Стратегија управљања ризицима града Београда

Расправа на тему: Предлог стратегије управљања ризицима града Београда. 13. седница, 21.1.2015.

Ове две тачке су обједињене, а да притом заиста не видим који је основ за обједињавање. Ове две тачке не би требало да имају никакве везе, осим ако у овој првој тачки не постоји неки велики ризик по град Београд, па смо због тога повезали, али заиста то…

(Неки одборници из сале добацују да им се жури на славу.)

Па други је дан славе, ја нисам био на седници кад је мени била слава. Извињавам се само, мала дигресија. Ако су неки морали да славе, онда није требало данас да долазе. Онда страшно жалим што неки морају да се врате у паузи, али тако је то. Други пут водите рачуна о календару, господине председниче, када заказујете.

Стратегија управљања ризицима. Ја се надам да сте је сви прочитали. Врло значајан документ. Препоручујем вам да прочитате. Значи, ово је један сјајан документ. Ово је један очигледно универзални документ. Значи, овде пише: стратегија управљања ризицима града Београда, али…

Може да пише града Чачка, може да пише банке, може да пише посластичарнице. Универзални текст који је потпуно празан. У њему не пише ништа практично.

Сврха и циљеви. Мало карикирам, пише – ризици су ризични зато што може доћи до ризика.

Значи, процес управљања ризицима обухвата: „под један, утврђивање циљева, под два, идентификовање ризика, под три, процена ризика, под четири, решавање ризика и под пет, праћење ризика“.

Па онда на петој страни каже решавање ризика: „под један, избегавање ризика“. То је добар начин за решавање? Под два, преношење ризика, под три, прихватање ризика, под четири, подела ризика и под пет, ублажавање ризика.

Па има табела на 5. страни. На левој страни каже утицај: мали, средњи, велики, а доле каже вероватноћа: мала, средња, велика. И онда у горњем-десном углу је велики утицај и велика вероватноћа и ту пише да су то неприхватљиви ризици, а у доњем-левом углу мали утицај и мала вероватноћа и ту пише да су то прихватљиви ризици.

Мене би стварно било срамота да ово предложим Скупштини града. Није ово неки сумњиви докторат на неком приватном факултету па да преписујемо било шта.

Какве везе има ово што пише са градом Београдом? Ово је можда неки, како да кажем, неки универзални текст, али треба га мало попунити са нечим што има везе са Београдом.

Тако ја стварно предлажем да предлагач повуче овај текст, да од овога направи праву, озбиљну стратегију управљања ризицима и да онда усвојимо то да то буде достојно да се стави на сајт Скупштине града и да изађе у Службеном листу града Београда као стратегија коју је Скупштина града усвојила. Ето толико.