Реплика и одговор на питање зашто је запаљена Скупштина 2000. године?

III део расправе поводом тачака Дневног реда: ПРЕДЛОЗИ УРБАНИСТИЧКИХ ПЛАНОВА… 30. седница, 8. јун 2016.

ПРЕДСЕДНИК

Време. Хвала, г. Рајковићу. Реплику тражи Алимпић. Изволите.

ЗОРАН АЛИМПИЋ

Председниче, чини ми се да нисте приметили, али прекршили сте пословник, члан 91. и члан 92. Дакле, члан 92. говори када и како одборник има право да усмено укаже на повреду у поступању председника Скупштине. Господин Рајковић се позвао на повреду Пословника, на члан 92, да ће он то да учини. Уместо да је он то учинио, он је оно на шта би иначе имао право по члану 91 мени реплицирао и ово је била чиста реплика. Оно у чему сте Ви повредили Пословник је то што га нисте опоменули, рекли му да то није повреда Пословника, да треба да затражи реплику, а у том случају би добио реч после мене.

ПРЕДСЕДНИК

А знате како сте Ви добили реч када сте ….

ЗОРАН АЛИМПИЋ

Тако да сте прекршили Пословник.

ПРЕДСЕДНИК

Хоћете да се изјаснимо о томе?

ЗОРАН АЛИМПИЋ

Не морамо да се изјаснимо, него ви да признате и све је у реду. То је сасвим очигледно. Та пракса да се одборници изјашњавају и гласају да ли је неко повредио Пословник има смисла када је та ствар сумњива, а када је у питању несумњива повреда Пословника глупо је да тражите од одборника да се изјашњавају и гласају против очигледног и супротно здравом разуму. Понижавате их тиме.

ПРЕДСЕДНИК

Мислите добили бисте један глас. Хвала. Светлана Јовичинац, да ли желите право на завршну реч? (Алимпић тражи реплику). Нисам знао да хоћете и реплику. Изволите.

ЗОРАН АЛИМПИЋ

Једном приликом сам овде рекао да нећу реплицирати на провокације са ове стране, (показује на део сале где седе одборници „Самосталног ДСС-а“) нема никакве сврхе и нећу, заиста, тако да сад реплицирам само г. Рајковићу.

Желим да реплицирам на једну ствар, односно желим да им кажем као одборницима једну ствар. Пошто се често може чути та нека прича како је неко запалио Скупштину и силом дошао на власт …

МИРКО РАЈКОВИЋ

Није неко, зна се ко је.

ЗОРАН АЛИМПИЋ

Зна се ко је, да, грађани Србије, грађани Београда, било је тамо кажу можда и милион људи, да ли стварно мислите да су то све били чланови ДС-а?

(Чује се добацивање из дела сале где седе одборници „Самосталног ДСС-а). Ви немојте да се мешате, и ви сте били тамо, али чак и да су то урадиле политичке странке а не грађани, у питању је било 19 странака и покрета, од којих је већина сада у власти са Вучићем, у којима је био и ДСС, тако да ја заиста не бих прихватио, мада би то лепо било, да су то све људи који су само нас послушали.

Али, одмах да вам кажем, никада грађани Србије из таквог разлога неће масовно да протестују. Да би некога незаконито довели на власт. Зашто су грађани Србије у тој мери и на тај начин протестовали и толико их је много било да то више није било могуће контрлисати? То је била маса коју није било могуће контролисати, зато се то десило. Зашто? Изборна крађа је повод, разумете. Није власт узета 5. октобра, него 24. септембра – на изборима. А тада су, ви и тај господин коме неки овде хоће да подигну споменик, Милошевић и СПС, помислио је да може да покраде изборе. И 1996. године се то исто десило.

ПРЕДСЕДНИК

Хвала, истекло вам је време.

ЗОРАН АЛИМПИЋ

И у будућности да знате: свако ко помисли да покраде изборе, превариће се и лоше ће проћи. Грађани знају када су покрадени. Догађало се да неки позову грађане и кажу „покрадени смо“ па грађани не изађу. Грађани тачно знају кад су покрадени. Њихов бес тада ништа не може зауставити. Знате шта се тада догодило. Неће грађани ни због једне странке и ни због једног лидера да пале Скупштину. Али ако им украду изборну вољу…