Уместо да умање цену грејања профит остварен преко надуваних рачуна за грејање пребацују у градски буџет.

II део расправе поводом тачака Дневног реда: ПРЕДЛОГ ОДЛУКЕ О ПРОМЕНИ ОСНИВАЧКИХ АКАТА ЈАВНИХ ПРЕДУЗЕЋА ЧИЈИ ЈЕ ОСНИВАЧ ГРАД БЕОГРАД: ЈКП ГСП БЕОГРАД, ЈКП „БЕОГРАД ПУТ“, ЈКП „ПАРКИНГ СЕРВИС“, ЈКП „ГРАДСКА ЧИСТОЋА“, ЈКП „ГРАДСКО ЗЕЛЕНИЛО“, ЈКП „БЕОГРАДСКИ ВОДОВОД И КАНАЛИЗАЦИЈА“, ЈКП „ГРАДСКЕ ПИЈАЦЕ“, ЈКП „БЕОГРАДСКЕ ЕЛЕКТРАНЕ“, ЈКП „ПОГРЕБНЕ УСЛУГЕ“, ЈКП „ЈАВНО ОСВЕТЉЕЊЕ“, ЈКП „ИНФОСТАН ТЕХНОЛОГИЈЕ“, ЈП „ДИРЕКЦИЈА ЗА ГРАЂЕВИНСКО ЗЕМЉИШТЕ И ИЗГРАДЊУ БЕОГРАДА“, ЈУП „УРБАНИСТИЧКИ ЗАВОД БЕОГРАДА“, ЈВП „БЕОГРАДВОДЕ“, ЈП „ГРАДСКО СТАМБЕНО“, ЈП“ АДА ЦИГАНЛИЈА“, ЈП „САВА ЦЕНТАР“, ЈП „БЕОГРАДСКА ТВРЂАВА“, ЈП „ХИПОДРОМ БЕОГРАД“, ЈКП „ВЕТЕРИНА БЕОГРАД“ и

ПРЕДЛОЗИ РЕШЕЊА О ДАВАЊУ САГЛАСНОСТИ НА ОДЛУКЕ О РАСПОДЕЛИ НЕТО ДОБИТИ У 2015. ГОДИНИ ЈКП „БЕОГРАДСКЕ ЕЛЕКТРАНЕ“, ЈКП „ЈАВНО ОСВЕТЉЕЊЕ“, ЈКП „ГРАДСКА ЧИСТОЋА“, ЈКП „ВЕТЕРИНА БЕОГРАД“, ЈП „ХИПОДРОМ БЕОГРАД“. 30. седница, 8. јун 2016.

Друга тема ове обједињене расправе је ова одлука о давању сагласности на расподелу нето добити ЈКП. Поново морам да вам скренем пажњу као представницима грађана Београда на енормну, непотребну добит коју остварује предузеће „Београдске електране“, односно предузеће које се бави испоруком топле воде за грејање. У 2014. години, добит тог предузећа је била 4,5 милијарде динара. Сада је, за 2015. добит преко 3 милијарде динара. Шта то значи? То значи да 300.000 станова који се греју на даљинско грејање, плаћају много више него што објективно, оптимално то грејање кошта. Значи, када се плати гориво, када се плати …. (Чује се добацивање одборника Рајковића, заменика председника одборничке групе СНС).

Чекајте, побогу, зауставите га, непрекидно добацује. Довољно сам трпео, не интересује ме која му је функција, да ли је заменик шефа одборничке групе, опомените га.

ПРЕДСЕДАВАЈУЋА

Господине Рајковићу, знам да сте уморни, сви смо уморни, ајде да испоштујемо г. Алимпића, да заврши своје образлагање и да идемо на гласање, може ли?

ЗОРАН АЛИМПИЋ

Вама ово можда није важно? Предузеће плати гас, плати гориво, плати раднике, одржавање, и остане му профит од 3 милијарде и онда уплати у градски буџет. Буџет се по правилу пуни из пореза, из такси. Не из надуване цене грејања. Ово је парафискални намет, ово је додатни незаконити порез. Као што грађани плаћају порез на имовину, тако они који се греју преко топлана плаћају још у просеку 10.000 динара годишње више него што грејање кошта, као још један порез на имовину, плаћају и пуне градску касу, не знајући, мислећи да плаћају само грејање.

Људи, постоје услови, одавно, већ две године, да грејање у Београду појефтини и да предузеће има нормалне профите, као остала предузећа, неколико милиона, неколико десетина милиона, а не три или четири милијарде. То је пљачкање грађана. Ако је гас појефтинио, а јесте, тренутно је тако, смањите цену грејања бар ове године, а кад поново гас поскупи, поскупеће грејање и овако и онако. На жалост, и на ову цену ће додатно поскупети, па ће „профит“ ЈКП бити још већи. Ово заиста не говорим из личног интереса, ја се не грејем из топлане, живим у кући и грејем се на гас, али знам да заиста није у реду да грађани плаћају скупље него што треба и да се тако пуни градски буџет. То је превара. Повећајте порез на имовину још ако морате, уведите додатну таксу неку. Па да људи бар знају шта тачно плаћају. Шта је проблем? Проблем је што ово не плаћају сви. Кажњавају се само ови што су на топланама. Почеће људи, као у Нишу, да се искључују са топлана, јер се пљачка. Ја сам о овоме говорио када је било 4,5 милијарде, сад је 3 милијарде, ја говорим. Рекох, ако хоћете смањите мало то, ако нећете, наставите да пљачкате грађане, њима изгледа да и не смета. За сада.