Програм Дирекције за грађевинско земљиште предвиђа огромна улагања за промашени пројекат Београд на води.

Расправа поводом ПРЕДЛОГA ПРОГРАМА УРЕЂИВАЊА И ДОДЕЛЕ ГРАЂЕВИНСКОГ ЗЕМЉИШТА ЗА 2016. ГОДИНУ. 26. седница, 28. децембар 2015.

Oво је једна јако озбиљна и важна тачка за наш Град. Програм рада Дирекције за градско грађевинско земљиште за 2016. годину. Kао што можемо да видимо, овде на другој страни, ове године су за програм рада Дирекције предвиђена средства од 12.550.000.000 динара. Tо је осетно повећање, то су озбиљна средства, мислим да је прошле године у том првом програму који смо усвајали буџет Дирекције био 8.500.000.000. Дакле, ово је сада доста више. 12.550.000.000 је онако згодна округла цифра ако рачунамо у оној валути из претходне тачке то је негде око 100 милиона евра. То значи да још, наравно, није достигнуто оно добро време из прошлог мандата. На пример, 2010. године програм је био преко 200 милиона евра, али ево, боље је него прошле године, морам да признам да се у том смислу ситуација поправља.

Сад, наравно, битно је питање како се пуни буџет Дирекције? Одакле ова средства долазе? Већина ових средстава би требало да буду и раније су била из накнаде за уређење грађевинског земљишта и доприноса за уређење грађевинског земљишта. О тим изворима прихода сам доста говорио у прошлој тачки, међутим овде је то у ствари мањи део овог финансирања Дирекције. Овде имамо све скупа предвиђено 5.450.000.000 дирекцијиних прихода, где се предвиђа да ће Дирекција да уговорима са корисницима и закупцима пословног простора из накнаде и закупнине успети да приходује само толико. Међутим, како је сада остало попуњено до тих предвиђених 12 милијарди? Ту имамо још неколико извора прихода. Имамо оно што сам говорио током дискусије о буџету – продаја земљишта, продаја грађевинског земљишта и објеката у власништву Дирекције али то је мање, углавном је то земљиште и то износи 1.500.000.000 динара. Имамо кредитна средства од кредита које наравно, ви никад нисте узели, 1.437.000.000 се предвиђа од кредита Европске инвестиционе банке. То нису прескупи кредити, иако сте ви раније тврдили да јесу. Европска инвестициона банка служи за подршку инфраструктурним пројектима и она увек даје најниже могуће кредитне услове и најбоље могуће кредитне услове па је тако било и када су и ови кредити уговарани.

Наравно кредитни услови се мењају у зависности од светских трендова – да ли је светска криза, или није криза, али то не зависи од нас, то зависи од светских трендова. Дакле милијарду и по од продаје грађевинског земљишта, милијарду и по од кредита и овде је у ствари колико ја видим, пројектовани суфицит главна ствар која решава овај проблем. Даље, четири милијарде динара је предвиђено да дође из суфицита који је пројектован да остане од ове године и да буде утрошен у следећој години у програму Дирекције. Е сад, зашто је то мало проблематично? Зато што у овом програму, као што видите, и он је као и програмски буџет на неки начин трогодишњи и предвиђене су пројекције за 2016,17. и 18. годину и ту углавном можемо да видимо да се рачуна на нека слична или чак већа средства у наредним годинама. Велико је питање да ли је то могуће и да ли је то реално? Да ли ће суфицит увек бити оволики – четири милијарде, као што је ове године? Да ли увек можемо да рачунамо на то, то је велико питање. Да ли ће се то десити и следеће године 2017. и оне тамо 2018? Али сада, за ову годину, мислим да је то постављено реално. Претпостављам да већ знате 28. децембра колико средстава ће остати у суфициту тако да је с те стране то реално.

Ово је дакле сада озбиљан план, мало озбиљнији него протеклих година. Овде се налази доста тога што је и раније започето, доста тога што треба да буде започето, а све је ово у складу са Урбанистичким плановима и са стратегијама и стратешким плановима града Београда, дакле оно што треба да се ради. Нормално је, и морам то поздравити, издвајање средстава за објекте водовода и канализације. Дакле овде у овој 2016. години 850.000.000 динара предвиђено је за објекте водовода и то је на 35. страни. На 40. страни је канализација и ту је предвиђено још више. Колико сам видео, негде 1.840.000.000. Значи, преко две и по милијарде заједно. То су озбиљна средства, мислим да је то дупло више отприлике него у прошлом програму што и одговара повећању саме суме која је у програму Дирекције. Ранијих година смо имали у току године неколико ребаланса програма Дирекције и углавном су они били смањење планираног обима средстава и смањење планираног обима радова. Ја се надам да то неће ове године бити случај. Ранијих година се догађало да на почетку програма предвидите десет милијарди па се на крају то заврши на мање од пет. Ако се то не понови и ове године онда је то у реду… (Чује се добацивање из сале). Па мислим да је било 2014. године ако вас то занима. И, значи, све у свему немам ја много тога да овде критикујем, чак уз комплименте господину Поповићу директору и госпођи Поповић која нам је све ово представила, ово је добар програм и не разликује се много од програма који мислим да би био усвојен и да није дошло до промене власти.

Тако да – за мало да гласам за овај програм. Али, ипак не можемо да гласамо за овај програм из разлога што ове године крећу озбиљни трошкови и овде су предвиђена и озбиљна улагања града Београда које град Београд мора да плати за пројекат Београд на води. То имате на страни 16. и на страни 17. У претходној тачки сам објаснио и чули сте да се та средства нама неће вратити од инвеститора, они неће улагати у Дирекцију, у дирекцијин фонд, тако да је ово новац грађана Београда који ће бити дат неповратно инвеститору тог чудног пројекта. На страни 51. рецимо, такође имате почетак озбиљних улагања као што је акциони план пресељења становника за потребу изградње Београда на води. Дакле, кажем опет – не можемо да гласамо за овај део програма Дирекције, значи за давање стотина милиона од новца грађана Београда за пројекат који сматрамо промашеним. Та се средства неће вратити Београду, та средства ће страни инвеститор изнети  из земље као свој профит заједно са својим партнерима који су вероватно из земље и то је разлог због кога овај програм не може да има подршку Демократске странке. Хвала.