Ребаланси програма ЈП – повећање цена

РАСПРАВА О ПРЕДЛОЗИМА РЕШЕЊА О ДАВАЊУ САГЛАСНОСТИ НА РЕБАЛАНСЕ ПРОГРАМА ПОСЛОВАЊА ЈАВНИХ ПРЕДУЗЕЋА ЗА 2014. ГОДИНУ. 9. седница, 30.10.2014.

Колеге одборници, замолио бих да будемо колегијални. Нема потребе за добацивањем. Сигурно ћу говорити мање од представника предлагача, који је говорио 20 минута. У прошлом сазиву, они који су били, а ви сте били, био је обичај да између два и три сата имамо паузу за ручак, је ли тако? Нема потребе за тим сада, јер седнице трају толико кратко да уопште нема потребе за тим. Према томе, у том смислу мало стрпљења и колегијалности неће шкодити. А мислим да је добро да се бар мало продискутује. Ово је 10. тачка – (показујем више стотина страница метеријала) ово, само 10. тачка са којом су спојене још две, пошто је она ваљда недовољна и ово би требало да одборници прочитају? Ја морам да признам да нисам успео све ово да прочитам. Ту има више него у свим књигама које сам купио на Сајму књига ових дана. Нисам стигао, али мало сам прелистао. Оно што сам очекивао да нађем, нисам нашао, а нешто што нисам очекивао да нађем сам нашао. Прво да вам кажем шта нисам нашао.

Значи, ако уђемо у почетак, то је прва и то је сагласност на Ребаланс Програма Дирекције за грађевинско земљиште. Онда ту окрените 8. страну овог материјала. И оно што је добро и што у свом програму свако предузеће има, има и наведе – мисија, визија и циљеви. И код Дирекције испод тог наслова сад ту имате неке две и по стране некаквог текста. Ја се извињавам, директорка је отишла. Где је овде, шта је овде мисија, шта је визија, а где су наведени циљеви? Ово мора да је нека грешка. Тога уопште нема у овом тексту.

Ја бих молио да за следећи пут, јер Дирекција је изузетно важно предузеће и то што она ради, Дирекција заправо спроводи важну мисију, спроводи визију Града, градоначелника, Градске скупштине и има врло важне циљеве. У овим су заборавили да то уопште ставе, погледајте и сами. Остала предузећа имају. Имају солидно наведено, изузев Предузећа „Ада Циганлија“, где су мисија, визија и циљ заједно стали у две реченице, у којима отприлике пише – надамо се да наставимо овај посао као и до сада. То пише тако.

Предузеће као што је „Ада Циганлија“, знате, то је најлепши део Београда. Кад одете тамо, ви видите да ту неко ради са некаквом визијом и да ту постоји одређена мисија да Ада Циганлија буде за све грађане Београда. Па, бар напишите то. Немојте само наслов да напишете и онда у неке две реченице – надамо се да радимо као и до сада и као што смо радили и прошле године. Тога нема.

А чега има, што ме је изненадило? Знате шта, има озбиљних поскупљења прикривених овде, убачених да се тешко нађу. Поменуо их је представник предлагача, али и он је то сакрио у свом говору, а тешко да је ико од вас то приметио, а чини се озбиљно повећање цена.

Градско стамбено предузеће, па онда на страни 89. предвиђа: Предузеће планира да изврши корекцију цене чишћења. То значи по сваком стану наплаћује се цена чишћења од 1. октобра 2014. за 20% више. Значи, од 1. октобра, ваљда је већ поскупело, иначе нам не би ово дали – 20% поскупљења.

Предузеће „Погребне услуге“, што је, како да вам кажем, посебно болно, јер нема породице у Београду која не плаћа накнаду, односно одржавање за гробно место. А да не говорим о породицама које имају само пензионерске приходе, којима се сада смањују приходи. То је на страни 6. Одлуке, само да нађем за погребне услуге, а има их овде много. Нашао сам. На страни 6. ребаланса „Погребних услуга“, односно страна 2. каже: „Ребалансом је планирано повећање цена погребних услуга од 1. новембра“. Значи, прекосутра је 1. новембар и то је повећање од 25% да ће се повећати цене закупа и одржавања гробних места. Значи, свако ко има своје најдраже на београдским гробљима, за 25% ће се повећати цене закупа и одржавања гробних места. Кажем, нисам све прочитао и не знам да ли је ово све.

Чиме се оправдавају овакви проценти повећања? Инфлацијом? Нема инфлације. Повећањем стандарда, повећањем наших могућности? Не, супротно је. Али, заиста, као да овај сазив Скупштине има нешто против грађана Београда. Поштедите их, барем од оваквих повећања цена у оволиком износу и за овакве ствари које погађају пензионере. Значи, не може да се избегне плаћање уплатницом Инфостана или да откажете чишћење, па да вам ходници буду прљави. Не можете да откажете закуп гробног места.

Али, кажем да опет нема камера, нема новинара и као да није важно, али ово ће људи да сазнају кад добију рачун. Чак нема ни информације о томе, најаве о поскупљењу. Једно је ступило од 1. октобра, а друго од 1. новембра. Тако пише овде, ако није неки фалсификат. Не треба веровати више ни јавним регистрима. Хвала.