. Постоји и уз сав ваш труд.

Од свих ових тачака које су сад на дневном реду обједињене, ја желим да говорим о једном озбиљном проблему за који неко мисли да га решава Одлуком о изради плана детаљне регулације за алтернативни приступ санитарној депонији Винча.

Зашто ми данас доносимо ову Одлуку и зашто усвајамо одлуку да се изради овај План? Предлагач је сад рекао да је тај план већ у изради, без обзира на то што ми нисмо одлучили да он треба да буде у изради. То је сад за посебну дискусију, али сад није битно. То је нека врста злоупотребе.

Овај пројекат се тако хитно и брзо ради зато што вероватно и ви као одборници знате, у мају месецу је прилаз депонији Винча био блокиран и неколико дана контејнери у Београду нису пражњени, јер није било могуће однети смеће, па су се налазила нека алтернативна решења не знам у Панчеву или не знам где су нашли. Значи, врло озбиљан проблем је то био за овај град и за ову градску власт која је тај проблем морала да решава.

Тада је практично пробијен алтернативни пут. Наши камиони су ишли овим путем који сад ми планирамо, који вам је нацртан овде позади, али су се заглављивали у блату јер физички пут није изграђен. У питању је била само стаза којом су ишли камиони.

Зашто? Шта се десило?

Грађани Винче и грађани насеља Радмиловац су протестовали покушавајући да скрену пажњу јавности, да скрену пажњу нашу и пошто су очајни, они су блокирали прилаз депонији Винча. Довели су у заиста непријатну ситуацију читав град јер је то наша једина депонија где ми носимо смеће. И било је, постоји разлог да се тај проблем реши и он је на крају решен физички, силом. Значи, посебне јединице полиције су пробиле ту блокаду коју су углавном чиниле жене и деца. И није било прилике да се то види на нашим медијима, али постоје на интернету снимци – ко је могао да види колико је то била тужна и непријатна ствар.

Пошто су ти људи одлучни и неће одустати, решење које је нађено да се лепо направи одозго од друге општине – Звездара, ко ли, одакле, прилаз па да онда грађани Радмиловца ако изблокирају, нема везе, ионако нико не јавља о њиховој невољи, нека они блокирају.

Зашто грађани Винче, насеља Радмиловац то раде? Не зато што су безобразни и зато нам праве проблеме, него зато што заиста имају неки разлог. Они су блокирали прилаз Винчи и зато ми сада планирамо алтернативни пут, због тога што се гради изнад њиховог насеља далековод, високонапонски далековод који, траса му је таква да ће бити изграђен малтене изнад саме школе, основне школе, која се игром бизарних околности зове Основна школа „Никола Тесла“. Ту је обданиште „Лане“ и проводници кроз које пролази високи напон ће бити неких 15 метара од ограде школе и 46 метара од зграде школе.

Оно што грађани тамо, родитељи те деце знају, оно што би ми сви морали да знамо јесте да далеководи на великој близини ако се живи испод њих, око њих, изазивају повећану појаву леукемије код деце.

РАДОМИР НАУМОВ (С МЕСТА):

Ма немојте.

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Не верујете?! Да вам кажем, ја сам овде донео и лако сам нашао на интернету научне студије. Ви сте научник и знате шта су научне студије. Значи (чита на енглеском) – …….. леукемија ………. ово је из Француске, ово је из Јапана, ово из Сједињених Америчких Држава. Значи, прва студија је из Колорада из 1976/1977. године. Постоје десетине студија у свим земљама где су непобитно утврђени, статистички, повећани случајеви, овде пише акутне лимфнобластне леукемије код деце која су изложена зрачењу. Значи, our results providing additional (чита текст на енглеском) ……… evidence A.L.L .- акутна лимфнобластна леукемија.

Постоје наравно и студије о којима ће нам вероватно професор причати да то није тако. Углавном су наручене од стране држава, од стране разних електроенергетских корпорација и ту научници нису јединствени, али су родитељи ту забринути.

Ја верујем да ви знате каква је болест акутна лимфнобластна леукемија. Ако постоји опасност да макар једно дете од 1.000 у школи да то добије са размишљањем родитеља да је то можда било због тога, родитељи ће протестовати и неће од овога одустати.

Шта је велики проблем? Далековод је пројектован 1986. године на тој траси и у међувремену се и заборавило да је пројектован – направљена је школа, направљено је обданиште, направљене су куће, неке су правне, неке су бесправне и сада, наравно, ови који дижу стубове кажу: нас то не интересује, ми имамо своје интересе, новац и ми то хоћемо да направимо.

Дакле, ми сад усвајамо урбанистички план да се не иде више у Винчу једним путем, него да се на депонију иде другим путем.

Било би много боље да ми сад усвајамо план којим ће тај далековод мало да се помакне – да не буде 46 метара од школе, нека буде 200 метара од школе, јер опасност пада – професоре, ви знате, – са квадратом раздаљине.

Није потребно чак ни много то да се одмакне, али је јако важно да се одмакне. И нико ме не може убедити да је то немогуће, јер сви знамо шта је далековод. То су челични стубови на бетонским темељима који могу мало да се помакну.

Да ли је то могуће? Могуће је. Ја знам да је то могуће зато што ће овај далековод бити повезан са трафо станицом „Београд 20“ на Звездари, у Миријеву, која кад је грађена имала је исти тај проблем. Значи на месту где је требало да буде грађена, грађани су изградили куће, све су бесправне и они ту живе и они су се бунили, протестовали. И исти је био тада однос власти, тада друге власти, наше, је л’ да, да је то пројектовано, да су грађани градили бесправно, то нема везе. Грађани су били упорни, протестовали су и на крају смо сви заједно изгубили време. Променили смо План. Одложили смо изградњу трафо станице „Београд 20“, променили смо План, померили смо трафо станицу да буде даље од деце, од школа, од обданишта.

И сада тај далековод који ће се повезати са том истом трафо станицом, њега нећемо да померимо, него ћемо, што је заиста цинично, направити нови пут, па кад поново блокирају онај, да ми идемо около и да се правимо да протеста нема.

О томе се овде ради. Можете да се распитате код људи који су оданде, који су из Винче, који су из Гроцке, можете да консултујете – Богу хвала – сајтове на интернету, научне студије, да их прочитате, објављене су и једне и друге и родитељи који тамо живе су проценили да ту нешто има и не желе да им деца живе испод далековода.

Тако да ја предлажем да ми не усвајамо овај План или, на крају крајева можемо и да га усвојимо, али да усвојимо и овај други – да не померамо само трасу којом иду камиони Градске чистоће, него да померимо и трасу којом иде тај далековод, да мало заобиђе. Има тамо простора и места и да решимо тај проблем са тим грађанима.

Није први пут. То смо већ радили у овој Скупштини у врло сличној ситуацији која је повезана са овом. Хвала вам.