Треба ли Охридска да постане улица Бране Црнчевића?

Расправа поводом тачака Дневног реда: ПРЕДЛОЗИ РЕШЕЊА О ДОДЕЛИ НАЗИВА:

  • „Улица Николаја Краснова“ улици на територији градске општине Врачар
  • „Улица Бране Црнчевића“ улици на територији градске општине Врачар
  • „Улица др Жоржа Матеа“ улици на територији градских општина: Нови Београд и Земун
  • „Улица Тадије Сондермајера“ улици на територији градске општине: Нови Београд
  • „Улица Момчила Чедића“ улици на територији градске општине: Чукарица
  • „Богојављенски плато“ простору између ресторана „Венеција“и Старог шлепа, на територији градске општине:Земун

ПРЕДЛОГ ОДЛУКЕ О ПОДИЗАЊУ БИСТИ ПРОФЕСОРИМА РАДОМИРУ ЛУКИЋУ И МИХАИЛУ ЂУРИЋУ

(13) ПРЕДЛОГ РЕШЕЊА О ОБРАЗОВАЊУ ОДБОРА ЗА ПОДИЗАЊЕ БИСТИ ПРОФЕСОРИМА РАДОМИРУ ЛУКИЋУ И МИХАИЛУ ЂУРИЋУ. 33. седница, 8. септембар 2016.

Нисам желео да се јављам по повреди Пословника господине председниче, иако сте повредили пословник с обзиром да сам знао да ћу и онако доћи на ред па могу то и да спојим, мада је у међувремену и господин Рајковић такође повредио Пословник јер се јавио по некој наводној повреди Пословника а затим је дискутовао…

ПРЕДСЕДНИК

Заиста назвати некога ратнохушкачком политиком … па немојте тако.

ЗОРАН АЛИМПИЋ

… али не о повреди Пословника па је то само по себи повреда Пословника. Што се тиче повреде Пословника коју сте ви учинили, учинили сте је онда када сте дискутовали ту са места седећи користећи микрофон.

ПРЕДСЕДНИК

О томе нећемо, ви нисте ту да тумачите Пословник, дао сам вам реч – ајте по Дневном реду.

ЗОРАН АЛИМПИЋ

Прво ћу да вам укажем повреду Пословника да сте учинили а затим ћу да пређем на Дневни ред.

ПРЕДСЕДНИК

Па не можете ви мени да причате о тачкама Дневног реда како ви тумачите Пословник о раду и да ли ја треба да…

ЗОРАН АЛИМПИЋ

Ја га не тумачим, ја ћу да вам прочитам члан 88. па ви сами протумачите. „Када председник Скупштине говори као одборник председавање препушта заменику председника Скупштине“.

ПРЕДСЕДНИК

Али ја вам говорим као председник Скупштине, молим вас господине Алимпићу, дајте уразумите се!

ЗОРАН АЛИМПИЋ

Ви сте рекли да сам ја писао овај Пословник за себе. Све да је то и тачно, не да га злоупотребљавају такви као што сте ви. Ви злоупотребљавате одредбе овог Пословника, ако имате шта да кажете јавите се као одборник за реч и изађите за говорницу.

ПРЕДСЕНИК

Алимпићу, ајте молим вас ….

ЗОРАН АЛИМПИЋ

Јавите се за реч и када дођете на ред ваш заменик ће председавати.

ПРЕДСЕДНИК

Немате права да говорите о повреди пословника.

ЗОРАН АЛИМПИЋ

Наравно да имам, сваки одборник има права да говори о повреди Пословника.

ПРЕДСЕНИК

Јесте, али сте се јавили по дневном реду.

ЗОРАН АЛИМПИЋ

Ја сам то урадио у интересу економичности и практичности да не излазим два пута него да изађем само једанпут.

ПРЕДСЕНИК

Да поштедите себе? Добро, изволите сада о дневном реду.

ЗОРАН АЛИМПИЋ

Остаје забележено да сте повредили Пословник и немојте сада да понављам. Да пређемо на ове спојене тачке Дневног реда – доделе назива улица. Прва овде предложена је промена назива Авалске улице на Врачару и давање имена тој улици по Николају Краснову, не Красанову као што је председник Скупштине прочитао на почетку. Ова промена назива Авалске улице има своје упориште у нашој Одлуци о именима улица јер улица са тим именом „Авалска улица“ постоји на територији градске општине Чукарица и то је једна од најважнијих улица у Железнику и може доћи до збуњивања односно до неспоразума када се говори о Авалској улици на коју се мисли тако да то спада у корпус оних улица за које смо одавно констатовали их треба променити. Не треба обе улице исто да се зову. Или једна у Железнику или једна на Врачару. Имајући у виду о коме се ради, архитекти Краснову који је заиста заслужан, односно аутор је врло значајних старих зграда у центру Београда, сматрам да је ово добро решење. То је она улица у којој је школа Свети Сава? Јесте, у реду.

Следаћа је улица која захвата територују Градске општине Нови Београд и Земун која сада добија има др Жоржа Матеа. И то је улица која тренутно практично нема име односно, мислим да се она води као Студентска улица али није једина. Има још једна Студентска улица која је у близини ове па мислим да се кућни бројеви воде као да је то једна улица. Али, у сваком случају, и то спада у ред улица које треба да добију своје име. Ово вам све говорим из разлога принципа о коме сам и раније говорио када смо мењали улице. Дакле, када су у питању улице у граду Београду, старим улицама које су одавно добиле своје име не треба мењати имена. Оно што је у једној већој мери учињено крајем 90-их и после 2000. године није било мењање имена тих улица. Било је то враћање тим улицама њихових старих имена, оригиналних које су Комунистичке власти после рата промениле.

ПРЕДСЕДНИК

Још кад би смели да се закунете да је тачно то што причате ја би вам поверовао.

ЗОРАН АЛИМПИЋ

Молим вас да ме не прекидате, јавите се за реч, тачно сам вам објаснио како то можете да урадите, тако да нема потребе заиста.

ПРЕДСЕДНИК

Ви сте један велики просветитељ овде, просветлили сте ме овде, само се ви држите дневног реда, истина, ево истина, ништа више, само истину причајте.

ЗОРАН АЛИМПИЋ

Да ли разумете да то стварно нема смисла? То што ви радите је слично добацивању с места, само што ви имате микрофон а остали одборници га немају па се не чује кад добацују као што се чује кад ви добацујете. Немојте то да радите.

ПРЕДСЕДНИК

Немојте тако господине Алимпићу, ја сам оличење демократије…

ЗОРАН АЛИМПИЋ

Не треба претеривати, не треба мењати имена старим улицама. Има сасвим довољно улица, ја мислим да се ради о више стотина улица које немају у овом тренутку име или имају дупло име, или имају име улице са којом се секу па се зову „прилаз“, „део“ и тако даље. Тим улицама треба да дајемо имена. Није добро да правимо хаос. Не треба да се схвати то некадашње враћање старих имена улица као да свака нека нова политичка групација са неком својом идеологијом треба да измени имена свим улицама. То не треба тако радити.

Додела назива улици Тадије Сондермајера. Та улица је, ја мислим да се зове сада улица Ђорђа Станојевића део. Дакле улица Ђорђа Станојевића постоји у више делова, ово је један од тих делова и то јесте улица која треба да добије име. Она пролази поред старог Аеродрома. Овде иде и додатно питање – колико сам упознат, односно колико сам чуо, постоји и предлог да на тој истој локацији буде и биста Тадије Сондермајера, постоји план и плоча да се стави? Да, добро, можете касније када будете одговарали да дате те додатне информације имајући у виду да постоји интересовање код предлагача и постоје неки донатори заинтересовани, да и ту бисту што пре ставимо на дневни ред и наравно, одлуку донесемо.

Е сад, имамо једну промену која је, ја мислим, мало проблематична. Тиче се Палисадске услице. То је општина Чукарица, насеље Жарково, односно Беле воде. Значи, Палисадска улица је једна доста значајна, дугачка улица која има доста кућних бројева, којој се сада мења име у улицу Момчила Чедића. Ја прихватам образложење које сте изнели да је то један локални, да тако кажемо, заслужни појединац, предратни председник општине, неко кога Жарковци желе да обележе и да он добије име те улице. Међутим, шта ја овде видим као проблем? Палисадска улица има практично још четири дела, заправо пет ако пажљиво то погледамо, који се секу и управни су или паралелни са том улицом Палисадском и који носе следећа имена: Палисадска први део и Палисадска други део и још две улице које се зову Палисадска прилаз 1 и Палисадска прилаз 2. Ту се налази велики број кућа које носе кућне бројеве тих улица. Ја молим предлагача да то мало појасни. Из овог предлога није сасвим јасно да ли се сада и тим улицама мења име, да ли ће се оне сада звати Момчила Чедића прилаз 1, прилаз 2, први део, други део, или ће оне остати Палисадска улица прилаз 1, прилаз 2, као улице које прилазе улици која сад практично не постоји под тим именом. Дакле мислим да, када су овакве ситуације у питању, треба то прецизније разјаснити, а најбоље решење би било да Палисадска улица задржи своје име, а да једна од ових улица, које практично немају име, има их овде четири или чак пет, оне онда могу да добију то друго име, то би можда било боље решење. Ја сам бар био збуњен када сам видео овај предлог. Не знам како ће то бити дефинисано на терену када се буду мењале табле, али треба то појаснити због становника који живе у првом и другом делу или у прилазима Палисадској улици.

На крају имамо, на крају списка улица о којима бих данас говорио, имамо и ово решење о промени имена Охридске улице на Врачару. Охридска улица спада у улице које су јако давно добиле свој назив. Још крајем 19. века. И то је улица за коју мислим да јој не треба мењати назив. Овде је, што је веома интересантно, јер то није наведено у образложењу када је била у питању Авалска улица, где би то образложење било смислено, значи Авалска улица постоји на две централне градске општине. То није тамо у образложењу за промену имена Авалске улице наведено, али овде је наведено да постоји Охридска улица на територији општине Земун. Тако да је то, наводно, разлог да се мења име. Могло је да се одлучи обрнуто, да се промени име оној у општини Земун. Међутим, ово у ствари није тачно што пише у образложењу, одмах да вам кажем, јер образложење се позива на Одлуку о одређивању назива улица и обележавању улица и тргова. Додуше, овде у образложењу се два пута понавља реч улица, што није тачно, назив одлуке није тачно наведен, Одлука се зове за одређивање назива и обележавање улица и тргова. У члану 5. наведене Одлуке стоји: „на подручју градских општина две или више улица или тргова не могу имати исти назив“. Значи, на подручју ових десет централних општина не могу, а на ових седам приградских могу улице имати дупли назив који има и нека од улица на 10 централних општина. Међутим, оно што сте превидели у образложењу јесте члан 34. по коме, изузетно од одредаба члана 5. ове одлуке, улице и тргови на подручју градске општине Земун, чији су називи одређени до дана ступања на снагу ове одлуке, могу задржати исте називе као и улице и тргови осталих градских општина. То је изузетак од члана 5. Зашто постоји оваква одлука? Зато што је општина Земун специфична, она је заправо била посебан град, није била део Београда и већина улица је већ била именована крајем 19. и почетком 20. века и то би значило промену у изузетно великом броју улица или у општини Земун или у Београду. Због тога је општина Земун изузета од овог правила. Из тог разлога, не мора се мењати име Охридској улици, нити, ако се већ мења, то не треба навести у образложењу, јер једноставно није тако. То је ваша политичка воља да промените улицу Охридску на Врачару, али не морате то да радите позивајући се на неодговарајућу градску одлуку.

Овде се даје име тој улици Бране Црнчевића и о томе се већ развила дискусија, што са говорнице, што са места. Видим, уз образложење да је у питању иницијатива Александра Вучића!? Дакле, то се непобитно мора спровести и расправа о томе је, мање – више, бесмислена. Да је остало само оно што пише у првом делу овог образложења, а то је да се Брани Црнчевићу даје име улице због његовог књижевног стваралаштва, због његових књига за децу, афоризама, његове заиста, како да кажем, његовог заиста доброг и запаженог књижевног опуса, он би заслужио улицу. Можда не сада, јер има других који су још и раније напустили овај свет и који су исто тако били добри књижевници и који би можда пре њега дошли на ред да добију улицу. Али, овде постоји проблем јер је у самом образложењу наведено да се њему даје улица и као ангажованом политичком раднику, члану партија, као што су СПС у оно време, само док је Слободан Милошевић био њен председник, па СРС, чиме се подразумева подржавање политике Војислава Шешеља, па, то овде не стоји, то је био и СДС Радована Караџића и подржавање те политике. Он јесте на крају напустио све, био је и члан СНС-а, али сувише кратко имајући у виду да је умро 2012. године. Велико је питање, имајући у виду његове политичке ставове, да ли би он данас подржавао политку СНС-а која је сад наводно проевропска… (Одборници из сале гласно добацују.)

ПРЕДСЕДНИК

Ајте, молим вас, Алимпићу, опет се бавите видовитошћу.

ЗОРАН АЛИМПИЋ

….. у свом политичком деловању био је доследан човек, иако је мењао странке…

ПРЕДСЕДНИК

Немојте прорицати будућност.

ЗОРАН АЛИМПИЋ

… он је био на становишту тог екстремног национализма, био је ратни хушкач, то је неспорно. Ми који смо мало старији, који су га слушали и гледали и пратили, ми знамо за шта се Брана Црнчевић залагао. Он из тог разлога не заслужује да има улицу у Београду. Мислим, једног дана, када дође време за то, можда предложите и да Војислав Шешељ добије улицу у Београду, и тада ћу да будем против тога ….

ПРЕДСЕДНИК

Немојте да провоцирате г. Алимпићу

ЗОРАН АЛИМПИЋ

…. иако је Шешељ написао више књига од Бране Црнчевића, ја их додуше нисам читао, али сам читао неке наслове, па знам да их има много више, али неки људи не заслужују споменик и ово образложење г. Весића које смо слушали и које иде у правцу, „треба да се помиримо, сви заслужују споменик, нема везе шта је било у прошлости…“. То једноставно није тачно и није прихватљиво. (Чује се добацивање из сале).

ПРЕДСЕДНИК

Немојте добацивати, потрудите се да будете коректни.

ЗОРАН АЛИМПИЋ

Лепо је да кажемо, ми одборници који ћемо гласати против предложене одлуке, због чега. Ја немам никакав проблем да кажем да заиста ценим и поштујем дело Бране Црнчевића као дечјег песника, то ми се веома допада, али постоји тај проблем са његовим политичким ставовима и са оним што је за живота у том смислу радио и не важи то да свако заслужује улицу без обзира шта је у животу радио. То може да каже само неко ко нема никакве идеологије, коме је потпуно свеједно и који мисли да је исто хвалити Зорана Ђинђића и Брану Црнчевића. То није исто. Не може иста скупштина да гласа и за једно и за друго. То није спојиво, даме и господо, зато ћемо ми гласати против.