Промена услова за избор директора Јавних предузећа

Расправа на тему предлози за измене оснивачких аката неколико градских јавних предузећа.  13. седница, 21.1.2015.

Господин Веља Пешић, који је био известилац по прошлој тачки, рекао је на крају нешто јако занимљиво, да је овај текст који смо усвојили морао тако да изгледа због тога што то тражи Европска унија и Мирко Цветковић и да је то…

Господина Пешића ја добро знам, он је дугогодишњи члан ДСС-а. Просто је невероватно колико се мењају ставови када уђете у власт. Значи, Европска унија – то мора тако и Мирко Цветковић – то мора тако, то је било сјајно, дивно. Ако је било тако сјајно, дивно, што Мирко Цветковић није и даље премијер него овај сада?

Људи, такве одговоре, боље онда немојте ни да одговарате ништа.

(Чује се добацивање са места).       Јесте дигресија, скренуо сам с теме, али нисам могао да одолим. Извињавам се.

Прво, захвалио бих се заиста госпођи Јандрић на исцрпним објашњењима и образложењима која су потпуно била јасна, мада некад у преопширном образложењу може да се изгуби суштина, а суштина јесте ово што је моја претходница, госпођа Христић рекла. Значи, ми имамо ситуацију да смо на прошлој седници Скупштине, да ли на прошлој или претпрошлој, на прошлој ја мислим – требали да изаберемо, да именујемо директоре два јавна комунална предузећа – Инфостан и Градско стамбено предузеће. У складу са Законом о јавним предузећима био је конкурс за директора још пре неколико месеци, па су се онда кандидати јавили на тај конкурс, велики број њих, па је онда било тестирање кандидата, па је онда Комисија кобајаги причала са њима, односно вероватно је стварно причала са њима што је онако тужно и онда се направила ранг листа, први по броју бодова, други, трећи и то је онда по закону све дошло на Скупштину да Скупштина одабере значи за свако од ова два предузећа могла је да одабере првог који има највише бодова на конкурсу, а по закону може да изабере и другог или трећег.

И шта се онда догодило? Ова скупштинска већина није одабрала никог, односно нико није дигао руку за те људе јадне, који су прошли више месеци агоније тог компликованог конкурса, полагања тестова и разговора.

То је врло необично јер ово је други пут да на тај начин имамо један узалудан конкурс у коме се људи јављају и на крају их нико не изабере.

Ја бих замолио председавајућег да каже одборнику да заврши телефонски разговор јер ме деконцентрише његов разговор који чујем из првих клупа.

Добро, да наставим, дакле шта се догодило? Значи, једанпут је то урадио Привремени орган да није изабрао ниједног кандидата. Немогуће је, а јавило се по 20, 30, 40 кандидата, сортирала Комисија – први, други, трећи и ниједан није био добар.

И сад поново се то исто дешава. И сад ћемо по трећи пут да имамо конкурс. Али, е ту је сад поента, ту је квака – пре него што распишемо нови конкурс ми мењамо статуте у та два предузећа мењамо – шта? Услове ко може да буде директор. И ти услови нису добри и шта се сад дешава? Где је писало у овом Статуту да неко мора да има високу стручну спрему 7. степен, мастер, па да има 5 година искуства у тој стручној спреми, што је логично. Е, сад то бришемо и сад он треба да има само 5 година искуства. Али не мора да буде у тој спреми, може да има и у средњој.

И сад, шта то значи? Мислим, постоји неко, можете лепо да нам дате слику и да кажете како се зове, који је изгледа завршио накнадно, прво је стекао мало искуства, па је онда под старе дане завршио неки факултет, добио диплому и сад он треба да се јави на конкурс и да буде изабран.

Значи, потпуно јасно, директно, отворено најава намештања конкурса, поново политичких директора, подела међу партијама, све оно што је причано да неће бити, да се неће десити, па не може нико… Ево, след чињеница сам вам изнео, све је то тако тачно и не може нико да каже и да ме убеди да се ово не ради зато да би сада могли да се јаве и да победе на конкурсу неки који по ранијем Статуту нису могли да се јаве и да конкуришу уопште за ту функцију.

Значи, овакав начин, ја не кажем опет да то није било у прошлости, у време не знам Мирка Цветковића итд, али ваљда сте ви изабрани са причом да тога више неће бити. Разочаравате нас, људи, ви радите ово још горе и још провидније и још очигледније него било ко кога сте ви раније оптуживали за такве ствари. Хвала.