Шта је важније? Избор новог члана Градског већа или рушење у Савамали?

Расправа поводом тачке Дневног реда: ПРЕДЛОГ ГРАДОНАЧЕЛНИКА ЗА ИЗБОР НОВОГ ЧЛАНА ГРАДСКОГ ВЕЋА ГРАДА БЕОГРАДА. 30. седница, 8. јун 2016.

ПРЕДСЕДНИК:

Oдборници, ја вас молим да заузмете своја места како бисмо могли да почнемо са радом. Ја вам се извињавам на мањем кашњењу. У току су биле додатне консултације што је и уобичајно пред Скупштину, тако да се надам да имате разумевања. Ајде, мир у сали, ајде да се чујемо! Коме се не свиђа нека изађе напоље. Затворите ми врата. Представници седме силе нека седну. Ајде, јесте ли се лепо сместили? Једном месечно Скупштина и не можете да будете стрпљиви и концентрисани два сата.

Према евиденционој листи, присуство седници пријавило је 76 одборника, тако да Скупштина може пуноважно да одлучује.

Отварам 30. седницу Скупштине града Београда.

*  *  *

Изволите господине Алимпићу, имате ви реч, надам се да ћете се држати Дневног реда. У супротном знате које су санкције, били сте дуго овде.

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Ово је заиста веома интересантан манир председавајућег да одборнику који се јавио за реч, приликом давања речи, прети унапред некаквим санкцијама. Нема за то никаквог разлога. Ја сам, наравно, желео да говорим поводом тачке Дневног реда. Тачка Дневног реда је један предлог градоначелника, који из неког разлога није могао да дође на тако важну седницу када он лично предлаже новог члана Већа, већ је уместо њега то кратко учинио његов заменик. Предложена је госпођа Ивана Томић, (неко добацује из сале „госпођица“). Госпођа, госпођа, да. Из поштовања, све су жене госпође.

Кад сам погледао њену биографију, уочио сам један врло значајан податак. Веома интересантан, који каже да је госпођа Томић била одборник ове наше градске Скупштине у прошлом мандату. 2012/2013. године је била, и ту стоји у њеној биографији „као одборнику опозиционе странке усвојен јој је амандман за реконструкцију родне куће Степе Степановића“, итд. Дакле, ово је јако лепо, како да вам кажем. И ево, позивам и ову Скупштину: усвојите некад и ви неки амандман опозиције, да можемо то да ставимо касније и ми у своју биографију. Јер је то очигледно изузетно значајна ствар кад вам владајућа већина усвоји амандман кад заслужује да се унесе у нечију званичну биографију.

А ми већ неколико седница предлажемо да се расправља о криминалном рушењу дела Савамале и ви то одбијате…

ПРЕДСЕДНИК:

Не говорите о ономе што је на Дневном реду!

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Ви сте, председниче, на почетку седнице један озбиљан проблем који тишти 2000 ученика и наставнике медицинске школе, назвали „микропроблемом“. А не дозвољавате да се овде говори о макропроблему. А макропроблем је то што неки непознати људи тероришу грађане Београда са фантомкама на глави, руше објекте, а Скупштина града на то не реагује. Скупштина града на то мора да реагује. У питању је озбиљно угрожавање безбедности грађана. О томе ћемо да причамо по свакој тачки Дневног реда.

ПРЕДСЕДНИК:

Нећете, причаћете о Дневном реду.

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Као некада давно, Катон старији који је узор свим говорницима, сваки свој говор у Римском Сенату завршавао је са „Ceterum censeo Carthaginem esse delendam“ – (На латинском: „Уосталом, мислим да Картагину треба разорити“). И на крају су је и разорили. Тако ћемо сваки наш говор ако треба да завршавамо подсећањем на овај случај.

ПРЕДСЕДНИК:

Добро, хвала вам, хвала вам. Хвала.