Шта планирају јавна предузећа до краја 2015?

Расправа о Предлозима решења о давању сагласности на ребалансе програма пословања за 2015. годину:

– ЈКП ГСП „Београд“

– ЈКП „Градска чистоћа“

– ЈКП „Београдски водовод и канализација“

– ЈКП „Зеленило Београд“

– ЈКП „Јавно осветљење“

– ЈКП „Паркинг сервис“

– ЈКП „Инфостан“

– ЈКП „Градске пијаце“

– ЈКП „Београд-пут“

– ЈРДП „Студио Б“

– ЈП „Градско стамбено“

– ЈП „Београдска тврђава“

– ЈП „Хиподром Београд“

– ЈП „Сава центар“

– ЈП „Ада Циганлија“

– Ветеринарске установе „Ветерина Београд“. 19. седница, 16. јул 2015.

ПРЕДСЕДНИК:

Захваљујем госпођи Љиљани Јаковљевић.

Једини пријављени одборник је Зоран Алимпић. Изволите. (ЖАГОР У САЛИ)  Молим вас само за мало тишине и поштујте посвећеност одборника Алимпића седници Скупштине града. Није смешно. То је један од ретких људи који прочита, који се разуме, који често зна да нас усмери, али воли понекад и да предвиђа. Изволите, господине Алимпићу.

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Надам се да понекад и погрешим у својим предвиђањима, јер би то било добро за град.

Као што видите, ово је последња, 15. тачка, ово је материјал за ту тачку и као што је рекао председник, а ја му се на томе захваљујем, ја као посвећени одборник у овој Скупштини сам прочитао ове ребалансе, веровали или не, али нисам успео да прочитам заиста све,  јер овде ако погледате ове табеле које су овде, овај пут заиста су превазишли себе још горе него кад је буџет у питању. Толико су ситне да се пиксели губе, тако да лупа коју сам купио не помаже ми ништа. Значи, бројеви се претварају у црне мрље. Не помаже ништа. Значи, табеле су неупотребљиве, тако да сам ја у ствари читао углавном текст. Па ако има оних који нису ово прочитали, искористићу још мало ово времена на које имам право да неке занимљиве, интересантне, битне ствари које одборници треба да чују, да на њих скренем пажњу.

Ако имате пред собом материјал, као што ја обично радим, можете да пратите по странама где, шта од овога пише.

Значи, по реду по коме смо то и добили прво је ребаланс Градског саобраћајног предузећа. И већ ту, кад сам окренуо прву страну с леве стране сам се изненадио када сам видео приватну имејл преписку. Значи, овде је нека госпођа Гордана Петровић из ГСП-а шаље некој госпођи Биљани Ђорђевић: „Биљо, позиције су у реду, поздрав, Гоца“, па онда имају неке позиције, па онда доле на крају: молим те да сравнимо уколико има још нека буџетска позиција, а није да нема – сугерише да допунимо, па пише „Поооооз“ са једно 5 слова „о“, то на интернету значи поздрављање.

Зашто је ово тужно? Зато што на 4. страни пише да је Градско веће дало сагласност, да су они ово читали, гледали. Значи, они ово нису читали, јер не би ово пустили, него би неко некоме рекао да оно из мејла уради копи и пејст, да пребаци само ових 5 ставки, а да избрише ову приватну преписку, јер ово показује да неко не гледа уопште шта нам даје и шта нам шаље.

Али о ГСП-у сам већ причао доста.

Следећи је ребаланс Програма за Градску чистоћу. Е, ту је већ интересантно кад кренете да читате, па окренете другу страну. Значи, на 3. страни пише да је Градско веће града Београда 9. јула дало сагласност на овај материјал. То је на 3. страни. А на 2. страни стоји – погледајте на дну тачка 4: Смањење броја запослених за 180, па каже: планиране отпремнине 150.000 динара. Укупно за 180 људи. Онда ја погледам мало, и ове остале ставке су смешне. Значи, смањење обима чишћења 197.000, повећање прихода од рециклаже 67.000. Ево, погледајте цифре, друга страна.

Наравно, у каснијем тексту у тим чувеним табелама може се видети да је ово као да је Бачевић писао, значи овде су погрешили хиљаду пута. Значи, ту где пише 1.000, то је у ствари милион. Али, како да вам кажем, Градско веће се слаже, дало је печат, одлично, може да иде тако даље.

Сад да кажемо озбиљније ствари, идемо на страну 28. Реч је о ребалансу Градске чистоће. И ту сад пише овако да је Секретаријат за комунално-стамбене послове потписао уговор са Јавним комуналним предузећем за ову годину, за 2015. годину. Значи, они су на почетку године потписали уговор колико ће Секретаријат да плаћа Градску чистоћу, услуге чишћења, прања улица и ванредних послова до краја године. И сад овде пише да је Уговором од 16. априла смањен тај износ за 216.722.000 динара. Значи, то је новац који Град плаћа Градској чистоћи да чисти улице и да пере улице.

То није небитно. Јер, ако разговарате са грађанима, а као одборници сигурно разговарате, једна од главних примедби грађана ће бити – град је прљав, прљавији него што је икад био. А овде пише ево зашто.

И сад даље на страни 28 људи из Градске чистоће – а то је природно – кажу: због знатно мање опредељених средстава за 2015. годину за услуге чишћења и прања јавних површина, било је неопходно одређени број улица пребацити из виших категорија у ниже категорије, те је у складу са наведеним 1.036 улица из више категорије за вршење услуга чишћења јавних површина сврстано у ниже категорије, а 691 улица из више категорије за вршење услуга прања јавних површина сврстана у ниже категорије.

Ја нажалост не знам, а и одборничко питање могу да чекам и по 10 месеци, да питам шта значи то виша, а шта нижа категорија. И не знам стварно колико тих категорија има. Логично је да је виша категорија, да то значи да се нека улица пере више пута – трипут годишње, двапут, пет пута годишње, а нижа категорија да се пере ређе, знате, једном годишње.

Значи, 1.000 улица, односно 1.036 због штедње пребачено је у нижу категорију и мање и ређе се чисте, а 691 улица се мање и ређе пере. И зато нам је Београд прљав. И сви можете да посведочите као градски одборници и представници грађана да се ређе празне и контејнери. И то је вероватно део штедње.

Значи, ово и није баш смешно, али наравно, то је штедња за градски буџет, а на страни 57, то је већ уобичајено за већину ових градских комуналних предузећа, а то је да Градска чистоћа планира повећање цена услуга изношења комуналног отпада за 5% са почетком примене у трећем кварталу. То ускоро почиње. Наиме, значи, по Одлуци Владе, пошто је инфлација 5%, све комуналне услуге у току ове године могу да поскупе 5% и то је било и прошле године и 5 плус 5 је 10 и камата на камату, можда и више. Значи, пензије не да су заустављене, не расту више као што су некад расле да и оне прате ову инфлацију, него су смањене, не прате инфлацију ни пензије ни плате у јавном сектору, а комуналне услуге прате инфлацију, расту 5% 2014. године, 5% 2015. године, 5% 2013. Докле то тако може да иде, ја не знам. И било би у реду да се не смањује бар квалитет и количина услуга, али се смањује, као што видите.

И онда на крају се сва ова предузећа хвале како им још остаје пара. Имају профит, па тај профит враћају назад у градски буџет.

Грађани су платили чишћење, ви не очистите, а вишак отиче у буџет. То је парафискални намет и то је варање грађана.

Ребаланс Београдског водовода и канализације, поскупљење од 5% за које пише да треба да буде од 1. јула. Не знам да ли је то одобрено, да ли неко овде зна да ли је поскупело од 1. јула. Мислим да није иако пише овде, а можда и јесте, то се по новинама не објављује код нас кад поскупи, него кажу – „ништа никад није поскупело“.

Имамо Зеленило, слична ствар. Ево, страна 14. Кад окренете страну 14 и ту негде у средини, па пише овако, болдовано: По основу овог повећања незнатно је смањен интензитет радова на пакетима услуга: одржавање травњака, одржавање живе ограде, одржавање шибља у односу на 2014. годину.

Градско зеленило је смањило пакет услуга, значи одржавање травњака, ређе шишају траву, што може да се види, ређе шишају живу ограду, мање одржавају шибље и то пише на 14. страни на средини.

Јавно осветљење – интересантно предузеће, мало се њиме бавимо. Значи, има ту неких ствари да они планирају повећање неке добити итд. Како да вам кажем, ако имате добит, повећајте број сијалица или побољшајте осветљење, немојте добит да враћате у буџет, јер то је онда парафискални намет.

Но, оно што је мени овде било интересантно, а сигуран сам као представницима грађана и као самим грађанима врло је интересантно и вама и вашим бирачима – на страни 13. значи код Градског осветљења пише овако, на дну, последњи пасус: Увођење накнаде за комуналну услугу обезбеђивања јавног осветљења – у складу са Законом о комуналним делатностима иницирана је измена постојећег модела финансирања (финансирање је сада из буџета града Београда) – значи, Град Београд плаћа Јавној расвети јавну расвету. То што горе сијалице, то што они мењају сијалице. То је до сада тако било од вајкада. А сад: „у правцу увођења наплате накнаде за комуналну услугу обезбеђивања јавног осветљења и утрошак електричне енергије за јавно осветљење, накнада би се наплаћивала од крајњих корисника, тј. грађана и правних лица, чиме би се делимично или у целини растеретио градски буџет; иницирана је измена Закона о комуналним делатностима која би отклонила формалну препреку за увођење наведене накнаде. Тренутно је у току тражење решења по питању адекватног модела наплате“.

Адекватни модел је вероватно по квадрату или преко Инфостана. Надам се да сте разумели шта ово значи. Ово значи да се спрема увођење нове комуналне накнаде, значи на уплатници Инфостана, поред овога што сад имате – одношење смећа, водовод, канализација и остало, имаћете и ставку јавно осветљење. Сад ми плаћамо Осветљењу струју, што ми иначе плаћамо, али кроз градски буџет. Сада ће наравно градски буџет да задржи те паре, а платићемо ми грађани у виду комуналне накнаде. То је страна 13. Погледајте, прочитајте, то ту тако пише. План баш личи на вашу власт.

Да вам не узимам много времена, имамо тај Студио Б. Малопре сам причао, само да вам кажем да не причам напамет, не измишљам као неки овде, значи на страни 15 стоји: „исказан губитак с обзиром на смањење прихода од продаје“, па каже: „приходи умањени због економске кризе која се одсликала на Студију Б у смислу нерекламирања и смањења трошкова код компанија које су имале намеру да се рекламирају“.

Да вам кажем, криза није почела 2014. Криза је почела 2008. године. То сви знамо. Зашто заправо ни компаније ни нико неће више да се рекламира на Студију Б? Разлог за то је невероватан, драстичан пад гледаности. А зашто, то можете да сазнате ако се онако уздржите од гађења, па мало гледате. Значи, то неће више нико да гледа. И зато му и пада цена, проценили су да нема ништа од 500.000 евра, па смо данас донели одлуку да може и дупло мање.

Градско стамбено. Осим већ уобичајеног, на другој страни, тачка 5, каже: ребалансом 2 планирано је повећање накнаде за одржавање чишћења од 1. августа 2015. То ће ускоро да дође.

Имамо једну интересантну ствар и ово бих замолио да погледате, мада верујем да већина вас већ ово зна и неће имати ништа против, али ја мислим да је ово врло, врло проблематично. Страна 53, ту имате једну од ових невидљивих табела, па онда окренете овако и прочитате доле на крају ово што стоји, каже: повећање нето прилива од дугорочних кредита за 450 милиона динара. У овој години Јавно комунално предузеће Градско стамбено планира да подигне – пазите – кредит од 450 милиона динара, да се задужи. Оно све што се градоначелник заклиње да се ништа нећемо задуживати, да Град неће да узима кредите, узећемо приватног партнера само да не би узели кредите. Значи, сада, задужује се за 450 милиона динара иако је солвентно предузеће (значи има вишак пара, уплаћује у буџет), по основу кредита за финансирање акције: „Мали пројекти Београда, која обухвата различите врсте радова, мање инвестиције, поправке, одржавање на свим зградама које се налазе у систему одржавања Јавног предузећа Градско стамбено. Почетак отплате кредита планира се у року од 6 месеци након потписивања уговора са даваоцем кредита“.

Значи, банка ће да да кредит, планирани грејс период од 6 месеци, таман да прођу избори, после ће да плаћа, грађани ће плаћати, наравно. Јер, о чему се овде ради, да појасним. Ово је типичан пример предизборног кредита. Значи, Градско стамбено пред изборе локалне по градским општинама о којима смо доста причали и данас на почетку седнице, узима 450 милиона динара кредит и онда у кратком периоду од неколико месеци у време предизборне кампање то иде са скупштинама станара, по улазима да се као поправља, кречи, ради, знате већ како то иде, оно што сви знамо да радите, значи они леци типа – „ово што је Јавно предузеће урадило, то није урадило зато што му ви плаћате, него је то урадило на иницијативу одборника Српске напредне странке“, па онда ту на отварање тога из овог кредита што је урађено дође кандидат за председника општине, на пример Палилула или Стари град итд, дакле, не председник општине него ваш кандидат, одборник из Српске напредне странке, па се слика: па ево, „ми смо то вама урадили“. Кредит 450 милиона се узима. То ће да се ради у току кампање. А кад се заврши кампања за 6 месеци, кад прође грејс период, наравно, Градско стамбено смањује интензитет ових радова јер мора да враћа рате овог кредита. Све то исто плаћају грађани. Знате, типично предизборна превара и типичан предизборни кредит и грађани треба да знају да они то плаћају и на који начин се то ради.

Имамо ребаланс за Предузеће Београдска тврђава. Ту онако, како да вам кажем, није пријатно кад сам видео на 12. страни позиција 8475 да се одустаје од планиране ревитализације Сектора 1 и 2 југоисточног бедема Горњег града, комплекс Сахат капије и Барокне капије. Значи, ту је било предвиђено неких 14.380.000 динара, па су одустали од тога јер нису добијена средства, нису испуњени неопходни услови за ове радове. Шта значи: „нису испуњени неопходни услови за ове радове“ – не знам, али и ту је нека штедња. Нема ништа од рестаурације Сахат куле, што се дуго планирало. Значи, од тога се сад одустало. Жао ми је да то видим.

Али зато на страни 23, на дну стране, оно што смо данас имали на дневном реду – Измена Одлуке о постављању тезги, па онда они кажу: Одлуком Скупштине града о допунама Одлуке о постављању тезги и других покретних привремених објеката итд, створени су услови да ово предузеће – значи Београдска тврђава, креира нове садржаје за посетиоце, на пример продаја кокица, кукуруза, кестења, сладоледа, освежавајућих напитака.

Радујмо се, тиме ће да се бави Београдска тврђава, а неће да рестаурира тврђаву и Сахат кулу. То је оно што сам ја нашао овде да пише.

Интересантно је, врло је интересантно видети Сава центар. Значи, Сава центар, који је у великим губицима, ту се ради о стотинама милиона. Сава центар, јавно предузеће градско… (ДОБАЦИВАЊЕ ИЗ САЛЕ)

Тако је, спортски центар у коме ви радите није у губицима, али ето, Сава центар јесте. Ако су губици ствар коју треба истаћи, треба је истаћи.

Извињавам се што сам вам се директно обратио. То не бих требало да радим.

Жао ми је што је до овога дошло. И овде у овом ребалансу препоручујем свима да све прочитате, постоје и одређена решења. Не знам ко је писао, претпостављам Управни одбор или директор. Има ту и одређене резигнације, јер шта се дешава? Значи, све мање и мање скупова, конгреса, догађаја се одржава у Сава центру. Муштерије се окрећу приватним хотелима и некаквим другим конгресним центрима, а на страни 12 наводе разлоге за те све губитке, па кажу, ево у средини 12. стране: „посебно је занимљива и чињеница да велики број државних органа, разна министарства и агенције, одржавају скупове по хотелима, а не у конгресном центру“.

Заиста мало тужно да се жале и због чега се жале, а шта је иза овога, већ можемо да видимо.

Једна ствар на коју ми можемо да утичемо, једна ствар у којој смо и ми, Скупштина града и политика наша у једној другој комуналној области утицали на драстични пад посете догађајима који се одржавају у Сава центру, то је наплата паркинга. Кажу: „Прво осипање броја скупова настало је увођењем плаћања паркинга са непримерено високом ценом паркирања по сату, у том моменту најскупљи паркинг сат у целом Београду“. Ја желим да прозовем актуелну власт али и претходне власти, само читам где људи покушавају да нађу некаква оправдања за оно што им се дешава.

На страни 43. можете да видите: имајући у виду очекивани обим активности, Јавно предузеће Сава центар планира губитак у износу од 148.879.000 динара. Огроман губитак и велики проблем за рад овог предузећа које наравно морамо да покушамо некако да им помогнемо.

Имам овде још и неке папире за Ветерину итд, али не бих заиста више дужио данашњу седницу, дуго траје. Ја вам се захваљујем свима на пажњи и кажем, препоручујем да погледате и прочитате оно што пише у ребалансима, јер ту се одсликава доста проблема и доста тога што ради наша градска власт ове године, а виде се и неки будући кораци, види се у ком правцу иде овај град и који су планови и одмах да вам кажем, то није баш похвално и није баш позитивно по грађане Београда. Хвала.