СНС се нагодио са Мишковићем?

Расправа о Предлогу плана детаљне регулације за део Блока 19, просторно функционална целина 5, Градска општина Нови Београд и још једног плана и

Предлози одлука о изради:  Плана детаљне регулације подручја између улица: Панчине, Светог Николе, Трнавске, источне границе КП 2277/1 КО Звездара и улице Вељка Дугошевића, Градска општина Звездара и још неколико планова. 19. седница, 16. јул 2015.

Даме и господо одборници, овај први у низу два плана које усвајамо – План детаљне регулације за део Блока 19, просторно функционална целина 5, Градска општина Нови Београд, то је – да будемо отворени – Мишковићев план. Значи, Мишковић је иницирао овај план, финансирао и овај план се искључиво бави градњом објекта број 5 у Блоку 19. То можете да видите на страни 20. Значи, можете да видите шта ће ту да се гради, пошто овде известилац није био сасвим ту јасан. Значи, максимално планирана бруто површина тог објекта износи 20.000 метара квадратних. Значи, зграда висине 43 метра, 20.000 метара квадратних у Блоку 19. На страни 28 можете да видите позицију тог објекта број 5. То је у близини постојеће зграде Делта Холдинга. Пише у новинама да ће ово бити нова зграда Делта Холдинга, стара је исувише мала.

Пре неки дан смо имали неке чланке – вероватно сте читали, пошто сам ја то прочитао у вашем омиљеном листу Курир. Њима није јасно шта се дешава, то је наслов „Луд збуњеног…“ итд, држава, Мишковић итд. И сам плац и сама локација до недавно је била спорна. Више није. Укњижила се Делта.

Мислим, имате на првој страни, значи непосредан повод за израду овог плана је иницијатива предузећа МБГП проперти. То је Мишковићево предузеће, он је власник. Значи, није спорно, постоји АПР. Кад одете тамо, можете да видите да је власник ове фирме извесна фирма која се зове Феникс или тако нешто, а власник тог Феникса је Делта. Знамо ко је Делта. Значи, није ништа ту спорно.

И на крају крајева, прекјуче, доста брзо се све ово одвија – додела земљишта, усвајање плана. Ја се извињавам, вруће је, нисам у кравати, чак нисам ни у сакоу увек кад излазим за говорницу, у јулу се ретко држе седнице, очигледно постоји велика журба. Сад знамо и зашто. У Делта Холдингу је одржана конференција за штампу 14. јула (ово читам вести са Бете), потпредседник Делта Холдинга Дејан Јеремић, значи није председник баш лично то причао, него потпредседник – да је компанија договорила са Градом Београдом да ће до краја 2015. године почети изградња шопинг мола Делта Планет на Ауто-команди (значи, то ћемо нешто друго касније да усвајамо) и он је најавио да ће крајем августа – значи зато журимо – почети изградња нове зграде Делта Холдинга у близини садашње зграде компаније у вредности од 35 милиона евра. То је дакле ова зграда коју ми сад омогућујемо да почне да се гради и где се недавно, кажу новинари на чудан начин укњижио, па на крају те конференције за штампу каже: потпредседник говорећи о пословним резултатима Делта Холдинга у првој половини 2015. године Јеремић је рекао да је приход био за 13,9% већи него у истом периоду лане и колико је то милијарди итд.

Значи, кренуло је Мишковићу. Чак има, значи, 14% већи профит, таман онолико колико је пензионерима мања пензија, толико је њему профит већи.

Ништа се не крије. Пише да се договорио са Градом Београдом. Није ту градоначелник и менаџер. Занимало би ме са ким се конкретно договорио?

Очигледно је нагодба пала. Ово је Нови Београд, гради се једна зграда, није спорно, али мислим, мени је ово веома интересантно у контексту целе оне приче у кампањи која ми из овог угла делује прилично наивно и прилично неукусно када видимо како се то на крају завршава.

Немам заиста ту шта да додам. Све вам је јасно, нема шта да се дода. Нагодба, договор, све ту пише.

Имам само још једно питање за представника предлагача, господина Димитријевића, да мало појасни. Није ми јасно за ову другу одлуку о изради плана коју доносимо сада. То је на Звездари. Значи, улица Панчина, Светог Николе, Трнавске, Вељка Дугошевића. Занимало би ме ко ће тај комплекс да финансира, ко је инвеститор. Значи, пише да ће средства за израду плана, а то није мало, 3.800.000 динара, да обезбеди Грађевинско предузеће Стандард а.д. у стечају. Па сад ја питам, ако је предузеће у стечају, одакле им 4 милиона да плате план? Мислим, ако су у стечају, значи да су блокирани и да не могу да плате својим повериоцима, дужницима, а њима сад дајемо да они финансирају израду плана за 4 милиона. Не знам како то може или можда неко други финансира овај план, а то предузеће у стечају се ту појављује формално. Није ми баш јасно, па бих волео да представник предлагача само појасни како се уопште долази до тих финансијера и донатора који плаћају планове и да ли предузеће у стечају, да ли је уопште логично, нормално, да ли је могуће да предузеће у стечају финансира израду плана. Хвала.