Социјална права која су укинули по свом доласку на власт делимично враћају пред изборе.

Расправа поводом ПРЕДЛОГА ОДЛУКЕ О НАЧИНУ РЕАЛИЗАЦИЈЕ ПОМОЋИ ЗА ПОБОЉШАЊЕ УСЛОВА СТАНОВАЊА ИНТЕРНО РАСЕЉЕНИХ ЛИЦА НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДА БЕОГРАДА, и ПРЕДЛОГА ОДЛУКЕ О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ОДЛУКЕ О ПРАВИМА И УСЛУГАМА СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ – први део. 27. седница, 8. фебруар 2016.

Добар дан, даме и господо градски одборници, градоначелниче и замениче, представници медија, обратио бих се по повреди Пословника пре него што кажем нешто директно о тачкама дневног реда с обзиром да нисам желео да се посебно јављам по Пословнику.

Господине председниче, хтео бих да вас замолим само, да када обављамо гласање у Скупштини, да га обавите у складу са чланом 97. Пословника.

ПРЕДСЕДНИК:

Добро.

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

А то значи, као што пише у Пословнику, да питате ко је за, па питате ко је против, па питате ко је уздржан. Тачно је да у случају да је пребројана мањина, већина не мора да се броји, али да би смо видели да ли та већина уопште постоји, ви не можете да кажете као што сте сад урадили, а и није први пут: „пошто је мањина гласала „за“ нема потребе да питам ко је против и ко је уздржан“. Има потребе.

ПРЕДСЕДНИК:

Да не помињемо мањину и већину молим вас, будите прецизни.

Ја спомињем бројеве тачно је, 11 одборника гласало је „за“, што знате да значи да Предлог нема потребну већину. То је сасвим логично господине Алимпићу.

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Господине председниче нисте питали ко је „уздржан“, а то је различито од против, па чак Пословник предвиђа и могућност да се не буде ни за, ни против, ни уздржан, па се тада сматра да одборник није гласао. Дакле, не морате да бројите ко је за, против и уздржан, довољно је да бројите само мањину, односно приликом гласања, значи оне одборнике који су остали у мањини, а…

ПРЕДСЕДНИК:

Извините што дискутујем, суштински да ли то мења ствар?

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Да, то мења ствар.

ПРЕДСЕДНИК:

Тачка би била на дневном реду. Ту математику морате навести али насамо. Сад молим вас на дневни ред.

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Ви можете сад да ми објасните ваше мишљење да Пословник не ваља, али он је на снази. Промените Пословник ако вам се не свиђа јер је то врло једноставна процедура, већ на следећој седници…

ПРЕДСЕДНИК:

Господине Алимпићу…

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Ја стално покушавам да вас убедим да док Пословник не промените, молим да га поштујете, или иначе нема никаквог смисла ….

ПРЕДСЕДНИК:

Господине Алимпићу, ајде да не причамо у глас. Сигуран сам да Предлог одлуке о начину реализације помоћи за побољшање услова становања интерно расељених лица на територији града Београда, као и Предлог одлуке о изменама и допунама Одлуке о правима и услугама социјалне заштите, то су две важне одлуке које сте ви прочитали и имате нешто да нам кажете. Ајмо сад мало о томе.

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Само ви сматрајте да је ово било јављање по Пословнику, које сам спојио са расправом о тачкама дневног реда. Да не бих два пута морао да се шетам тамо-вамо, штедим на времену и енергији.

Моја колегиница је доста говорила о овој одлуци о начину реализације помоћи за побољшање услова становања интерно расељених лица па ћу ја прво да кажем неколико речи о другој одлуци, која је по позиву на ову седницу требало да буде десета тачка дневног реда, али смо данас, из мени непознатих разлога Дневни ред променили, па је сад то друга тачка. Дакле, Одлука о изменама и допунама Одлуке о правима и услугама социјалне заштите. О чему се у ствари ради у овој одлуци? Ради се о усклађивању наше постојеће одлуке са законом, ради се о дефинисању одређених услуга социјалне заштите које се сада неке стављају, а неке враћају у ову одлуку, али чињеница је да су све те услуге практично и до сада постојале.

Значи, није тачно оно што смо могли да чујемо и овде од стране представника предлагача а нарочито претходних дана у јавности када су ове одлуке најављиване. Овде нема ничега што је „први пут у историји“. Ово су услуге које су и до сада постојале и које су пружане. Истина неке су биле укинуте од стране ове ваше владајуће већине, а неке су биле умањене, па се сада враћају. И врло је интересантно, сам тајминг тога, јер то у области права социјалне заштите што је било укинуто или умањено, да кажем новчане помоћи пензионерима, финансирање трећег покушаја вантелесне оплодње, ученичких стипендија, па и ова персонална асистенција где је укинута, то је све урађено, ако се сећате 22. априла 2014. године, месец дана после избора на којима сте победили. Значи месец дана после избора извршили сте умањивање и укидање права социјалне заштите. Сада пред изборе, значи неких седамдесет и нешто дана пред изборе, сада враћате нешто од тога, и то само део од тога, представљајући то као епохално ново, никад до сада није било, итд. А заправо, враћају се ове мере на ниво мањи и нижи од нивоа који је био пре него што сте ви дошли на власт. То су чињенице. Персонална асистенција – постојала је још у Одлуци од 2011. године, сада се мало другачије дефинише. Дефинише се и практично посебан део у тој персоналној асистенцији, то је лични пратилац детета и то може да се раздвоји од одраслих, али сматрам да је под ранијом дефиницијом персоналне асистенције преко пројеката са удружењима која су се тиме бавила град је финансирао и личне пратиоце детета. Мада то није права персонална асистенција, то је нешто друго, али има сличности и налази се практично као право, може да се финансира и, колико сам разумео, и даље ће се финансирати преко конкурса и преко организација које су лиценциране и које се тиме баве. (Неко добацује са места). То нисам баш најбоље разумео? Или ће се сада финансирати директно, сада ће можда Град бити тај који ће да ангажује персоналне асистенте директно, а не преко невладиних организација? То би могли касније да разјасните како је сада, по овом новом систему предвиђено функционисање ове услуге.

Помиње се и као нова услуга, „предах смештај“. Нов је тај назив који је нешто мало необичан. Предах смештај у ствари служи за предах практично родитељима који воде рачуна о деци са посебним потребама, који су тиме максимално оптерећени. Дакле, то је могућност да осим трајног смештаја у институцији и осим дневног боравка постоји и услуга коју град пружа преко Центра за смештај и боравак деце ометене у развоју. Овде се пружа могућност да се добије нешто између. Дакле, да смештај не буде ни трајан ни дневни него да траје неко време, неколико дана, или неколико седмица и да омогући родитељима да своје дете ту сместе и да могу да реше неке одређене своје проблеме и неке друге послове да заврше. И зато се то зове „предах смештај“. Што иначе постоји као услуга, није ново. Већ 6 година ја мислим да наш Градски центар за смештај и боравак деце ометене у развоју пружа такву услугу.

Нови објекат који сте помињали претпостављам је објекат Центра у Шекспировој? Мислили сте на ову нову зграду коју смо за нашег мандата направили? То ће физички бити објекат који ће за то служити, али нема разлога да заборавимо и дневни боравак, односно објекат „Сунце“ на Новом Београду, који је задужбина „Делта“ фондације. Иако је у питању Задужбина Мишковићева, то је једна добра и племенита ствар и без обзира чија је то Задужбина треба је поменути, да и у том објекту постоје услови, постоје просторије и ту се такође пружа та услуга „Предах смештаја“. Дакле, она већ постоји, иначе нема разлога да то кријемо, колико сам разумео сада су и односи Града и градоначелника са господином Мишковићем одлични и колико сам видео он је сад „највећи инвеститор у Србији“. На жалост вашу, није Алабар ни Ал Зајед највећи инвеститор, ни Мубадала него је изгледа Мишковић?! То је иронија судбине, ето, па тако и захваљујући овој његовој Задужбини Град Београд може да пружа много боље услуге и за овај број деце са посебним потребама. У сваком случају, без обзира на све остало и на кривичне поступке, то треба поздравити.