Укинули су накнаде породиљама када су дошли на власт а пред изборе их поново враћају.

Расправа о тачки 19. Дневног реда. 19. ПРЕДЛОГ ОДЛУКЕ О ДОДАТНИМ ОБЛИЦИМА ЗАШТИТЕ ПОРОДИЉА НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДА БЕОГРАД. 40. седница, 29. јун 2017.

Ми, наравно, поздрављамо ову Одлуку. Гласаћемо за њу, јер је ово, без сумње, добра ствар. Изражавам незадовољство што није раније дошло до овакве Одлуке и што није у питању већи износ. Зашто ово кажем? Ја ово кажем због тога што је, а то није тако давно било, можемо да се сетимо, ово једно право које је умањено од стране Привременог органа. Значи, онда када је дошло до промене власти у граду Београду, до смене претходног градоначелника и до распуштања Скупштине града, када смо имали Привремени орган, у априлу месецу 2014. године је једна од низа тих одлуке, које су назване „интервентне мере“, била да се смање и једнократне новчане помоћи за породиље. Значи, она је тада умањена, а била је 25.000 динара за запослене и за незапослене породиље 50.000 динара. Ово је сада мало прекасно. Ми се читав дан питамо колико ће још седница у овом сазиву бити, ако их уопште буде, али, не могу да се отмем утиску да је ово већ мало предизборна одлука. Значи, када сте дошли на власт, смањили сте, укинули, а сада као дајете, уводите. И то у више него двоструко мањим износима. Ово ће бити, наравно, представљено као нешто епохално, ново, први пут у историји итд, а заправо је у питању једна од многих социјалних мера које су раније постојале. Оправдање које сам данас чуо, јер се из неког разлога прерано повела дискусија о овој тачки, још пре неколико сати, је да је тај новац каснио и да су га жене – породиље добијале са закашњењем? Добро, каснило је, дешава се, али су то бар добиле, имале су то право, исплаћено је. Ви сте прекомпоновали власт, па је онда то укинуто.

ПРЕДСЕДНИК:

Нећемо овакву врсту дискусије да водимо. Нико није причао о томе да је исплата каснила, него су биле на нереалним основама. Морали сте да зарадите да бисте некоме нешто дали. Ја Вас само усмеравам ка истини.

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Истина је следећа: Решили сте проблем кашњења накнада тако што сте их укинули! Наравно, када укинете накнаде, нема више кашњења. Оне касне заувек, више не постоје. Ако је то решење, морам одмах да вам кажем да је то глупо и бесмислено решење и немојте више тако да решавате проблеме. Хвала.

*******

РЕПЛИКА – ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Кренула је дискусија у интересантном правцу. Господин Весић је рекао – „Толико имамо, а када будемо имали више даћемо више“. Ја тврдим да већ сада имате. Ја сада само читам шта пише у материјалу. Прошле године породиљама, запосленим и незапосленим, које су оствариле то право, а било их је 2.496, исплаћено им је 76.000.000 динара. Видите колико сте планирали за ову годину и ето патриотизма, ето национализма. Немојте да поставите јарболе од 364 милиона динара и повећајте накнаду породиљама и ето национализма и поноса. Значи, немојте да причате да сад нема пара. Градоначелник је истакао да има пара па зато правимо јарболе, а сада кажете да нема за породиље?

ПРЕДСЕДНИК:

Говоримо о јарболу а не јарболима, разликујте.

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Не бавимо се више овде историјском анализом шта је било пре пет година. То је било у своје време, говоримо сада, шта је сада? То што је поменуто у мојој реплици је сума за један јарбол од 120 метара и 3 пута по 10 мањих од по 30 метара

ПРЕДСЕДНИК:

Зашто вам смета српска застава?

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Смета ми цена. Да се ми вратимо на нешто друго. Ви сте мени дали опомену јер сам рекао да неко лаже, рекли сте да је то ружна реч, мада тај исти човек стално говори да неко лаже, ваљда слушате те његове говоре. Свако вече он говори да неко лаже. Ако је то ружна реч, у реду. Али, сада сам слушао које су речи и изрази у вези тога дозвољене и користе их ваши одборници у својим говорима и записао сам. Па ћу тако. То што је он (Вучић) рекао, а изгледа да није истинито у вези смене или оставке градоначелника значи није лагање већ: „неистина, манипулација, подметање, популизам и скупљање јефтиних политичких поена“. То су очигледно дозвољене речи. Очигледно је дозвољено да се то каже, па ја кажем да председник Србије износи неистине.

ПРЕДСЕДНИК НИКОДИЈЕВИЋ:

Нико никада није рекао да ће градоначелник да поднесе оставку.