Уместо једног заменика директора, Служба за јавне набавке ће их имати пет и сви ће имати функционерске плате.

Расправа поводом 18. тачке Дневног реда: ПРЕДЛОГ ОДЛУКЕ О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ОДЛУКЕ О ОСНИВАЊУ И РАДУ СЛУЖБЕ ЗА ЦЕНТРАЛИЗОВАНЕ ЈАВНЕ НАБАВКЕ И КОНТРОЛУ НАБАВКИ. 34. седница, 4. октобар 2016.

Захваљујем се представници предлагача, директорки Службе за јавне набавке на овом уводном излагању, мада је оно у већем делу било усмерено на истицање рада Службе и шта је та служба радила, чиме се бави и тако даље а мање смо чули о самим одлукама односно о самим изменама Одлуке које су овде предложене. Оно што ја видим овде као суштину јесте измена члана 5 пошто овде у прилогу имамо и стару Одлуку која се мења. Од стране 4  имамо предлог шта се мења. Дакле, члан 1. је да се мења члан 5. и да директор Службе може имати највише пет заменика а до сада је писало да директор Службе има једног заменика. Дакле, био је до сада један заменик а сада је пет заменика. Стоји наравно „до пет заменика“ и ја то поштујем, уважена директорка каже да не жели у овом тренутку да запосли свих пет заменика али, како да вам кажем, неко је ипак рекао да се стави број пет тако да, знајући праксу овде, ја сам прилично сигуран да ће број заменика догурати до пет. Имали смо и добар пример малопре када је господин Милосављевић рекао: „али ако имамо могућност да дигнемо цене 0,3%  – не морамо, али ето, користимо сваку могућност коју имамо“. Дакле, ако постоји могућност да буде пет заменика биће их баш толико. Што се тиче садашњих заменика, мислим да сте рекли да се број функционера не мења, јел тако? Зашто? Зато што су ти који ће постати заменици ваљда сада помоћници или тако нешто. Можда се број запослених и неће променити али ће се променити њихове плате и то је суштина онога што стоји овде. Дакле, видите члан 7. Члан 29. став 1. се мења -за обрачун плате директора и његових заменика примењују се одредбе Правилника којима се одређују плате изабраних, именованих и постављених лица које се односе на директоре и заменике директора, дакле не односе се на помоћнике. Сасвим је јасно. Суштина ове одлуке је да директор ове Службе има чак пет заменика, да они имају директорске, односно заменичке плате, што даје ново светло на целу ону вашу причу о партијском запошљавању – незапошљавању или ту наводну причу о штедњи, смањењу броја запослених и трошковима плата, дакле ово све иде само у правцу повећања трошкова и функционерских плата.

А што се тиче тих наводних повећаних обима послова, колико ја видим из ових претходних тачака које смо усвојили, обим послова ће се само смањивати, јер ако се настави ово да се добијају клупе, канте за ђубре и остало у натури, Служба за јавне набавке онда више неће имати шта да набавља јер ће све то да нам дају, ови, стране фирме које су добиле на тим тендерима. Хвала.