Штедња на речима а именовање нових функционера у пракси

Расправа о ИЗБОРУ ЧЛАНА ГРАДСКОГ ВЕЋА ГРАДА БЕОГРАДА. 19. седница, 16. јул 2015.

Имамо предлог за избор новог члана Градског већа. Разлог је јасан. Претходна чланица Градског већа је поднела оставку и то је потпуно неспорно. Али по мени, имамо једну доста нелогичну ситуацију.

Имамо ситуацију  да у данима када се води интензивна кампања, а морам да кажем да ту кампању води, пре свега градоначелник, који је овде предлагач и градски менаџер, чија то није надлежност и не знам зашто он води ту кампању – кампања да се промени Закон о главном граду, вероватно  да се  промени и Закон о локалној самоуправи, да се после тога промени Статут Града и све што треба, да би ова Скупштина имала много мање одборника него што има сада, јер је то наводно велика уштеда. Не видим како? Колико ви трошите? Одборници добијају по 10.000 месечно. Прошле године нисмо добијали ништа и сигуран сам да смо сви спремни да радимо и потпуно бесплатно, тако да ту нема никакве уштеде, али им једна јако лоша ствар да 2.000.000 људи које сада представља 110 прeдставника грађана треба по њима да представља само 65. Знате, један човек треба да представља 25.000 људи. Свака градска општина треба да има у просеку само по три одборника да је представљају у Скупштини града.  То је смањивање одлучивања на све мањи и мањи број људи. Много бољи предлог би био да може да се задржи пропорционално али да се у сваком случају уведе персонализовани модел избора, па да грађани у свом насељу, у својој општини знају за кога гласају.

То је прича за неку јавну расправу о будућем  закону и о будућем закону о главном граду, за који знамо да неки нацрт постоји, јер малопре су га помињали градоначелник и менаџер. Када погледајте сајт Града, на почетку се понавља да има неки закон, улази у процедуру итд. Где је тај закон, господине Весићу, господине Мали? Дајте да видимо тај нацрт и да поведемо јавну расправу и ми, а не само ви сами са собом да водите јавну расправу и понављате како је то дивно како ће све мање људи да представља грађане овде и како ће то да буде уштеда. Уштеда у смањењу чланова Већа, о чему сте говорили јесте уштеда, јер они имају велике плате. Питање је шта они  овде раде.  Моје мишљење је да је ово велики Град и да треба да имамо 15 чланова Већа, али ваше је мишљење да њих треба да буде много мање, а нису сва места ни сада попуњена.

Зашто то ваше залагање за штедњу не докажете на делу, па и ово место оставите празно и не именујете новог члана Градског већа? Тада можете на делу да покажете да сте за уштеду – немамо 15 чланова, имамо само 13, бар толико да покажете. Значи да на делу то и показујете  пошто се залажете да то уђе у закон, па да се ограничи тај број, да не може да буде више од  седам или не знам колико пошто не знам, јер је нацрт тајни, а ви га имате и причате о њему али нећете да кажете шта у њему пише.

Предлажем градоначелнику, ако заиста мисли да је велика штедња да буде мање чланова Градског већа, а он је то више пута износио, повуците предлог и немојте да попуните ово место. Можете да радите и са мањим бројем чланова Већа и на делу  покажете своју штедњу.  Али, ви сте за  штедњу, али не у случају свог мандата него за неког будућег градоначелника. Он по вама треба да штеди, он треба да има мање помоћника и мање чланова Већа, а не ви. Мислим да то није коректно.То је мој предлог и мислим да је потпуно у духу онога  за шта се ви, наводно, залажете.