Треба ли улица да се зове Астанска или улица Астана?

Расправа поводом 23. тачке Дневног реда: ПРЕДЛОГ РЕШЕЊА О ДОДЕЛИ НАЗИВА УЛИЦЕ НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ САВСКИ ВЕНАЦ -УЛИЦА АСТАНА, 36. седница, 29. децембар 2016.

Даме и господо градски одборници, данас доносимо одлуку о томе да се једној улици у граду Београду даје назив по једном граду. Граду по имену Астана. То није неуобичајено у нашем граду. Оно што јесте неуобичајено јесте да се користи овај облик. Можда је о томе било речи на Комисији или је неко дао објашњење?

Ја бих тражио објашњење јер ми у Београду имамо доста улица које се зову по градовима – Сарајевску, Новопазарску, имали смо Загребачку улицу. Ова улица би требало да се зове Астанска улица. Зашто се зове улица Астана? Ако је тако, онда би требало да се зове – улица Сарајево, улица Нови Пазар, итд. Мислим да је ово једно одступање од вишевековног уобичајеног начина како се именују улице у Београду.

Уколико ово није нека жеља да се по први пут у историји одступи од те традиције коју не само Београд, него и сви други градови у Србији имају, предлажем да ми ову улицу назовемо Астанска улица, као што радимо и са свим другим улицама, које по неком граду носе име. Хвала.