Руше зграду Генералштаба да би направили споменик Стефану Немањи.

Обједињена расправа о тачкама 22. и 23. Дневног реда. 22. ПРЕДЛОГ РЕШЕЊА О ДОДЕЛИ НАЗИВА ШЕТАЛИШТУ НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДСКИХ ОПШТИНА: НОВИ БЕОГРАД И ЗЕМУН – ОБАЛА КРАЉА АЛЕКСАНДРА I КАРАЂОРЂЕВИЋА. 23. ПРЕДЛОГ ОДЛУКЕ О ИЗМЕНИ ОДЛУКЕ О ПОДИЗАЊУ СПОМЕНИКА СТЕФАНУ НЕМАЊИ. 40. седница, 29. јун 2017.

Што се тиче прве тачке, од ове две о којима ћемо сада да расправљамо, то је Одлука да се део обале назове по Краљу Александру I Карађорђевићу, материјал и предлог смо добили пред саму седницу. То тако не треба радити, на брзину и преко колена. Када су у питању овакве одлуке, то су важне одлуке, дати једно име улици, обали у овом случају, дуго ће то име да стоји, треба оставити мало простора одборницима и за консултације итд. Ја ћу се консултовати са мојим колегама и колегиницама одборницима и ми ћемо да гласамо за ову Одлуку. Логично је да Краљ Александар I има своју улицу. Тачно је ово што је рекао градски менаџер, да у тој некој хијерархији имена, на првом месту су били мостови, на другом месту су били булевари, па улице итд, и онда се на крају десило, да је Краљ Александар I заправо имао највећи мост, највећу почаст, а на крају је остао без тога, јер је и Београд остао без тог моста. Што се нас тиче, то није спорно, гласаћемо за овај предлог.

Оно што јесте спорно, то је ова друга одлука. Ако се сећате, ми смо о овоме већ расправљали и када смо донели Одлуку о постављању споменика Стефану Немањи и о именовању Одбора за постављање споменика. И тада нам је, исто као и сада, речено да је иницијативу поднео, тада премијер, сада председник, Александар Вучић, мада смо дискутовали о томе, господин Весић зна, била је и једна претходна иницијатива, али, добро, ред је препустити част. Не знам како се нисте сетили да му и ово за Краља Александра препустите, али, добро. Дакле, шта је сада ту проблем? Када смо усвајали ову Одлуку, чак смо именовали премијера и у Комисију за подизање споменика, за председника Комисије за подизање споменика. Тада је било, и то је вероватно исто била његова идеја, да локација буде у Немањиној улици, у парку Мањеж, у средини парка, тамо где постоје прилази. Мислим да је та локација у реду. Ту није било проблема, сви смо били за. Међутим, сада се у међувремену неко предомислио, не знам ко се и зашто предомислио, променио је локацију и сада та нова локација треба да буде на углу улице Немањине и Кнеза Милоша, лева страна, када се гледа према Славији, половина тог јединственог објекта нове зграде Генералштаба, аутора архитекте Николе Добровића. Ако сам ја добро разумео, сада треба да се поруши зграда Генералштаба и да се тај споменик, спомен комплекс, уместо ње прави. Нисам сад први пут чуо за то. Цитираћу вам да је Александар Вучић једном, током својих многих гостовања на Телевизији „Happy“ изјавио следеће: „Рушимо зграду Генералштаба, да бисмо поставили споменик ономе ко је створио српску државу. Немамо споменик Стефану Немањи. Направићемо велелепан споменик, али и Музеј Немањића, да би наша деца знала шта су све они оставили Србији“. Градски менаџер је недавно, мислим да сам то нашао на сајту Града, нешто слично изјавио, да ће ту бити музеј, дакле, биће посвећен, не само Немањићима, односно спомен комплекс, него читавом српском Средњем веку, да то једног дана може да прерасте у музеј, да се преузму експонати из осталих музеја итд. Значи, то сад већ постаје, од првобитне идеје о споменику, нека мегаломанска, пројектантска, квазиархитектонска идеја, којом се баве, извињавам се, аматери, јасно је ко. Ми сада имамо ситуацију да рушимо један споменик, да би направили други. Морам да вам кажем да је зграда Генералштаба заштићени споменик културе, да је то зграда коју је пројектовао, осмислио, архитекта Добровић. Она је из два дела, то су две зграде, то сви знају. Један је са једне стране, други са друге стране Немањине улице. Те зграде, са том косином представљају, симболизују кањон Сутјеске, то ће вероватно знати колеге са СПС-овске и ПУПС-овске стране сале. Ако срушите једну страну кањона Сутјеске, то више није кањон. То је провалија. Апсолутно сам против рушења зграде Генералштаба.

ПРЕДСЕДНИК:

Господине Алимпићу, само да констатујем, постали сте поштовалац народноослободилачке борбе. То ме радује. Изволите.

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Ја сам увек био поштовалац народноослободилачке борбе. То никад није било спорно, али то у овом тренутку није битно. Битно да сам ја и поштовалац дела Николе Добровића. Рушењем његовог објекта, који је проглашен једним од најбољих, његовим животним делом, који је законом заштићен, то ћемо да срушимо, да би сачували успомену на њега како је речено, неким експонатом, то стварно не разумем. Зграда јесте бомбардована, као што је бомбардована и зграда ЦК, па је и даље тамо где је била. Зграда се може поправити, обновити, ставити фасада у оном облику како је било. То је нешто што се са зградама, које представљају оријентире, симболе, ради. На крају крајева, и зграда Владе, која је преко пута, је такође била бомбардована, па је обновљено све као што је било, као да није ни било бомбардовања. Зграде се могу обновити. Ова зграда је заштићена Законом, она представља оријентир у овом граду. Ако баш мора и инсистира се да споменик буде ту, има простора испред, да буде једна биста, да буде и већи споменик, као што је споменик Цару Душану испред Палате правде. Нисмо рушили Палату правде да би испред ставили споменик Цару Душану. Немојте, људи, молим вас, пустите те мегаломанске, чудесне идеје квази патриотизма. Јесте патриотски направити споменик Великом Жупану, и, на крају крајева, и Светом Симеуну, али није добра идеја због тога рушити зграду Генералштаба, која је споменик културе, заштићена Законом, која није још до краја срушена и која се може у том габариту обновити.  Ово је погрешна одлука. Боља је била одлука да то буде у Парку. Значи, нисмо против изградње споменика, али смо против рушења зграде Генералштаба и због тога ћемо гласати против ове одлуке. Ово није право решење. Ово што радите је погрешна ствар. Не руши се један споменик, да би се ту поставио неки други. Овде се чак и не ради о споменику, него се ради о неком музеју, комплексу, још се и не зна шта ће то да буде, пошто круже разне идеје.